IsraŽl: tot nu toe hoge opkomst bij parlementsverkiezingen

Het volk Israël is vandaag voor de vijfde keer in drieënhalf jaar gaan stemmen voor een nieuw parlement.

Er is een hoge opkomst. Volgens de centrale verkiezingscommissie was dat later op de middag nog 47,5 procent. Volgens de informatie is dit het hoogste getal sinds 1999. De stembureaus sluiten om 21.00 uur onze tijd.

Volgens peilingen zou er opnieuw een impasse in het parlement kunnen ontstaan - tussen het kamp van voormalig premier Netanyahu en zijn tegenstanders onder leiding van de liberale huidige premier Lapid.

De angst voor Itamar Ben-Gwir - Leerling van Meir Kahane
De rechts-extremist Itamar Ben-Gwir zou de koning kunnen worden van een conservatieve coalitie. Zijn 'Joodse Macht' werd voor het laatst gezien als de derde sterkste partij met maximaal 13 zetels. Veel Israëli's hebben gewaarschuwd voor Ben-Gwir. Hij wordt beschouwd als een van de meest extreme politici van het land. Desalniettemin is hij erg populair en is hij sterk aanwezig in de media van het land.

Ben-Gwir staat bekend om zijn anti-Arabische toespraken en haatzaaiende uitlatingen. De politieke pleegvader van Ben-Gwir was de radicale rabbijn Meir Kahane, een tegenstander van alle onderhandelingen met de Palestijnen en een voorstander van hun massale uitzettingen. Hij werd als zo extremistisch beschouwd dat zijn partij uit de Knesset werd gezet en als terroristische organisatie in de Verenigde Staten werd vermeld. Kahane werd in 1990 vermoord in New York. Ben-Gwir beschrijft hem nog steeds als 'rechtvaardig en heilig'. Hij is het echter niet meer eens met alle opvattingen van zijn voormalige mentor, benadrukt hij.

Grote successen onder de ultraorthodoxen
Hij scoort vooral goed bij jongere ultraorthodoxe joden. Lange tijd brachten Charedim-kiezers hun stem vooral uit op de Shas-partij of het United Torah Judaism. De twee partijen kwamen op voor de belangen van de ultraorthodoxen en steunden verschillende vormen van regeringscoalities. Centrumrechtse tendensen met een meer cultureel conservatief karakter kregen de voorkeur. Met de dood van verschillende prominente rabbijnen hebben beide partijen onlangs echter belangrijke spirituele leiders verloren.

In Israël worden ongeveer 1,3 miljoen burgers als ultraorthodox beschouwd. Ze vormen ongeveer 13 procent van de bevolking van het land.