Afwezigheid kost Nederlandse schaatsers eindzeges, winst Dijs, Leerdam en Hoolwerf

In het Poolse Tomaszow Mazowiecki is zondag het World Cup-seizoen in het langebaanschaatsen afgesloten. De 1000 meters stonden nog op het programma en het weekeinde werd vervolgens afgerond met de massastarts. De Nederlanders hadden bijna overal nog kansen op eindwinst, maar afwezigheid in dit en/of vorig weekeinde bleek wat dat betreft een dure keuze.

1000m vrouwen
Jutta Leerdam kwam in de op twee na laatste rit in actie en zette weer eens een tijd neer waar de rest eigenlijk alleen maar van kon dromen: met 1:14,94 benaderde ze het baanrecord van de Amerikaanse Brittany Bowe, die zelf genoegen moest nemen met plek vier (1:15,82). Bowe's landgenote Kimi Goetz reed in 1:15,54 naar de tweede tijd, voor de 1:15,67 van de Japanse Miho Takagi. Antoinette Rijpma-De Jong werd in 1:16,55 zevende, Isabel Grevelt werd negende (1:17,27) en Naomi Verkerk twaalfde (1:17,76).

In het eindklassement van de World Cup ging de winst naar Takagi, die geen van de zes wedstrijden won, maar wel constant presteerde. Leerdam won juist vijf van de zes wedstrijden, maar was vorige week afwezig en grijpt daardoor op één punt naast de eindzege.

1000m mannen
De in topvorm verkerende Wesly Dijs kwam al vroeg in actie, maar het was gelijk duidelijk dat zijn indrukwekkende 1:08,52 - een verbetering van Hein Otterspeer's baanrecord - een serieuze gooi naar de winst was. Die kwam er ook, voor het eerst: de Amerikaan Jordan Stolz bleef steken op 1:08,64 minuten, terwijl Otterspeer (1:08,72) en Thomas Krol (1:08,91) ook net tekort kwamen. In de B-groep scoorde Nederland een 1-2'tje met Janno Botman (1:09,19) en Merijn Scheperkamp (1:09,46).

Het eindklassement in de World Cup werd gewonnen door Otterspeer, wat vooraf eigenlijk ook al wel zeker was. De Canadees Laurent Dubreuil eindigde er als tweede, voor Stolz en Krol.

Massastart vrouwen
Momoka Horikawa uit Japan en de Canadese Valerie Maltais vonden de afwachtende houding in de groep mooi geweest en kozen voor de aanval, wat ze geen windeieren bleek te leggen. Het peloton kwam te laat op gang en in een sprint-à-deux rekende de jonge Horikawa af met Maltais. Diens landgenote Ivanie Blondin klopte de Italiaanse Laura Peveri in de sprint om de derde plek, Robin Groot en Elisa Dul moesten het doen met een zevende en twaalfde plaats.

Doordat Irene Schouten de laatste twee weekeinden aan zich voorbij liet gaan, zakte zij in het eindklassement naar de vijfde plek. Marijke Groenewoud was er in het slotweekeinde niet bij en verloor zo de eindwinst aan Blondin, die Groenewoud naar plek twee verwees, voor Peveri.

Massastart mannen
Een paar rijders deden een poging, maar uiteindelijk liep het uit op een sprint van het peloton. Daarin was Bart Hoolwerf de rapste, hij stak zijn schaats nét voor die van Chung Jae-won uit Zuid-Korea over de streep. De Italiaan Andrea Giovannini finishte als derde, Louis Hollaar werd negende.

De Belg Bart Swings ging er met de eindzege in het klassement vandoor, voor Giovannini. Hoolwerf greep één keer naast een finaleplaats, maar ook als hij daar wel had gescoord zou hij vermoedelijk derde zijn geworden, wat nu ook het geval is.