FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 29 maart 2023

Random Pics van de Dag #897

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Nederlandse militairen duiken opnieuw Surinaamse jungle in

Bijna 300 Nederlandse militairen zijn sinds gisteren weer actief in de Surinaamse jungle. Het is voor het tweede jaar op rij dat Nederlandse eenheden zo’n 3 maanden lang de hitte en zware omstandigheden proberen te trotseren. Vorig jaar gebeurde dat voor het eerst in 12 jaar tijd.

De Surinaamse president Chan Santokhi wenste alle militairen tijdens de openingsceremonie veel succes. Hij omschreef de jungletraining als een lichtend voorbeeld van de bredere samenwerking die Nederland en Suriname zijn aangegaan.

Hij verwees daarmee naar de stappen die de afgelopen jaren zijn gezet om de banden aan te halen. De jungletraining in Suriname is er een voorbeeld van. Ten opzichte van vorig jaar is het aantal Nederlandse militairen meer dan verdubbeld. Het zijn er nu bijna 300, vorig jaar 120.

Het gaat om militairen van het Korps Mariniers en 11 Luchtmobiele Brigade. Zij werken samen met collega’s van het Surinaamse Nationaal Leger en mariniers uit het land. Ook Amerikaanse mariniers zijn van de partij, wat de training een extra internationaal tintje geeft.

De militairen leren te overleven en te opereren in een zware omgeving. De jungle van Suriname is niet alleen bloedheet, maar er schuilen ook gevaren. Denk aan levensgevaarlijke planten en dieren. Nieuw dit jaar is dat er drones zijn meegenomen. De militairen gaan testen of en hoe de onbemande vliegtuigen in dit soort omgevingen een bijdrage kunnen leveren.

Onderzoekers ontdekken nieuw gigantisch zwart gat in ver sterrenstelsel

Onderzoekers in het Verenigd Koninkrijk hebben een van de tot nu toe bekende grootste zwarte gaten ontdekt. Het heeft een massa van 30 miljard keer van onze zo'n. De wetenschappers van Durham University denken dat dit het grootste zwarte gat is dat ooit is gevonden. Een nieuwe technologie die voor het waarnemen van dit zwarte gat is gebruikt, kan de manier waarop we ruimte zien drastisch veranderen. De ontdekking van nog duizenden zwarte gaten is denkbaar.

Dit is de bevinding van onderzoekers die een studie publiceerden in het tijdschrift 'Monthly Notices of the Royal Astronomical Society'. Een fenomeen genaamd 'gravitational lensing' werd voor het eerst gebruikt om het nieuwe gigantische zwarte gat te lokaliseren, dat ongeveer twee miljard lichtjaar van de aarde verwijderd is. Licht dat ons bereikt vanuit verre sterrenstelsels duidt op het bestaan van een zwart gat wanneer het zich versterkt en naar binnen buigt.

Dit proces kan worden vergeleken met dat van een "lichtstraal die door de bodem van een glas schijnt", vertelde astronoom en hoofdauteur James Nightingale van Durham University aan AFP.

Zwarte gaten hebben zo'n sterke zwaartekracht dat zelfs licht er niet aan kan ontsnappen. Omdat ze dus gewoon zwart zijn, konden ze tot nu toe alleen worden waargenomen door grote hoeveelheden licht aan hun randen te laten zien of door de banen van sterren te meten die versnellen terwijl ze langs een zwart gat vliegen. Deze technieken werken echter alleen voor relatief nabije sterrenstelsels.

De nieuwe techniek maakt de detectie van meer zwarte gaten mogelijk "in de resterende 99 procent van de sterrenstelsels die momenteel ontoegankelijk zijn", zei Nightingale. Als gevolg hiervan wordt verwacht dat ons beeld van het universum "drastisch zal veranderen".

Voor hun nu gepubliceerde ontdekking gebruikten Nightingale en zijn collega's afbeeldingen van de Hubble-ruimtetelescoop en computersimulaties. Ze sloten ook andere mogelijkheden uit, zoals een overconcentratie van donkere materie.

Elon Musk, Wozniak en andere experts roepen op tot pauze ontwikkeling AI

Zo'n 1100 experts op het gebied van kunstmatige intelligentie waaronder Elon Musk en mede Apple-oprichter Steve Wozniak roepen in een open brief op tot een pauze van zes maanden bij het ontwikkelen van systemen die krachtiger zijn dan OpenAI's onlangs gelanceerde GPT-4. In de brief beschrijven ze mogelijke risico's voor de samenleving en de mensheid. 

De pauze zou gebruikt moeten worden om regels te creëren voor deze vrij nieuwe technologie, aldus de brief van de non-profitorganisatie Future of Life. Krachtige AI-systemen mogen alleen worden ontwikkeld als je zeker weet dat hun effecten positief zijn en de risico's beheersbaar zijn, aldus het. De auteurs wezen ook op de gevaren van zogenaamde generatieve AI zoals ChatGPT.

Het Oekra´ense leger erkent Russisch succes in Bakhmut

De Oekraïense militaire leiding heeft een gedeeltelijk Russisch succes erkend in de strijd om de stad Bakhmut in het oosten van het land. "In de Bakhmut-sector zette de vijand zijn aanvallen op de stad voort, deels met succes", zei de generale staf in Kiev in haar dagelijkse situatierapport. Details over de Russische landveroveringen werden echter niet gegeven.

De Oost-Oekraïense stad heeft voor beide strijdende partijen een hoge symbolische waarde. De soldaten van de Wagner-huurlingen die daar aan Russische zijde vochten, waren in staat de stad van drie kanten te belegeren, zware verliezen te lijden, maar het lukte ze niet om de aanvoerroutes van de Oekraïners volledig af te snijden. De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy beval alles in het werk te stellen om te voorkomen dat de stad zou vallen.

Poetin erkent voor het eerst de "negatieve" gevolgen van sancties

De Russische president Vladimir Poetin heeft voor het eerst publiekelijk toegegeven dat de door het Westen opgelegde sancties "negatieve" gevolgen kunnen hebben voor het land. "De sancties die aan de Russische economie zijn opgelegd, kunnen op middellange termijn een zeer negatieve impact hebben", waarschuwde het staatshoofd tijdens een op tv uitgezonden regeringsvergadering.

De president zei dat de werkloosheid in Rusland "op een historisch dieptepunt" blijft, terwijl de inflatie naar verwachting tegen eind maart "onder de vier procent" zal zakken. Deze was afgelopen voorjaar opgelopen tot bijna 20 procent. Maar Poetin voegde eraan toe dat het land alert moeten blijven. "We moeten de positieve ontwikkelingen in onze economie ondersteunen, versterken en de efficiëntie vergroten en tegelijkertijd onze technologische, persoonlijke en financiële soevereiniteit waarborgen", zei hij. 

