Disney cancelt aflevering 'Simpsons' vanwege verwijzing Chinese werkkampen

Disney heeft een aflevering van de tekenfilmserie 'The Simpsons' geschrapt van zijn streamingplatform in Hongkong omdat de aflevering verwijst naar 'dwangarbeiderskampen' in China. 

De aflevering, die in oktober vorig jaar voor het eerst werd uitgezonden tijdens het laatste seizoen van de show, is niet meer beschikbaar op het Disney Plus-streamingplatform in Hongkong, aldus de Financial Times.

Dit lijkt de tweede keer te zijn dat een aflevering van de show, die wordt geproduceerd door het Disney-bezit 20th Television Animation, is verwijderd van het streaming platform.

Een eerdere aflevering van The Simpsons waarin werd verwezen naar het bloedbad op het Tiananmenplein in 1989 is in 2021 van de dienst gehaald. Beijing legde Hongkong in 2020 een ingrijpende nationale veiligheidswet op als onderdeel van een repressie van de politieke oppositie en het maatschappelijk middenveld.

De verwijderde aflevering van de Simpsons, getiteld "One Angry Lisa", bevat een scène waarin Marge Simpson een virtuele fietsles volgt en de instructeur over beelden van de Chinese Muur zegt: "Aanschouw de wonderen van China. Bitcoinmijnen, dwangarbeiderskampen waar kinderen smartphones maken."

China wordt beschuldigd van dwangarbeid en mensenrechtenschendingen, tegen de Oeigoeren en andere voornamelijk islamitische minderheden in massale detentiecentra in de noordwestelijke regio Xinjiang. Beijing heeft deze beschuldigingen ontkend.

Kenny Ng, universitair hoofddocent aan de Academy of Film van de Hong Kong Baptist University en gespecialiseerd in censuur, zei dat Disney de aflevering misschien op voorhand heeft geschrapt met het oog op zijn activiteiten op het Chinese vasteland, waaronder exploitatie van themaparken.