Wetenschappers springen in de bres voor Jaap van Dissel

Een groep prominente wetenschappers roept media en de Tweede Kamer op “nog krachtiger stelling te nemen” tegen politici die parlementaire immuniteit misbruiken om “ongefundeerde beschuldigingen en verdachtmakingen tegen wetenschappers te uiten”. Dat staat in een brief in de Volkskrant die is ondertekend door ruim driehonderd geleerden, onder wie OMT-lid Marion Koopmans en oncoloog René Bernards.

Directe aanleiding is volgens de groep de dertien minuten die een volksvertegenwoordiger in de Tweede Kamer vorige week kreeg “om een prominente wetenschapper in overheidsdienst een leugenaar te noemen, te beschuldigen van corruptie en op zijn ontslag aan te dringen.” Het betreffende Kamerlid kon – ondanks verzoeken van collega-Kamerleden – geen van deze uitspraken onderbouwen, aldus de wetenschappers. Ze noemen zowel de wetenschapper als het Tweede Kamerlid niet bij naam. Maar volgens de Volkskrant gaat het om FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren die OMT-voorzitter Jaap van Dissel ervan beschuldigde “corrupt” te zijn. Lees verder bij Skipr.

Hieronder het moment in de Tweede Kamer waar Gideon van Meijeren Jaap van Dissel van corruptie beticht en stelt dat deze zo spoedig mogelijk moet worden ontslagen, interrupties volgen totdat Voorzitter Bosma er genoeg van heeft. 

Spreker: Gideon van Meijeren.

Interrupties door: Judith Tielen, Joba van den Berg, Tunahan Kuzu, Wieke Paulusma, Pieter Omtzigt, Maarten Hijink. Voorzitter: Martin Bosma

Bewindspersonen: Ernst Kuipers

Fragmenten uit: Debat over bemoeienis van het ministerie met OMT-adviezen 24 mei 2022

Locatie: Plenaire zaal B67 Tweede Kamer.