KLM eist dwangsom 1 miljoen per dag van staat

In een recente rechtszaak eist KLM een dwangsom van maximaal 100 miljoen euro van de Nederlandse staat in verband met het verlagen van het aantal vluchten vanaf Schiphol. KLM en andere luchtvaartmaatschappijen, waaronder Delta Airlines, Easyjet, Lufthansa en luchtvaartorganisatie IATA, hebben een kort geding aangespannen tegen de staat. Mocht de rechter de bedrijven gelijk geven, dan eist KLM een dwangsom van 1 miljoen euro per dag dat de staat het vonnis negeert, tot een maximum van 100 dagen.

Daarnaast verlangt KLM dat het vonnis van de rechter meteen geldt, ook als de staat nog in hoger beroep zou gaan. 

De juridische strijd tussen KLM en de staat draait om het aantal vluchten dat KLM en andere luchtvaartmaatschappijen volgend jaar mogen uitvoeren van en naar Schiphol. In de afgelopen jaren waren dat er 500.000 per jaar, maar minister Harbers wil dit aantal inkrimpen tot 460.000 komend jaar en 440.000 het jaar erop. KLM vreest grote financiële gevolgen, zoals het aan de grond moeten houden van negen vliegtuigen en het verlies van 15.400 vluchten per jaar.

De uitspraak van de rechter wordt volgende week verwacht. Dan wordt ook duidelijk of hij de eis van KLM tot het opleggen van een dwangsom terecht vindt.

Tijdens de coronapandemie heeft de staat KLM nog voorzien van een miljarden aan noodsteun en heeft de belastingdienst nog bijna 1,4 miljard euro tegoed aan loonbelasting waarvoor het bedrijf uitstel van betaling kreeg vanwege de coronapandemie.