Koning Charles III: 'Ik stel mijn leven in dienst van het volk'

In zijn eerste openbare toespraak als koning, richtte Charles III zich rechtstreeks tot zijn overleden moeder koningin Elizabeth II. "Bedankt voor je liefde en toewijding aan onze familie en aan alle naties die je de afgelopen jaren zo ijverig hebt gediend", zei hij.

Tegelijkertijd beloofde hij de natie voor het leven te dienen zoals zijn moeder. Zijn moeder beloofde ooit om 'haar hele leven, of het nu kort of lang is', te wijden aan het dienen van de Britse bevolking. Ze hield zich aan die belofte en nu wil hij die vernieuwen, zei Charles.

Tijdens zijn toespraak lag een foto van wijlen koningin Elizabeth op een bureau naast hem. De toespraak werd uitgezonden op de Britse televisie en vertoond in St Paul's Cathedral in Londen. Ongeveer 2.000 mensen woonden daar een herdenkingsdienst voor de koningin bij. Onder de aanwezigen waren premier Truss en leden van haar regering.

Koning Charles III heeft zijn zoon en erfgenaam van de troon, William, aangesteld als de nieuwe prins van Wales. Het was een voorrecht om deze titel te mogen dragen, zei hij in zijn televisietoespraak. Charles is ervan overtuigd dat William en zijn vrouw Kate, als prins en prinses van Wales, de Britse samenleving zullen blijven inspireren en de nationale debatten zullen leiden.

Eerder had Charles zelf de titel van Prins van Wales. Zijn vrouw Camilla - nu "Queen Consort" - droeg de titel Hertogin van Wales.