Spannende ontknoping NASCAR-race 'Roval' Charlotte

Op de 'Roval' in Charlotte, de combinatie van de oval en de road course daar, is zondagavond de op vier na laatste race van het seizoen in de NASCAR Cup Series verreden. Het was de laatste race in de Round of 12 in de playoffs, wat voor een extra partij spanning zorgde.

Voor de race waren er nog twaalf coureurs over in de playoffs, waarbij alleen Chase Elliott al honderd procent zeker was van de volgende ronde. Ryan Blaney, Ross Chastain, Denny Hamlin, Joey Logano, Kyle Larson, William Byron en Daniel Suarez stonden boven de streep, terwijl Chase Briscoe, Austin Cindric, Christopher Bell en Alex Bowman moesten klimmen - Bell moest winnen om nog in de titelrace te blijven, Bowman deed met een hersenschudding überhaupt niet mee.

De race begon met Logano en Byron voorop, gevolgd door Suarez, Tyler Reddick, Cindric en Blaney. In de eerste stage bleef het verrassend rustig voorin: Logano reed naar de stagewinst, Byron zat er tot en met de laatste bocht vlak achter, maar moest genoegen nemen met de tweede plek, voor Suarez en Blaney.

Meerdere coureurs waren vóór het einde van de stage al binnen geweest voor nieuwe banden en brandstof, waardoor Reddick en road course-specialist AJ Allmendinger bij het begin van stage twee de leiding hadden. Allmendinger hield de touwtjes strak in handen, maar kwam aan het einde van de stage wel een pitstop maken - zijn ogen waren niet gericht op stagewinst, maar op het winnen van de race.

De tweede stage werd zo gewonnen door Chastain, voor Harrison Burton en Larson. De tweede helft van de race kon beginnen met Allmendinger en Reddick weer voorop, gevolgd door Justin Haley en Elliott. Reddick nam de leiding al snel in handen, Elliott ging voorbij aan Haley en zo werd het eerste deel van de laatste stage ook weer relatief rustig afgewerkt.

Na een rondje pitstops veranderde er dan het een en ander. Allmendinger raakte de leiding kwijt aan Elliott en ook Reddick ging er voorbij. Ondertussen hadden twee playoffcoureurs het zwaar: bij Suarez was de stuurbekrachtiging kapot, terwijl teamgenoot Chastain te kampen had met allerhande technische problemen, waardoor hij de garage in moest.

Met Elliott ruim voorop en Allmendinger op twee - Reddick had zich verremd - kabbelde de boel voort, tot er zes ronden voor het einde dan eindelijk toch een caution kwam: er lag een flink stuk troep op de baan. Bij de herstart pakte Allmendinger de leiding, maar die maakte een fout en Kevin Harvick pakte plek één over, terwijl Elliott vanaf plek twee in de rondte werd getikt door Reddick.

Vooral achter de kop van het veld was het een ronde lang volle bak chaos en dat zorgde voor nog een caution. Ondertussen reed Harvick op kop, voor Bell, die tijdens de oorspronkelijke caution nieuwe banden had gehaald, zich geweldig naar voren had gereden en móest winnen om in de playoffs te blijven. De boel werd zelfs even helemaal stilgelegd met een rode vlag, zodat een en ander gerepareerd kon worden aan de baan.

De herstart kwam met twee ronden te gaan, met het veld aangevoerd door Harvick en Bell, die al heel snel op zijn nieuwe banden de leiding pakte. Hij hield met bijna speels gemak stand en ging wonder boven wonder door in de play-offs. Harvick werd tweede, voor Kyle Busch en Allmendinger. Chase Briscoe werd negende en haalde het zo nét, ten koste van regerend kampioen Larson.

Suarez kwam ook tekort en lag eruit, Cindric werd in de rondte getikt, verloor veel posities en kon zo ook inpakken en Bowman's lot was voor de race al duidelijk. Zo zijn er nog acht potentiële kampioenen over: Elliott, Logano, Chastain, Bell, Blaney, Byron, Hamlin en Briscoe.

Ook Loris Hezemans was weer van de partij: de Nederlander eindigde als 33e.