Christophe Laporte wint na Gent-Wevelgem ook Dwars door Vlaanderen

Christophe Laporte heeft na Gent-Wevelgem ook Dwars door Vlaanderen gewonnen. De Fransman van Jumbo-Visma weg uit een kopgroep op vier kilometer van de streep en kwam solo aan in Waregem. Hij won voor vroege vluchter Oier Lazkano en de Amerikaan Neilson Powless. Door de winst heeft Jumbo-Visma na vijf Vlaamse klassiekers gewonnen, zondag wacht de Ronde van Vlaanderen 

Vroeg in de wedstrijd kregen we een kopgroep van zes met daarbij de sterke Noor Alexander Kristoff. De kopgroep van zes nam een maximale voorsprong van vier minuten en met nog negentig kilometer voerde Trek-Segafredo het tempo op en zakte de voorsprong onder de twee minuten.

Maar Trek-Segafredo liet het op de beklimmingen ook weer vaak stilvallen en kon de kopgroep weer uitlopen. Op Berg Ten Houte vielen een aantal favorieten weg. Belgisch kampioen kwam ten val en ook Olav Kooij en Sep Vanmarcke moesten de strijd staken op zeventig kilometer van het einde.

Op de volgende beklimming zorgde Jumbo-Visma zoals zo vaak voor het verschil. Tiesj Benoot trok op de Kanarieberg voor het eerst hard door en alleen Christophe Laporte, Quinten Hermans en Jasper Philipsen konden Benoot volgen. Maar na de beklimming kwam alles weer samen, maar na Knokteberg zou er een mooie groep ontstaan na een nieuwe versnelling van Benoot. Laporte, Madouas, Küng, Powless, Honore, Narvaez en Hermans konden in verschillende schuifjes aansluiten bij de Belg van Jumbo-Visma.

Het achttal zat op dat moment nog altijd een kleine minuut achter op de kopgroep. Oier Lazkano en Kristoff reden daar zo hard dat de achtervolgende kopgroep het lastig had om de aansluiting te maken, maar met zes kilometer van het einde kwam de achtervolgende groep toch bij het tweetal.

Na de aansluiting begon het spel voor de winst. Eerst trok Benoot samen met Honore in de aanval, maar nadat ze werden teruggepakt zag Laporte zijn kans. De Fransman, die afgelopen zondag nog de winst pakte in Gent-Wevelgem, nam een kleine voorsprong en reed daarna weg bij de kopgroep en pakte een nieuwe winst. In de achtergrond reed Lazkano naar een zeer knappe tweede plaats, voor Powless.

Results powered by FirstCycling.com

Till is een pijnlijk portret van toen en nu

De opgewekte Emmett Till kan in het bewogen 1955 niet wachten totdat hij zijn familie in Mississippi kan gaan opzoeken, al is zijn moeder Mamie Mobley er maar niet gerust op. Er heerst grote ongelijkheid in de Verenigde Staten en vooral in de Zuidelijke staten moeten de zwarte Amerikanen het ontgelden. Er worden andere wetten op nageleefd dan in het Noorden en het is dan ook oppassen geblazen. Ondanks voorzorgsmaatregelen van alle kanten van de familie wordt de ergste angst van Mamie werkelijkheid als na een bezoek aan een winkel waarbij de eigenaresse beweert dat de kinderlijke Emmett haar onheus bejegende. Zijn levenloze lichaam wordt een paar dagen later aangetroffen, geslagen, gemarteld en uiteindelijk gelyncht. Mamie laat het er niet mee zitten en focust zich op één ding: gerechtigheid voor haar vermoorde zoon.

1+1 aanbieding zorgt voor sterker bewustzijn bij consument

Bulkaanbiedingen verminderen voedselverspilling, zo blijkt uit gezamenlijk onderzoek van Tilburg University, Vrije Universiteit Amsterdam en Wageningen University. In plaats van aanzetten tot overconsumptie en verspilling, maken dergelijke promoties consumenten juist bewuster van hun aankopen en hoe ze deze gebruiken.

De studie toont aan dat consumenten die meer kopen dan normaal door bulkaanbiedingen, zoals 1+1 gratis, vaak juist extra aandacht besteden aan het voorkomen van verspilling. Veel producten worden ingevroren of er wordt meer van geconsumeerd in de periode na aankoop.

De bevindingen zijn gebaseerd op het koopgedrag van een groep huishoudens, gevolgd over een periode van negen weken.

Onderzoekers suggereren dat supermarkten op deze resultaten kunnen inspelen door klanten te informeren over manieren om voedselverspilling te verminderen, zoals het invriezen van producten bij aanbiedingen.

Of klanten zich er ook van bewust zijn dat ze buiten de 1+1 aanbieding om eigenlijk dus altijd 50% teveel betalen voor die producten is niet onderzocht.

Oma opgelicht door AI stem van haar kleinzoon

De opkomst van AI-software heeft geleid tot talloze nieuwe mogelijkheden, maar helaas maken criminelen ook gebruik van deze geavanceerde technologie. Steeds vaker zetten zij deepfake-video's en -audio in om onschuldige slachtoffers op te lichten.

De tijd van slecht geschreven e-mails van zogenaamde Nigeriaanse prinsen is voorbij. Tegenwoordig kunnen oplichters met slechts enkele uitgesproken zinnen (3 seconden is voldoende, zie video hieronder) AI-deepfake-software gebruiken om iemands stem geloofwaardig na te bootsen en alles te laten zeggen wat ze maar willen.

Een recent voorbeeld is de 73-jarige Canadese Ruth Card, die een telefoontje ontving van haar 'kleinkind'. De jongen beweerde gearresteerd te zijn zonder portemonnee of smartphone en vroeg geld om op borgtocht vrij te komen. Card en haar man haalden 3.000 Canadese dollars van hun rekening, maar toen ze dat bij hun andere bank probeerden greep de manager in. Eerder was bij dezelfde bank ook al iemand geweest die geld kwam halen en op deze manier ontdekte men dat het om een deepfake-oplichter ging.

Omdat drie seconden spraak voldoende is een stem na te bootsen is het kinderlijk eenvoudig iemand's stem te 'stelen'. Alleen het afluisteren van een klein stukje van iemand's voicemail-bericht als hij niet opneemt kan al voldoende zijn.


Slechts 3 seconden spraak is nodig om je stem geloofwaardig na te bootsen

Jandino blijft complottheorieŰn spuien

De bekende Nederlandse 'comedian' Jandino Asporaat, waarbij schreeuwen gelijk staat aan humor, laat zich niet de mond snoeren nadat een gastles van hem werd geannuleerd vanwege zijn uitspraken over de maanlanding en 9/11. Zo zou de maanlanding nooit zijn gebeurd en vraagt hij zich af wie er werkelijk achter de aanslagen op de twin towers in New York zat. In een reactie op Instagram benadrukt Asporaat dat hij zijn eigen mening zal blijven verkondigen.

