Speedklimmers strijden in Salt Lake City, Pools en Indonesisch succes

De World Cup sportklimmen is deze week neergestreken in Salt Lake City, waar vrijdagavond de eerste wedstrijden werden afgewerkt. Het speedklimmen stond op het programma, waar de twee grotendeels dominante groepen weer scoorden: de Poolse vrouwen en Indonesische mannen.

Vrouwen
Aleksandra Miroslaw nam het in de finale op tegen haar Poolse landgenote Aleksandra Kalucka, maar echt spannend werd dat niet. De kersverse wereldrecordhoudster Miroslaw was ongenaakbaar en snelde in 6,93 seconden naar de vijftien meter hoge top, Kalucka finishte in 7,83 seconden. Haar zus Natalia Kalucka zorgde wel voor een volledig Pools podium, door thuisfavoriete Emma Hunt in de kleine finale nét te verslaan: 7,52 tegen 7,58 seconden.

Mannen
Ook bij de mannen is de kersverse wereldrecordhouder, de Indonesiër Kiromal Katibin, nog altijd lekker op dreef. Zijn 5,17 seconden werd in de kwalificaties benaderd door de Amerikaan John Brosler (5,20), maar die ging er vroegtijdig uit tegen landgenoot Noah Bratschi. Diezelfde Bratschi knikkerde ook oud-wereldrecordhouder Veddriq Leonardo uit Indonesië eruit, waarna hij in de finale tegen Katibin (5,64) niet finishte. Leonardo pakte de derde plek, door in 5,59 te winnen van de niet finishende Italiaan Ludovico Fossali.

Zaterdag- en zondagavond staan in Salt Lake City de boulderwedstrijden op het programma, ook die zijn live te zien via Eurosport.