6 maanden oorlog in OekraÔne: hulpvraag blijft stijgen

Het Rode Kruis moet de humanitaire hulp in Oekraïne en omliggende landen opschalen. De vraag om hulp blijft zes maanden na de escalatie van het conflict in Oekraïne alleen maar toenemen. Dit is één van de grootste hulpoperaties van het Rode Kruis wereldwijd.

“Dit is een kritiek breekpunt. Miljoenen mensen lijden enorm. Dit conflict heeft een domino-effect: steeds meer mensen zijn in nood. Naarmate het conflict voortduurt, zien we bijvoorbeeld dat de voedsel- en brandstofprijzen stijgen met een voedselcrisis tot gevolg. Het Rode Kruis schaalt de hulpverlening op, maar we kunnen dit niet alleen", zegt Francesco Rocca, voorzitter van het Internationale Rode Kruis (IFRC). Ook het aankomende koudere weer in de komende maanden zal extra vraag om hulp met zich meebrengen.

Grensoverschrijdende inzet
Ruim 6,6 miljoen mensen raakten de afgelopen maanden ontheemd. Meer dan 17,7 miljoen mensen hebben behoefte aan hulp. Als reactie hierop zijn meer dan 100.000 lokale Rode Kruis-vrijwilligers en medewerkers snel gemobiliseerd in Oekraïne en aangrenzende landen zoals Polen, Slowakije en Hongarije. Nederland vangt op dit moment ruim 63.000 Oekraïners op. Het Rode Kruis hielp de afgelopen periode op 129 locaties. Momenteel ondersteunt het Rode Kruis in Nederland op 15 locaties.

Het Rode Kruis heeft in Nederland onder andere:

  • Rond de 78.000 uur vrijwillige hulp verleend
  • 9054 mensen bereikt via de Humanitaire Service Punten (HSP)
  • Bijna 3000 mensen vervoerd
  • 91.000 kledingitems uitgedeeld
  • 2.945 hygiëne items geleverd