Acteur Robbie Coltrane (72), Hagrid uit Harry Potter, overleden

Acteur Robbie Coltrane, die Hagrid speelde in de Harry Potter-films, is op 72-jarige leeftijd overleden. In een verklaring bevestigde zijn agent Belinda Wright dat de acteur in een ziekenhuis in Schotland is overleden.

Zij beschreef Coltrane als een "uniek talent" en voegde eraan toe dat zijn rol als Hagrid "kinderen en volwassenen over de hele wereld vreugde bracht".

"Voor mij persoonlijk zal ik hem herinneren als een loyaal persoon. Naast een geweldige acteur was hij bijzonder intelligent, briljant geestig en na 40 jaar trots te zijn geweest om zijn agent te worden genoemd, zal ik hem missen."

Coltrane laat zijn kinderen Spencer en Alice, hun moeder Rhona Gemmell en zijn zus Annie Rae achter.

De acteur was actief sinds eind jaren 70, maar bij het grote publiek is hij voornamelijk bekend van zijn rol als de halfreus Rubeus Hagrid in de Harry Potterfilms. De naam Hagrid komt van het Oudengelse woord 'hagridden', wat betekent: 'een nacht vol nachtmerries'.

Anthony Robert McMillan, zoals hij eigenlijk heette, was op dat moment al een gevierd acteur. Hij speelde eerst vooral op de Britse televisie, en later ook in grote bioscoopfilms, zoals in de twee James Bondfilms GoldenEye (1995) en The World Is Not Enough (1999) en Ocean's Twelve (2004).

Maar liefst drie keer won hij een BAFTA, de Britse tegenhanger van de Oscars. In 2006 werd hij geridderd voor zijn grote verdiensten voor de Britse film- en televisiewereld.