Moskou: VS en NAVO steeds meer betrokken bij oorlog Oekraïne

Moskou ziet de aangekondigde tankleveringen als directe betrokkenheid van het Westen bij het conflict in Oekraïne. De betrokkenheid bij Oekraïne groeit gestaag, aldus Kremlin-woordvoerder Peskov. Rusland is echter niet van plan de oorlog te verklaren aan de VS of aan de EU-landen.

Na het besluit om gevechtstanks aan Oekraïne te leveren, verandert het Westen zichzelf steeds meer in een oorlogspartij vanuit het perspectief van het Kremlin. "Alles wat het Bondgenootschap en de door mij genoemde hoofdsteden (Europa en de VS) doen, wordt in Moskou gezien als directe betrokkenheid bij het conflict", zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov volgens het Russische persbureau Interfax. Deze inzet groeit voortdurend.

Moskou heeft de VS en de EU herhaaldelijk beschuldigd van het voeren van een oorlog bij volmacht tegen Rusland in Oekraïne. Niettemin zal Rusland hen de oorlog niet verklaren, zei Peskov. Rusland blijft de invasie van Oekraïne een 'speciale militaire operatie' noemen en deze status zal niet veranderen. 

'Hybride Oorlog' tegen Rusland
Nikolai Patrushev, secretaris van de machtige Russische Nationale Veiligheidsraad, voerde een soortgelijk argument aan: "De Verenigde Staten en de NAVO zijn betrokken bij het conflict in Oekraïne", vertelde de naaste vertrouweling van president Vladimir Poetin aan het Russische staatspersbureau TASS. Ze probeerden het te verlengen, zei Patrushev. Wat er vandaag in Oekraïne gebeurt, is het resultaat van de jarenlange 'hybride oorlog' die door het Westen tegen Rusland wordt gevoerd.

Woensdag kondigde de Duitse regering in overleg met andere westerse bondgenoten aan Leopard 2-tanks aan Oekraïne over te dragen, andere Europese landen volgden dit voorbeeld. Ook de VS zegde een groot aantal Abrams tanks toe aan Oekraïne.

Ondanks de tegengestelde mening in het Kremlin, weigert de Russische leiding nog steeds haar eigen invasie van Oekraïne als oorlog te benoemen. President Vladimir Poetin heeft tot nu toe alleen de staat van beleg afgekondigd met de bijbehorende beperkingen van de burgerrechten in de vier geannexeerde Oekraïense regio's. Sinds het begin van de oorlog heeft het Russische parlement echter tal van wetten aangescherpt die de vrijheden van mensen verder hebben ingeperkt.