Dubbel goud voor klimster Garnbret, Ondra en Uzbik pakken goud bij de mannen

In München is ook het Europees kampioenschap sportklimmen aan de gang, net als meerdere andere EK's. De klimmers werkten gedurende het weekeinde de eerste twee onderdelen af: lead en boulder, waarbij men zo hoog mogelijk moet komen op een hoge muur (lead) en in zo weinig mogelijk pogingen zo veel mogelijk tops moet bereiken (boulder).

Lead vrouwen
De route leek aanvankelijk niet overdreven moeilijk, zeven van de acht finalisten kwamen vrij hoog. Er zat echter een erg lastig stuk richting de top, wat niemand wist te overwinnen. Janja Garnbret kwam het dichtst in de buurt en dus was het goud voor de Sloveense topfavoriete, voor de Oostenrijkse Jessica Pilz, die ook goed in de buurt kwam. Manon Hily was de beste van de overige zes en dus was er brons voor de Française. Lynn van der Meer werd keurig veertiende in de halve finales, Sabina van Essen eindigde daarin als 24e.

Boulder mannen
Vrij snel werd duidelijk dat het om drie mannen ging: de Tsjechische grootheid Adam Ondra, Sam Avezou uit Frankrijk en de Oostenrijkse Nicolai Uznik. Na drie van de vier finaleboulders hadden ze alledrie twee tops te pakken, op boulder één had geen enkele finalist de top gehaald. Ook de vierde boulder bleek uiterst lastig: alleen de Fransman Mejdi Schalck kwam halverwege, de rest haalde dat zelfs niet.

Op basis van het aantal pogingen dat Uznik nodig had voor zijn twee tops kreeg hij uiteindelijk het goud, voor Avezou en Ondra, wiens vele pogingen om op de laatste boulder halverwege te komen - en zo het goud te pakken - net niet genoeg bleken. Don van Laere (35e), Mark Brand (50e) en Tim Reuser (51e) strandden in de kwalificaties.

Boulder vrouwen
Na drie van de vier boulders stond torenhoog favoriete Janja Garnbret op twee tops en één zone, gevolgd door de twee tops van de Duitse Hannah Meul en de Française Oriane Bertone. Op de laatste boulder, met daarin een mooie slingerbeweging, wisten ze alledrie de zone te halen, maar niemand reikte tot de top - hoewel Garnbret in de buurt kwam. De Sloveense pakte zo haar tweede gouden medaille, voor Meul en Bertone. De Nederlandse Lisa Klem werd in de halve finales uitgeschakeld, Sabina van Essen kwam niet door de kwalificaties heen.

Lead mannen
De finaleroute bleek bijzonder lastig, uiteindelijk kwam zelfs niemand echt in de buurt van de top. Twee mannen deden het het best: de Tsjechische topfavoriet Adam Ondra en de Sloveen Luka Potocar, en op basis van zijn snellere tijd ging de winst naar Ondra. Het brons was voor de Spanjaard Alberto Gines Lopez, die zag hoe de laatste finalist - Jakob Schubert uit Oostenrijk - één greep te vroeg van de muur viel om hem te passeren.

Jorg Verhoeven greep net naast een finaleplaats: hij werd elfde in de halve finales, een paar grepen tekort voor de benodigde top-8. Leto Cavé strandde met een 53e plek in de kwalificaties.