Asporaat, bekend van zijn Bon Bini films, ontving afgelopen weekend terechte kritiek na een aflevering van de podcast The Trueman Show, waarin hij vraagtekens plaatste bij verschillende wereldgebeurtenissen. Als gevolg hiervan werd zijn gastcollege in Arnhem, gepland voor de Week van het Geld, geannuleerd door wethouder Mark Lauriks. Lauriks verklaarde dat hoewel de vrijheid van meningsuiting gerespecteerd wordt, de uitspraken van Asporaat geen goed voorbeeld zijn voor kinderen en jongeren.

De comedian voelt zich beperkt in zijn vrijheid van meningsuiting en kiest er bewust voor om zich uit te blijven spreken. Hij wil een stem zijn voor degenen die zich niet gehoord voelen en benadrukt dat oprechtheid voor hem belangrijker is dan populariteit. Asporaat bevindt zich in het dubieuze gezelschap van andere complotdenkers zoals Lange Frans en Robert Jensen.

Snowboardcrossers sluiten seizoen af met zinderende finale in Canada

Voor de liefhebber keren we nog even terug naar Canada en wel naar Mont-Sainte-Anne. Daar werden de laatste World Cup-wedstrijden van het seizoen gehouden voor de snowboardcrossers, en met name de allerlaatste wedstrijd van de winter was er een om van te watertanden.

Vrouwen, wedstrijd 1
De dit seizoen dominante Britse Charlotte Bankes stond weer in de finale, net als haar Franse uitdaagster Chloe Trespeuch en het Amerikaanse duo Lindsey Jacobellis en Faye Gulini. Het was een spannende strijd om de koppositie in het begin, waar Jacobellis goed startte. Op het lastige stuk naar de finish gleed Bankes er echter voorbij naar haar zesde overwinning op rij, voor Trespeuch en Jacobellis, met Gulini die zich er als enige niet echt in wist te mengen.

Mannen, wedstrijd 1
Thuisheld Eliot Grondin nam het op tegen de Oostenrijker Jakob Dusek, Lucas Eguibar uit Spanje en de Italiaan Lorenzo Sommariva. Grondin pakte al snel de leiding, Dusek volgde hem en moest zich verdedigen tegen Eguibar. Dat lukte en hij deed zelfs een serieuze aanval op Grondin richting de finish, maar bij de laatste sprong gleed Dusek onderuit. Grondin pakte zo de winst, Dusek gleed nog wel als tweede over de meet en Eguibar hield Sommariva van plek drie.

Vrouwen, wedstrijd 2
Trespeuch stond wederom in de finale, dit keer met de Oostenrijkse Pia Zerkhold, Eva Adamczykova uit Tsjechië en de jonge Australische Josie Baff. Na een goede start van Zerkhold nam Baff de leiding over, uitgedaagd door Trespeuch. De Australische sloeg een heel klein gaatje en op het laatste rechte stuk was dat genoeg voor een droomafsluiting van haar geweldige eerste echte World Cup-seizoen. Zerkhold werd tweede, Trespeuch hield Adamczykova van het podium.

Mannen, wedstrijd 2
In de finale moest de Duitser Martin Nörl zorgen dat hij bij Eguibar in de buurt bleef, dan was de eindzege in de World Cup wederom binnen. Grondin stond ook weer in de finale, net als de Amerikaan Jake Vedder. De beste start was voor Grondin, die gevolgd werd door Eguibar en Nörl. In de slotmeters ontspon zich echter een fantastische strijd om de winst, waar de finishfoto hard bij nodig was. Nörl bleek zijn board nét als eerste over de finish gedrukt te hebben, vlak voor Vedder en Grondin.

Eindstanden
De eindwinst bij de vrouwen was voor Bankes, die tot aan de laatste wedstrijd zes opeenvolgende zeges boekte - alleen Trespeuch bleef in de buurt door bijna elke keer achter Bankes op het podium te eindigen, Baff won weliswaar twee keer, maar werd ook net te vaak vroegtijdig uitgeschakeld.

Bij de mannen behield Nörl de titel, ondanks het missen van één van de negen wedstrijden. Eguibar eindigde als tweede in de stand, Grondin wipte in de laatste wedstrijd over de Italiaan Omar Visintin naar plek drie. Glenn de Blois kwam er in Canada eigenlijk niet aan te pas en eindigde het seizoen als twaalfde.

EK-kwalificatie: Schotland verslaat Spanje, Zwitserland stoomt door

Na bijna een week aan kwalificatiewedstrijden zit de eerste serie speelrondes voor het Europees kampioenschap voetbal van volgend jaar er weer op. In alle groepen zijn nu twee speelrondes geweest, dinsdagavond waren groepen A, D en I nog een keer aan de beurt.

In groep A viel de grootste verrassing te noteren in Glasgow, waar scheidsrechter Sandro Schärer wegens een blessure halverwege vervangen moest worden. Schotland ontving Spanje en al na zeven minuten tekende Scott McTominay voor de 1-0. Kort na rust was hij nog eens trefzeker, terwijl Spanje weinig voor elkaar kreeg: 2-0. McTominay is opvallend goed bezig, want tegen Cyprus scoorde hij ook al twee keer. Hij staat nu op vijf interlandgoals in 38 wedstrijden, waarvan dus vier in de laatste twee duels. Noorwegen kwam dankzij Alexander Sørloth op 0-1 na een kwartier spelen in Georgië, maar Georges Mikautade trok de stand na een uur gelijk en daar bleef het bij.

Kroatië ging in groep D op bezoek in Turkije, waar Mateo Kovacic na twintig minuten de score opende. Kort voor rust verdubbelde de speler van Chelsea de score, Turkije wist geen goal te creeëren en dus bleef het bij 0-2. In Wales was er weinig spektakel, maar wel een thuiszege: dankzij een treffer van Kieffer Moore, kort voor rust, werd Letland met 1-0 verslagen.

Zwitserland was in groep I weer lekker bezig, na de 0-5 zege op Wit-Rusland drie dagen eerder. Dit keer ontving men Israël en ook dat ging lekker: Ruben Vargas scoorde kort voor rust, even na de pauze was Mohamed Amdouni trefzeker en kort daarop zette Silvan Widmer de eindstand op 3-0. Roemenië kwam thuis dankzij Nicolae Stanciu en Andrei Burca al binnen twintig minuten op 2-0 tegen Wit-Rusland, dat dankzij Vladislav Morozov in de slotfase de eer nog redde: 2-1. In Pristina werd de kraker tussen Kosovo en Andorra na grofweg een uur spelen min of meer beslist: Edon Zhegrova opende de score voor het thuisland, twee minuten later bracht Albert Rosas de stand weer gelijk en daar bleef het bij.

