Zuid-Korea gaat gecompliceerde leeftijdsberekeningsmethode wijzigen

Veel Zuid-Koreanen zijn straks een jaar of zelfs twee jaar jonger. De wetgever van Seoel heeft wetgeving aangenomen om de traditionele leeftijdsberekeningsmethode af te schaffen.

Volgens de zogenaamde Koreaanse leeftijd is een baby bij de geboorte al een jaar oud en komt er elke 1 januari een jaar bij - en niet op de verjaardag.

In Zuid-Korea zijn er echter nog twee andere berekeningsmethodes. Om bijvoorbeeld de wettelijke leeftijd om alcohol te drinken te bepalen, worden baby's bij de geboorte geteld als leeftijd nul. Elke 1 januari worden ze een jaartje ouder. Sinds de jaren zestig gebruiken sommige autoriteiten ook de internationale standaard die is gebaseerd op de geboortedatum.

Vanaf juni 2023 nog maar één methode voor leeftijdsberekening
Dit betekent dat een persoon geboren op 31 december 1992 in Zuid-Korea 29 zou zijn op 9 december 2022 volgens de internationale norm, 30 volgens het alcoholconsumptiesysteem en 31 volgens de Koreaanse leeftijd.

Deze verschillende berekeningssystemen moeten nu uiterlijk juni volgend jaar afgeschaft zijn, zoals het Parlement heeft aangekondigd. Dan zou alleen het internationale systeem van toepassing moeten zijn. President Suk-yeol had de verandering bepleit, onder meer wijzend op de hoge administratieve lasten.