Moskou: 'F-16 straaljagers zijn nutteloos voor Kyiv'

Rusland heeft de geplande levering van F-16 straaljagers aan Oekraïne als nutteloos benoemd voor het verloop van de oorlog. De plannen van het Westen en de training van Oekraïense piloten op de F-16 helpen niet om de gewenste resultaten tegen Rusland te bereiken, zei de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergei Ryabkov, volgens het Moskouse persbureau Interfax.

"Al deze inspanningen zijn volkomen nutteloos. Onze capaciteiten zijn zodanig dat alle doelstellingen van de militaire speciale operatie zeker zullen worden bereikt." Rusland noemt de oorlog die zo'n 15 maanden geleden begon officieel een militaire speciale operatie. Ryabkov benadrukte dat pogingen van het 'Westen' om onder leiding van de Verenigde Staten aanvallen uit te voeren op de Russische veiligheid niet succesvol waren geweest. Het is voor Rusland duidelijk dat alle soorten wapens waarover op welke manier dan ook wordt gesproken, vroeg of laat ook in Oekraïne terecht zullen komen. Ryabkov zei verder dat Rusland een aanval op de Krim met behulp van door de VS geleverde wapens niet zou tolereren. 

Josep Borrell, hoofd van het buitenlands beleid van de EU, is ingenomen met de verandering van gedachten van de VS over straaljagers voor Oekraïne. Borrell noemde het "een goed teken" dat de G7-top in Japan in het weekend de weg vrijmaakte voor "het uitrusten van Oekraïne met de nodige jets", zoals hij zei voor een bijeenkomst van EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel.

"Ik hoop dat we Oekraïne binnenkort van dergelijke wapens kunnen voorzien", zei Borrell. De Verenigde Staten hadden eerder aangekondigd om voor het eerst bereid te zijn Oekraïense piloten op te leiden. Dit zou ook moeten worden gezien als toestemming voor het leveren van in de VS gemaakte F-16-jets. Een levering van westerse straaljagers aan Kyiv wordt niet langer uitgesloten.