Coldcase: Wat gebeurde er met Mohamed Baksoellah (42)

Op woensdag 11 januari 1995 omstreeks 11.00 uur wordt de 42-jarige Mohamed Baksoellah gewond aangetroffen op de onderste treden van de portiektrap van een woning aan de Lunterenstraat in Den Haag. Hij wordt naar het ziekenhuis gebracht. Na aankomst in het ziekenhuis verslechtert zijn toestand sterk. Baksoellah blijkt gewond aan zijn hoofd. Hij heeft hersenletsel dat is veroorzaakt door geweld van buitenaf. Op dinsdag 17 januari 1995 overlijdt Baksoellah in het ziekenhuis.

Mohamed Baksoellah was in de buurt bekend als Mall of Malloe. Zijn weduwe en kinderen vragen zich al jaren af wat er gebeurd is en waarom. De politie vraagt mensen die meer informatie hebben contact op te nemen via het tipformulier op de website van de politie. 

Mohamed Baksoellah (Afbeelding: Politie)
Mohamed Baksoellah (Afbeelding: Politie)

Man valt 15 kilo af in 30 dagen met McDonald's dieet

Dat afvallen simpelweg bestaat uit het binnenkrijgen van minder calorieën dan je verbrandt en niets te maken heeft met het soort eten dat je eet bewijst de Brit Kevin Maginnis weer eens.

Maginnis zweerde om 100 dagen lang alleen maar McDonald's te eten en verrast vriend en vijand met zijn indrukwekkende gewichtsverlies. Na 36 dagen is hij maar liefst 15 kilo afgevallen.

De 56-jarige man eet drie McDonald's maaltijden per dag, maar slechts de helft van de porties. Zijn dieet is zo opmerkelijk dat veel mensen zijn voorbeeld volgen, waaronder zijn eigen vrouw, Melody.

Kevin deelt regelmatig updates van zijn dieet op zijn TikTok-account. Kevin hoopt in totaal 25 kilo in 100 dagen af te vallen en dat doel lijkt inmiddels in zicht. Naast afvallen wil hij anderen laten zien dat het vooral de hoeveelheid voedsel is die men eet, en niet het soort voedsel, dat het verschil maakt.

In een interview met de Today Show vertelde Kevin dat sommige cardiologen zijn portiegecontroleerde dieet toejuichen, terwijl anderen er niet van houden. Hij is er zelf echter van overtuigd dat zijn algehele gezondheid en bloedwaarden aan het einde van de 100 dagen beter zullen zijn.

Belgisch echtpaar krijgt 13e kind met a, e, l, x-naam

Het Belgische echtpaar Gwenny Blanckaert (33) en Marino Vaneenoo (40) liggen niet stil, want ze verwelkomden onlangs hun dertiende(!!) kind, Laxe, ondanks eerdere plannen om het bij twaalf kinderen te houden.

Alle kinderen in het gezin hebben een unieke naam die bestaat uit de letters a, e, l en x. Laxe voegt zich bij zijn vier broers en acht zussen: Alex, Axel, Xela, Lexa, Xael, Xeal, Exla, Leax, Xale, Elax, Alxe en Laex. Het stel gaf aan dat hun gezin nu écht compleet is, al hebben ze dat eerder geroepen.

De ouders kwamen vijftien jaar geleden op het idee om al hun kinderen een naam te geven met deze vier letters, beginnend bij hun eerste kind, Alex, vernoemd naar de stiefvader van Marino.

Dat de namen soms verwarrend zijn bekende het stel eerder tegenover Belgische media. "Soms vergis ik me wel eens van naam, maar dat kan iedereen overkomen. De leerkrachten hebben er wel wat meer moeite mee." Alle kinderen zitten op dezelfde school.

Het gezin stelt nog steeds genoeg ruimte in huis, aan tafel en in hun twee bestelwagens met elk negen zitplaatsen te hebben.

Milieuorganisatie eist intrekken natuurvergunning piekbelastende boeren

Milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) van Johan Vollenbroek eist van een aantal provincies het intrekken van de vergunningen bij veertig veehouderijen waarvan vastgesteld is dat ze veel stikstof uitstoten die in natuurgebieden terechtkomt. 

MOB heeft als eerste stap in een juridische procedure de provincies Gelderland, Noord-Brabant, Overijssel en Limburg daar dinsdag over aangeschreven. Dat wordt bevestigd door MOB-advocaat Valentijn Wösten na berichtgeving door NRC. Dit is de eerste stap in een juridische procedure. De vergunningen zouden moeten worden ingetrokken als de betreffende boerenbedrijven geen gebruikmaken van de vrijwillige uitkoopregeling van het kabinet.

Provincies hebben 16 weken de tijd om te beslissen op deze intrekkingsverzoeken. Als de provincies geen vergunningen van piekbelasters in wil trekken, stapt MOB naar de rechter. Meer hierover bij WNL

Skynet in de maak? Techneuten waarschuwen voor losgeslagen AI

Enkele vooraanstaande figuren uit de Amerikaanse techwereld, zoals Elon Musk en Apple's medeoprichter Steve Wozniak, uiten hun zorgen over de razendsnelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI). In een open brief roepen ze op tot een tijdelijke stop van zes maanden in de ontwikkeling van steeds geavanceerdere AI-systemen, om zo tijd te winnen voor het opstellen van regelgeving en toezicht.

Deze oproep komt te midden van een intense strijd tussen grote technologiebedrijven zoals Microsoft, Google en Facebook, die elkaar proberen te overtreffen met steeds slimmere chatbots. Taalmodel GPT-4, gelanceerd door Microsoft-partner OpenAI, vertoonde al 'vonken' van mensachtige intelligentie. Er zijn inmiddels nog geavanceerdere versies in ontwikkeling, die mogelijk de menselijke intelligentie zullen evenaren of zelfs overtreffen.

De ondertekenaars van de brief willen voorkomen dat AI-systemen op eigen houtje desinformatie gaan verspreiden of maatregelen treffen om zichzelf tegen uitschakeling door mensen te beschermen. Hoe AI zou kunnen voorkomen dat mensen de stekkers uit de systemen trekken hebben de techneuten niet vermeld.

Verhouding tussen Halsema en Amsterdam-Zuid op scherp door erotisch centrum

Burgemeester Femke Halsema is dinsdagavond hard in botsing gekomen met boze bewoners en ondernemers van stadsdeel Zuid over de mogelijk komst van het erotisch centrum. "Ik bagatelliseer het niet, maar u moet mij eerlijke vragen stellen", reageerde Halsema onder andere fel op een bewoner. Zo meldt AT5

Zo'n 400 mensen waren aanwezig in de RAI, waarvan enkele spandoeken en rode lampjes hadden meegenomen. Vorige maand werd bekend dat van de drie locaties waar een erotisch centrum zou kunnen komen er twee in Zuid liggen vlak bij het congrescentrum.

Onrust
Sinds de bekendmaking van de locaties is er flinke onrust in de buurt ontstaan en regent het kritiek.

