Apple laat nieuwe features iOS 16 zien

Vandaag heeft Apple een preview gegeven van iOS 16, met een flinke update aan het toegangsscherm en nieuwe features voor delen, communicatie en machine learning.

Nieuw in iOS 16 is ‘Gedeelde iCloud-fotobibliotheek’, waarmee je een verzameling foto’s gemakkelijk met andere gezinsleden kunt delen. Verder zijn er updates aan Berichten en Mail, en belangrijke verbeteringen in Livetekst en ‘Visueel opzoeken’.

"iOS 16 is een grote update, die iPhone weer allerlei nieuwe mogelijkheden biedt", aldus Craig Federighi, Senior Vice President Software Engineering bij Apple. "We hebben het uiterlijk en de werking van het toegangsscherm vernieuwd, met geweldige nieuwe features waardoor alles nog persoonlijker en handiger wordt. We introduceren ‘Gedeelde iCloud-fotobibliotheek’ voor gezinnen, handige nieuwe features in Berichten en Mail, en verbeterde machine learning in Livetekst en ‘Visueel opzoeken’."

Met iOS 16 wordt het toegangsscherm nog persoonlijker. Met allerlei stijlen en kleuren kun je de weergave van datum en tijd aanpassen. Het toegangsscherm is voorzien van widgets die geïnspireerd zijn op de complicaties van Apple Watch. Daarmee zie je in een oogopslag allerlei informatie, zoals geplande afspraken, het weer, batterijniveau, alarmen, tijdzones, voortgang van Activiteit-ringen en meer. En je kunt simpel van het ene naar het andere toegangsscherm swipen. Het ontwerp van meldingen is vernieuwd. Ze komen nu vanaf de onderkant tevoorschijn, zodat je goed zicht op je gepersonaliseerde toegangsscherm houdt.

Focus is nu ook verbonden met het toegangsscherm. De achtergronden en widgets van het toegangsscherm kun je nu aan een bepaalde Focus koppelen. Om een Focus te activeren hoef je alleen maar naar het desbetreffende toegangsscherm te swipen. Je kunt aangeven welke content van apps als Agenda, Mail, Berichten en Safari je bij een bepaalde Focus wilt zien.

Berichten die je net (to 15 minuten geleden)verstuurd hebt, kun je wijzigen of intrekken. Ook kun je berichten herstellen die je onlangs hebt gewist en gesprekken als ongelezen markeren, zodat je er later op terug kunt komen. Ook nieuw in Berichten is SharePlay, waarmee je content zoals films of muziek synchroon kunt afspelen met gedeelde afspeelregelaars terwijl je via Berichten met elkaar blijft chatten.

Meer nieuwe features zijn op de previewsite van Apple te vinden. De nieuwe softwarefeatures zijn vanaf dit najaar beschikbaar als gratis software-update voor iPhone 8 en nieuwer.

iOS 16