WK-zilver voor hordeloopster Bol in wereldrecordrace, Klaver 4e in WK-finale

Op het wereldkampioenschap atletiek in Eugene was het vrijdagnacht een klein beetje een Nederlands avondje. Twee finales met Nederlandse deelname - en niet zonder succes - en ook de estafetteploegen kwamen in actie.

35km snelwandelen vrouwen
Waar de 50 kilometer doorgaans voor meer dan drie uur aan positiewisselingen, inzinkingen en allerhande drama en vermaak zorgde, heeft de wereldatletiekbond het koningsnummer de nek omgedraaid en er een 35 kilometer van gemaakt. In Eugene werd dat voor het eerst op een groot atletiektoernooi gelopen en de vrouwenwedstrijd was alvast niet de meest spannende ooit.

De Peruviaanse Kimberly Garcia Leon, winnares van goud op de 20km, ging er vroeg vandoor met de Poolse Katarzyna Zdzieblo, goed voor zilver op de kortere afstand. Halverwege sloeg de Peruviaanse een gat, Zdzieblo leek even terug te kunnen komen, maar dat gebeurde toch niet: Garcia Leon finishte in 2:39.16 uur en pakte zo dubbel goud, voor Zdzieblo (2:40.03). De Tibetaanse Choeyang Kyi liep vrijwel de hele wedstrijd alleen en pakte in 2:40.37 uur brons voor China, waarmee het gehele 20km-podium herhaald werd.

Polsstokhoogspringen mannen, kwalificatie
Rutger Koppelaar begon goed met twee rake sprongen, maar op 5,75 meter ging het drie keer mis. Dat deed hem de das om, hij greep met één plekje naast een finaleplaats. Menno Vloon begon juist wat stroever, maar sprong in zijn derde poging wél over 5,75 meter, goed voor een plek in de finale.

4x100m vrouwen, series
Met Andrea Bouma, Zoë Sedney, Minke Bisschops en Naomi Sedney stelde Nederland een jonge ploeg op, vermoedelijk niet met een finaleplaats als doel. Dat was niet realistisch en die kwam er dan ook niet: 43,46 seconden betekende de zesde tijd in de serie en de gedeeld dertiende tijd in totaal. De thuisploeg maakte wel indruk: Melissa Jefferson, Aleia Hobbs, Jenna Prandini en Twanisha Terry snelden naar 41,56 seconden, driekwart seconde boven het wereldrecord uit 2012.

4x100m mannen, series
De mannen hadden misschien wel de op dit moment sterkst mogelijke opstelling namens Nederland, maar dat was simpelweg niet voldoende: Hensley Paulina, Taymir Burnet, Joris van Gool en Raphael Bouju finishten in 39,07 seconden als zesde en niet in de buurt van een finaleplaats.

400m vrouwen, finale
Lieke Klaver stond voor het eerst in een mondiale individuele finale en daarin deed ze het uitstekend. Aanvankelijk streed ze zelfs even mee om de medailles, maar dat moest ze nét laten gaan: vierde in 50,33 seconden, een zeer knappe prestatie. Het goud ging met enig machtsvertoon naar Shanae Miller-Uibo uit de Bahama's in 49,11 seconden, voor de Dominicaanse Marileidy Paulino (49,60) en de Barbadiaanse Sada Williams (49,75).

400m mannen, finale
Wayde van Niekerk won in 2016 olympisch goud in een wereldrecord en pakte een jaar later de wereldtitel. Daarna raakte hij bij een rugbywedstrijd voor een goed doel dusdanig zwaar geblesseerd dat hij pas in 2020 weer in actie kwam. Inmiddels is hij terug en de Zuid-Afrikaan leek zelfs even op weg naar een medaille, maar helaas: vijfde in 44,97 seconden. Het goud ging naar thuisfavoriet Michael Norman in 44,29 seconden, voor oud-olympisch kampioen Kirani James uit Grenada (44,48) en de Brit Matthew Hudson-Smith (44,66).

400m horden vrouwen, finale
Het was een surrealistische finale van Sydney McLaughlin: van de Amerikaanse topfavoriete werd een aanval op haar eigen wereldrecord verwacht, maar het ging wel érg hard. Ze snelde naar het goud in een bizarre 50,68 seconden, waar haar record op 51,41 stond. Femke Bol wist knap af te rekenen met McLaughlin's landgenote Dalilah Muhammad en pakte in 52,27 seconden ietwat verrassend het zilver, terwijl Muhammad in 53,13 genoegen moest nemen met brons.

Speerwerpen vrouwen, finale
Het was aanvankelijk niet de meest enerverende finale ooit en met 66,91 meter in poging drie gooide wereldkampioene Kelsey-Lee Barber uit Australië de boel op slot. De strijd om zilver werd echter wél spannend: Haruka Kitaguchi gooide zich met 63,27 meter naar plek twee in de laatste ronde, waarna de Amerikaanse Kara Winger er met 64,05 meter nog overheen ging - brons bleef wel voor Kitaguchi.