Een bewoner: "Ik zie het niet zitten om dan in deze wijk te blijven wonen en mijn zoontje met de Noord/Zuidlijn naar school te laten gaan. Ik ben hier tegen en daarom laat ik hier mijn stem horen. Dit kan niet."

Een ander: "Waar zegt de politie dat wij ons geen zorgen hoeven te maken in de toekomst wat u herhaalt, herhaalt en herhaalt?"

En nog iemand: "Hier zit je vlak aan de A10. Als je hier iets fout doet, ben je zo weg. Middenin de stad niet. Het gaat om handhaving. In de stad is alles klein en goed te handhaven en zelfs daar lukt het u niet."

Volgens de officiële uitnodiging kwam Halsema naar de RAI om in gesprek te gaan met Amsterdammers en een toelichting te geven op de plannen voor het erotisch centrum. 

Woede
De burgemeester moest dinsdagavond uiteindelijk vooral haar plannen verdedigen. "Op het moment dat er sprake is van overlast. Op het moment dat er wel sprake is van drugsdealers, wat ik echt niet aanneem, dan gaat er gehandhaafd worden", reageerde Halsema op vragen uit de zaal. Ook gaf ze aan dat de uitkomst van het hele proces niet hoeft te zijn dat het publiek zijn of haar zin krijgt.

De bewoners kwamen op hun beurt voornamelijk hun woede en zorgen ventileren. Het ging er regelmatig fel aan toe. "Wat u zich niet realiseert als u mij deze vraag stelt, is dat ik elke dag in de hele stad er mee geconfronteerd wordt. Ik bagatelliseer het niet, maar u moet mij eerlijke vragen stellen. Ik wil het voor u nazoeken, ik wil erop terugkomen", zei Halsema tegen een man, die aan haar vroeg hoeveel schietpartijen er sinds haar aantreden hebben plaatsgevonden op de Ruysdaelkade, een plek waar raamprostitutie plaatsvindt.

Niks opgeschoten
Conclusie na een bijeenkomst van ruim twee uur: Zuid en Halsema zijn geen millimeter nader tot elkaar gekomen.

Halsema: "Ik heb niet echt het idee iemand gewonnen te hebben vanavond. Ik heb ook niet het gevoel dat mensen in de stemming waren om overtuigd te raken door mij. Mensen kwamen ook echt protesteren en dat is hun volste recht. Ik heb geprobeerd een aantal argumenteren daar tegenin te brengen, maar de discussie gaat voort."

Een bewoner: "Natuurlijk ben ik niet gerustgesteld. Helemaal niet. Mevrouw is niet geïnformeerd en drukt haar zin door en luistert niet."

Een ander: "Natuurlijk moet er een soort van erotisch centrum, of hoe dan ook zijn, in zo'n stadsdorp, zoals ze zelf onlangs in London zei. Wij hebben geen stad, maar een stadsdorp. Oké, pas je dan aan en doe je huiswerk goed."

Woensdagavond gaat Halsema met belanghebbenden in Amssterdam-Noord in gesprek. Het NDSM-terrein is namelijk één van de andere drie locaties. 

'Kinderen leren niet risicovol spelen als ze veel achter een scherm zitten'

Netwerk Mediawijsheid meldt dat de schermtijd van kinderen is toegenomen ten opzichte van 2022. Kinderen van 1 tot en met 6 jaar besteden gemiddeld honderd minuten per dag aan schermtijd. Dit beïnvloedt de slaap-, beweeg-, taal-, gewichts- en oogontwikkeling negatief. VeiligheidNL ziet ook dat veel schermtijd mogelijk ten koste gaat van iets anders wat ook heel belangrijk is: namelijk risicovol spelen.

Door risicovol spelen leren kinderen risico’s inschatten. Vroeger was het vrij gewoon dat kinderen zich bezighielden met activiteiten als in bomen klimmen, op geheime plekken spelen of het bouwen van hutten in de bosjes. Tegenwoordig zijn de mogelijkheden daarvoor voor kinderen helaas veel beperkter.

De schermtijd van kinderen is mogelijk een van de oorzaken. Dit heeft namelijk een grote keerzijde: we ontnemen kinderen ook de vele leermomenten die risicovol spelen met zich meebrengt. Door risicovol spelen leren de kinderen de wereld ontdekken, hun eigen lichaam gebruiken, grenzen verkennen, samenwerken, doorzetten, oplossingen vinden en zichzelf overwinnen.

En het mooie is: ze ondervinden er ook nog plezier aan. Vrijwel alle kinderen hebben van nature de drang om risicovol te spelen en op ontdekking te gaan. Ze zoeken spontaan uitdagingen op tijdens het spelen. De opwinding, spanning en trots die kinderen ervaren tijdens het ontdekken en opzoeken van hun grenzen, maakt dat kinderen risicovol spelen heel erg leuk vinden. Ze houden van de mix aan emoties tijdens risicovol spelen: het is leuk, en tegelijk ook een beetje eng.

Overwint een kind een risico, dan straalt het zelfvertrouwen ervan af. We zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de toekomst van de kinderen. Laten we ze de kans geven om risicovol te spelen.

Britten verhogen terreur-alarmniveau Noord-Ierland

De Britse geheime dienst MI5 heeft het terreuralarm voor Noord-Ierland verhoogd.

Een aanslag in de Britse provincies wordt nu als 'zeer waarschijnlijk' beschouwd. Minister van Noord-Ierland Heaton-Harris zei in Londen dat een klein aantal mensen vastbesloten is om politiek gemotiveerd geweld te gebruiken. Onlangs raakte een politieagent in de stad Omagh ernstig gewond nadat hij werd beschoten, het onderzoek naar deze beschieting richt zich op een splintergroep van de ontbonden ondergrondse organisatie IRA.

In Noord-Ierland nadert de 25e verjaardag van het Goede Vrijdagakkoord, dat destijds een belangrijke bijdrage leverde aan het kalmeren van het conflict in de provincie. De Amerikaanse president Biden zal naar verwachting ook aanwezig zijn bij de vieringen.

Recent is er een overeenkomst tussen de EU en Groot-Brittannië over het lang controversiële Noord-Ierse Protocol als onderdeel van het Brexit-verdrag.

The Elder Scrolls Online: Scribes of Fate DLC nu beschikbaar op consoles

De The Elder Scrolls Online: Scribes of Fate DLC, twee nieuwe dungeons die het Shadow of Morrowind-avontuur aftrappen, is nu beschikbaar op Xbox One, Xbox Series X|S, PlayStation 4 en PlayStation 5-consoles

De Scribes of Fate DLC brengt twee nieuwe PvE dungeons voor vier spelers, Bal Sunnar en Scrivener's Hall. In deze dungeons zullen spelers twee unieke verhalen ontdekken die de aftrap vormen van het grotere Shadow Over Morrowind-avontuur, dat leidt tot de aankomende Necrom Chapter release in juni. Beide dungeons kunnen worden geprobeerd in normal, veteran en veteran hard mode en bieden unieke beloningen en prestaties, waaronder zes nieuwe itemsets, twee monstersets en een heleboel verzamelobjecten, waaronder een nieuwe skin, emotes en meer.

