Mensen met fysieke baan minder gezond dan mensen met kantoorbaan'

Ruim 40 procent van de ondernemers in het mkb maakt zich zorgen over hoog ziekteverzuim van het personeel. Dat concludeert verzekeraar Interpolis uit een onderzoek.

Bedrijven met gezonde medewerkers zijn succesvoller. Maar hoe gezond de medewerkers werkelijk zijn, is moeilijk meetbaar. De gezondheidsindex van Smart Health is een graadmeter voor de gezondheid van medewerkers binnen een organisatie. De index geeft inzicht in één alles omvattend leefstijlcijfer, gebaseerd op medisch gevalideerde data op het gebied van onder andere beweging, voeding, stress en slaap. Uit de data van 11.000 medewerkers van bedrijven zoals AFAS, Zeeman, Kadaster en SPAR zijn de volgende gegevens uit de gezondheidsindex te halen:

  • Mensen met fysieke baan zijn minder gezond dan mensen met een kantoorbaan:
  • Ze eten significant minder groenten en meer suiker.
  • Ze hebben meer stress en slapen slechter.

Mensen met fysieke baan scoren wel beter dan kantoormedewerkers als het gaat om minder alcoholconsumptie (3,4 glazen versus 5,1 glazen per week).

Voeding is het belangrijkste leefstijlelement om gezondheid van Nederlandse werknemers te verbeteren. Meer fruit en groenten en minder verzadigd vet en suiker op de werkvloer kan groot verschil maken.

Het is mogelijk om de waarden van de gezondheidsindex te verbeteren. En daarmee:

  • het ziekteverzuimcijfer binnen een bedrijf met 20 procent terug te dringen;
  • het stressniveau met 30 procent te verlagen;
  • het risico op hart- en vaatziekten te verlagen met 28 procent.