Naast de dungeon DLC komt ook de Update 37 base-game patch uit. Deze nieuwe patch is volledig gratis voor alle bestaande ESO-spelers en introduceert een groot aantal fixes, toevoegingen en verbeteringen aan de game. Deze omvatten een geheel nieuwe toegankelijkheidsfunctie: Screen Narration, een nieuwe cosmetische tool: Hide Shoulders die je kunt verdienen via het komende in-game evenement het Jesters Festival later deze maand, en een groot aantal verbeteringen aan het Housing System.

Ruim 100 chemische grondstoffen voor productie harddrugs verboden

Per 1 april dit jaar worden meer dan 100 chemische grondstoffen – zogeheten precursoren – verboden omdat deze alleen worden gebruikt om harddrugs te maken. Dat hebben minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid en minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport besloten op advies van deskundigen. Met het verbod beogen de ministers zowel de volksgezondheid te beschermen als criminele structuren in de productie en handel van harddrugs te doorbreken en op te rollen. Verder stellen de ministers een expertgroep van deskundigen in voor het bijhouden van de lijst drugsprecursoren. Zo kan doorlopend worden opgetreden bij nieuwe opkomende grondstoffen voor harddrugs.

"De georganiseerde misdaad probeert met nietsontziend geweld zoveel mogelijk geld te verdienen met de productie en handel van harddrugs. Eigenaren van schuren en loodsen worden onder druk gezet voor de vestiging van drugslabs, ons milieu wordt ernstig vervuild door dumping van chemisch afval, liquidaties vinden plaats op straat en met explosieven worden gevels opgeblazen. Door het verbieden van deze ruim 100 chemicaliën kunnen opsporingsdiensten eerder optreden tegen de criminele structuren van deze gewelddadige industrie. Alleen al het bezit en het vervoeren van de grondstoffen om harddrugs te maken, wordt al strafbaar. Ook kunnen we internationaal meer gezamenlijk optrekken met landen waar deze stoffen al verboden zijn", aldus minister Yeşilgöz-Zegerius.

Het verbieden van de chemische grondstoffen is mogelijk door de Wet strafrechtelijke aanpak ondermijnende criminaliteit I die per 1 januari 2022 in werking is getreden. Sindsdien is het verboden om drugsprecursoren in te voeren, uit te voeren, te vervoeren of voorhanden te hebben. Hierop staat een maximum gevangenisstraf van 6 jaar. Om tot de lijst van de verboden stoffen te komen, is advies gevraagd aan een groep deskundigen van het Openbaar Ministerie (OM), de politie, Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD), Nederlands Forensisch Instituut (NFI), de Douane, de Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie en het Verbond van Handelaren in Chemische Producten.

Expertgroep
Minister Yeşilgöz-Zegerius en minister Kuipers hebben ook besloten om per 1 april dit jaar de Expertgroep precursoren in te richten met deskundigen uit de betrokken organisaties. Door de instelling van de Expertgroep kan de lijst met drugsprecursoren worden bijgehouden met nieuwe opkomende chemische stoffen. Voor het aanwijzen van de verboden stoffen gelden twee voorwaarden: deze kunnen worden gebruikt voor de illegale productie van drugs, en er is geen legale toepassing van bekend.

Met het bijhouden van de nationale lijst kan blijvend het illegale productieproces van harddrugs worden verstoord. Criminelen die de drugsprecursoren vervoeren en/of in hun bezit hebben, kunnen zo gemakkelijker worden aangepakt. Hiervoor moest telkens nog worden bewezen dat deze personen konden weten dat het ging om grondstoffen voor harddrugs. Dit is door het bijhouden van de nationale lijst niet meer nodig.

Meerderheid Nederlanders wil wettelijke bescherming melkkoeien

De meeste Nederlanders vinden dat iedere melkkoe recht heeft op een eigen ligplek (80%) en op grazen in de wei (73%). Dit blijkt uit marktonderzoek onder ruim 1.500 Nederlanders in opdracht van Wakker Dier. Deze basale behoeften zijn nu niet vastgelegd in de wet. Wakker Dier start daarom een burgerinitiatief voor de wettelijke bescherming van de melkkoe.

Veel mensen gaan ervanuit dat de Nederlandse wet melkkoeien redelijk beschermt. Zo denkt maar liefst 70 procent dat koeien recht hebben op een minimum hoeveelheid leefruimte. Dat is niet zo. Het is niet eens wettelijk verplicht om iedere melkkoe een ligplek te geven. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “We hebben basisregels voor het houden van kippen en varkens, waarom niet voor koeien?”

Meer bescherming
Ondanks dat mensen denken dat er al veel regels zijn voor het houden van melkkoeien, vindt alsnog 75 procent van de ondervraagden dat er meer wetgeving moet komen. Er is dus veel draagvlak voor betere wetgeving. Anne Hilhorst: “Nederland geeft om de melkkoe en wil dat ze beschermd wordt. Tijd voor de overheid om daar gehoor aan te geven.”

Burgerinitiatief
Wakker Dier wil dat melkkoeien ten minste dezelfde bescherming krijgen als varkens en kippen. Dat betekent dat er minimumeisen moeten komen voor leefruimte, ligplekken, vloeren, een verantwoord dag- en nachtritme, gezondheid en soorteigen gedrag (zoals grazen in de wei). Met het burgerinitiatief wil Wakker Dier zorgen dat dit verankerd wordt in het besluit Houders van Dieren.

Onnodig veel dierenleed
De meeste koeien in Nederland leven in zogeheten ‘ligboxstallen’ met harde loopvloeren die regelmatig nat en glad zijn door mest. De ligplekken zijn vaak te smal waardoor een koe niet comfortabel kan liggen, terwijl rusten en herkauwen erg belangrijk is. Een goede stalinrichting is essentieel: een kwart van de koeien komt nooit buiten. Anne Hilhorst: “Het welzijn van melkkoeien ligt nu geheel in de handen van de melkindustrie. Dat leidt tot onnodig veel dierenleed.”

Driehonderdduizend koeien kreupel
Melkkoeien zijn vaak ziek. Elk jaar lopen meer dan driehonderdduizend koeien kreupel en lijden zo'n vierhonderdduizend koeien een óf meerdere keren aan een pijnlijke uierontsteking. Dat zijn alarmerende cijfers voor een industrie die zegt van koeien te houden.

Marktonderzoek
Het marktonderzoek is uitgevoerd door Direct Research onder 1.527 mensen, een representatieve steekproef van de Nederlandse bevolking. Het onderzoek liep van december 2022 tot en met januari 2023.

Gratis schoolmaaltijden van start

Basisscholen en middelbare scholen kunnen zich vanaf vandaag aanmelden op www.schoolmaaltijden.nl voor gratis schoolmaaltijden voor hun leerlingen. Het gaat om scholen die de hulp het best kunnen gebruiken. Voor de organisatie van de schoolmaaltijden slaan het Jeugdeducatiefonds en het Rode Kruis de handen ineen.

Minister Wiersma: “Voor mij staat voorop dat we onze leerlingen helpen het optimale uit zichzelf te halen. Met onder andere het bijbrengen van taal, rekenen en hoe we in Nederland met elkaar omgaan. Nederland staat de komende jaren voor grote opgaven en daarvoor is het essentieel om te investeren in onze leerlingen en daarmee in onze toekomstige economie. Nu het huishoudboekje in gezinnen soms onder druk staat, is het aan ons ervoor te zorgen dat leerlingen zich volledig kunnen focussen op school. Eventuele spanningen of geldzorgen thuis mogen zich niet vertalen naar het klaslokaal. Voor veel leerlingen kan een schoolmaaltijd dan ook een enorm verschil maken. Ze zijn energieker en doen beter mee in de klas. Daarom gaan we komende maanden op grotere schaal leerlingen helpen aan een goede maaltijd op school.”

Organisatie
Voor dit jaar is 100 miljoen euro beschikbaar voor de leerlingen die dat het hardste nodig hebben. Scholen kunnen op de website kiezen tussen de optie maaltijd op school of maaltijd thuis.

Als scholen kiezen voor een maaltijd op school gaat het om een maximum bedrag van 9 euro per leerling per week. Scholen hebben de vrijheid te kiezen voor een manier die het beste bij ze past. Dat kan variëren van ouders of vrijwilligers die inkopen doen bij de lokale supermarkt, wijkteams die broodjes smeren in het wijkcentrum en scholen die voor een cateraar kiezen.

Als scholen kiezen voor de optie maaltijd thuis kunnen ze individuele leerlingen helpen in de vorm van boodschappenkaarten. Scholen sturen een aanmeldlink naar de ouders van leerlingen die dat het hardste nodig hebben. Ouders kunnen zichzelf vervolgens rechtstreeks voor de boodschappenkaart aanmelden. De kaarten met een wekelijks bedrag van 11 euro per kind zijn in alle supermarkten in te wisselen. Het Rode Kruis werkt wereldwijd al jaren met zulke kaarten en heeft er goede ervaringen mee.

Scholen ontzorgen
Het organiseren van schoolmaaltijden moet leraren niet belasten. Zij moeten gewoon goed les geven aan de kinderen. Daarom zijn er schoolcontactpersonen van het Rode Kruis en het Jeugdeducatiefonds die scholen op weg helpen met een maaltijd die het beste bij de school past. De contactpersonen denken mee met de school en gaan zo nodig op bezoek.

Door te werken met vaste vrijwilligers, die een daarvoor een vrijwilligersvergoeding kunnen ontvangen, worden scholen en leraren ontzorgd. Scholen kunnen er ook voor kiezen om lokale supermarkten of cateraars het eten te laten bezorgen op school. De leerlingen kunnen dan zelf hun ontbijt of lunch uit de koelkast pakken.

Scholen die in aanmerking komen
Het ministerie van OCW heeft samen met het Nationaal Cohortonderzoek Onderwijs (NCO) in kaart gebracht welke scholen het meeste behoefte hebben aan de gratis maaltijden. Dat zijn scholen waarvan 30% of meer van de leerlingen uit een gezin komt met een laag inkomen. Daarnaast komen ook leerlingen in het speciaal basisonderwijs, voortgezet speciaal onderwijs, speciaal onderwijs en praktijkonderwijs in aanmerking voor een gratis schoolmaaltijd.

De komende periode volgt een evaluatie van het programma schoolmaaltijden. Meer informatie is te vinden op de gezamenlijke website van het Rode Kruis en het Jeugdeducatiefonds: www.schoolmaaltijden.nl

Minister Dennis Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs), Hans Spekman van het Jeugdeducatiefonds, Heleen van den Berg van het Rode Kruis en initiatiefnemers Laurens Dassen (Volt) en Jan Paternotte (D66) zijn vandaag op basisschool Merlijn in Den Haag aanwezig voor de lancering van het programma.

Limburgse kleuters aan de coca´ne

In Tegelen, Limburg, nabij Venlo, deden vier kleuters een gevaarlijke ontdekking op het terrein van een school. De kinderen vonden een zakje met cokeresten in de bosjes. Ze maakten het open en staken het in hun mond.

Een medewerker van de school merkte dit op en schakelde meteen hulpdiensten in. De kleuters zijn ter controle naar het ziekenhuis gebracht, maar mochten na onderzoek in goede gezondheid, wellicht iets drukker dan normaal, weer naar huis.

Na het incident is er een bijeenkomst georganiseerd met ouders, directie en politie. De politie beschouwt de zaak als afgehandeld en zal geen verder onderzoek doen naar de herkomst van het witte poeder, dat na een test bevestigd werd als cocaïne.

De exacte leeftijd van de kinderen is onbekend, maar lokale krant De Limburger meldt dat het om kleuters gaat.

Scarface en zijn cokevoorraad ter illustratie
Scarface en zijn cokevoorraad ter illustratie

FOK! Wat een weer: zachter en buiiger

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

De aangekondigde zachtere lucht komt aan in het land, al gaat het nog niet hard. Waar gister het minimum onder de 0 zat, was afgelopen nacht een lichte stijging te zien nadat het even afkoelde gisteravond. Helaas gaat dit gepaard met buien, veel buien, vooral vrijdag is een natte dag. Maar eerst vandaag. Ook vandaag komen er buien voor en is het bewolkt. De wind is zwak tot matig uit het zuidwesten. Aan het eind van de middag, als de temperatuur tussen de 12 en 15 graden ligt, is de zon nog even te zien.

Ook vanavond zien we de zon nog in het zuiden, elders is het bewolkt en kan er een bui vallen. Het koelt af naar ongeveer 10 graden aankomende nacht. De wind wordt wel iets sterker: windkracht 5 tot 6 aan de kust, elders is de wind matig met windkracht 4. Morgen eerst nog buien, in de avond wordt het overal droog zoals het er nu uit ziet. Vrijdag en zaterdag zijn nog erg nat met meer dan 10 mm neerslag, daarna gaat de temperatuur maar ook de neerslagsom omlaag. 

Ook in Arnem was het nat afgelopen week (Foto: _UserName_)
Ook in Arnhem was het nat en grijs afgelopen week (Foto: _UserName_)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

KLM eist dwangsom 1 miljoen per dag van staat

In een recente rechtszaak eist KLM een dwangsom van maximaal 100 miljoen euro van de Nederlandse staat in verband met het verlagen van het aantal vluchten vanaf Schiphol. KLM en andere luchtvaartmaatschappijen, waaronder Delta Airlines, Easyjet, Lufthansa en luchtvaartorganisatie IATA, hebben een kort geding aangespannen tegen de staat. Mocht de rechter de bedrijven gelijk geven, dan eist KLM een dwangsom van 1 miljoen euro per dag dat de staat het vonnis negeert, tot een maximum van 100 dagen.

Daarnaast verlangt KLM dat het vonnis van de rechter meteen geldt, ook als de staat nog in hoger beroep zou gaan. 

De juridische strijd tussen KLM en de staat draait om het aantal vluchten dat KLM en andere luchtvaartmaatschappijen volgend jaar mogen uitvoeren van en naar Schiphol. In de afgelopen jaren waren dat er 500.000 per jaar, maar minister Harbers wil dit aantal inkrimpen tot 460.000 komend jaar en 440.000 het jaar erop. KLM vreest grote financiële gevolgen, zoals het aan de grond moeten houden van negen vliegtuigen en het verlies van 15.400 vluchten per jaar.

De uitspraak van de rechter wordt volgende week verwacht. Dan wordt ook duidelijk of hij de eis van KLM tot het opleggen van een dwangsom terecht vindt.

Tijdens de coronapandemie heeft de staat KLM nog voorzien van een miljarden aan noodsteun en heeft de belastingdienst nog bijna 1,4 miljard euro tegoed aan loonbelasting waarvoor het bedrijf uitstel van betaling kreeg vanwege de coronapandemie.

Minister Conny Helder wil onafhankelijk integriteitscentrum veilige sport

De relatie tussen de overheid, sport en samenleving is veranderd. Sport is extra kwetsbaar op het gebied van grensoverschrijdend gedrag, doping en matchfixing. Het aantal meldingen van grensoverschrijdend gedrag in de sport is sterk toegenomen de afgelopen jaren. Minister Helder van Langdurige Zorg en Sport: “Uit gesprekken die ik had met het Instituut Sportrechtspraak, de turnsters, de dansers en de sport komt dezelfde roep om hulp. Er is de komende jaren meer nodig om samen als overheid en de sport te komen tot een veilig sportklimaat.” Grensoverschrijdend gedrag in de sport, dopinggebruik en matchfixing. Volgens Helder moet er één integriteitscentrum komen om deze misstanden te bestrijden. De komst van één centrum dat onafhankelijk is, maakt het voor sporters makkelijker om melding te doen van integriteitskwesties en het biedt een plek waar ze terecht kunnen met hun vragen.

Minister Conny Helder: ‘Discriminatie en grensoverschrijdend gedrag beïnvloeden het plezier in sport en vormen een bedreiging daarvoor. Daarnaast ondermijnen het gebruik van doping en matchfixing de integriteit en maatschappelijke waarde van sport. Als minister van sport vind ik daarom dat de aanpak hiervan beter moet. Dat is niet vandaag of morgen geregeld maar ik doe mijn uiterste best om deze kabinetsperiode hier echt grote stappen in te zetten’. De eerste stap is het onderbrengen van het Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN) in het nieuw op te richten onafhankelijk integriteitscentrum veilige sport. Het CVSN maakt nu nog onderdeel uit van sportkoepel NOC*NSF. Door één onafhankelijke plek te bieden waar sporters terecht kunnen voor het melden en de opvolging van meldingen op het gebied van grensoverschrijdend gedrag, doping en matchfixing hoeven sporters niet meerdere keren hun ervaringen te delen en is het proces van het tuchtrecht ook transparanter en toegankelijker.

Sportakkoord 2
Daarnaast werkt de minister in het sportakkoord samen met de sport en de gemeenten aan een veilige sport. In het sportakkoord 2 komen vier afspraken of verplichte voorwaarden waar een sportaanbieder aan moet voldoen om een sociaal veilige omgeving te bieden. Dat zijn het meer verplichtende karakter van de VOG voor trainers en bestuurders actief in de sport, het hebben van een vertrouwenscontactpersoon, de gedragscode sport en het doorlopen van een e-learning voor trainers en coaches over het herkennen en voorkomen van grensoverschrijdend gedrag. Deze afspraken zijn ook voorwaardelijk om in aanmerking te komen voor het sluiten van de lokale sportakkoorden in de gemeente en de financiering daarvan.

Australië
Met deze koers volgt sportminister Conny Helder het succesvolle voorbeeld van Australië. Daar wordt met één integriteitscentrum Sport Integrity Australia al langer ingezet op het versterken van integere en veilige sport. Door deze aanpak te volgen wil Helder een voortrekkersrol van Nederland binnen Europa op dit gebied. “Op internationaal niveau ga ik in gesprek voor een veilige en integere sport. De sportsector is echt uniek met al die verschillende sportverenigingen en grote groepen vrijwilligers. Door via het sportakkoord samen te werken hebben we echt iets in handen waar andere landen van kunnen leren.”

Sporttuchtrecht
Het huidige sporttuchtrecht heeft verder in sommige zaken niet kunnen bieden wat ervan verwacht werd. “Ik heb met oud-turnsters gesproken over hun heftige ervaringen met het tuchtrecht. Daarnaast heb ik gesproken met experts en ervaringsdeskundigen over de kritiek op het sporttuchtrecht en de oorzaken hiervan. Na al deze gesprekken is mijn conclusie dat het sporttuchtrecht niet goed is toegerust om stelselmatig grensoverschrijdend gedrag aan te pakken”. Dan gaat het vooral om emotioneel en mentaal grensoverschrijdend gedrag zoals: langdurig kleineren, intimideren en pesten. Gedrag met traumatische gevolgen voor betrokken sporters en vaak achteraf lastig te bewijzen. Een meer menselijke maat is nodig in het sporttuchtrecht. Onder meer door voor meer diversiteit te zorgen in de bemensing bij het Instituut Sportrechtspraak en meer inspraak van sporters. Ook vergroten we de onafhankelijkheid door het oprichten van het ISR door bijvoorbeeld een extra tegenlezer toe te voegen op zaken.

Editie NL blundert met foto van Auschwitz bij item over concurrentie op het spoor

Een pijnlijke blunder gisterenavond tijdend de uitzending van Editie NL: bij een item over concurrentie op het Nederlandse spoornetwerk toonde het programma een foto van het spoor bij concentratiekamp Auschwitz. 

Al tijdens de uitzending werden er excuses aangeboden, die later op Twitter werden herhaald. Volgens de hoofdredactie van RTL Nieuws had dit nooit mogen gebeuren: "Het gaat om een menselijke fout die vanwege ons vier-ogenprincipe de uitzending niet had mogen bereiken."

AI Picture Gallery #139

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
special
Random Pics van de Dag #946
©FOK.nl e.a.