FOK! Wat een weer!: hevig noodweer in ZO

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Welkom!  

Na een lange tijd van standvastig hogedrukweer werden de bordjes even verhangen. Het begon al in de loop van de nacht toen zich een reeks onweersbuien vormde boven Zeeland. Deze trokken in een zuidelijke stroming het land over. Dat waren toch best wel zwaardere buien dan het zich eerst liet aanzien. Er vormde zich een lijn en tegelijkertijd ontstonden er daar ten noorden van ook een aantal zware buien. 

U weet echter hoe dat gaat met buien. De éne krijgt de jackpot en de ander weinig tot niets. De ochtendbuien leverde in delen van Noord-Holland zo'n 15 tot 20 mm op. U heeft Haarlem nog niet gelezen? Klopt! Ik was gister rond 05.30 wakker geworden door een kort buitje en zag wat geflits. Ik wist echter al hoe laat het was, want het kwam uit oostelijke richting en voordat ik goed en wel wakker was deed deze bui er het zwijgen toe.

Zeer sporadisch zag ik een flits in de aanvoer, maar ik keek er duidelijk onderdoor en de ontladingen vonden meer ten ZW plaats. Inderdaad dat beloofde geen feest te worden. Resultaat: 2 mm en drie ontladingen. Dat was genieten zeg! 

Meer landinwaarts waren de buien meer geclusterd tot een groot gebied. Op diverse plaatsen viel daar zo'n 20 tot 30 mm uit. 

Na deze buiensessie klaarde het even op, doch het feitelijke koufront was in aantocht. Daar de wind hier al vlot naar het westen draaide, wist ik uiteraard al wat er ging gebeuren. De luchten zagen er wel vrij aardig uit, maar van onweer was nauwelijks sprake. Wat volgde was 10 minuten een stevige bui, en daarna nog ruim een uurtje wat gezapige regenval wat uiteraard niet indrukwekkend was. Uiteindelijk is de dagoogst een krappe 10 mm geworden. Een aalmoesje noemen we dat. Gouda kwam bijvoorbeeld al op 24 mm uit. 

Dit hele circus trok daarna naar het noordoosten toe en zoals verwacht activeerde dit hele zaakje. Uiteindelijk leidde dit tot veel problemen in het zuiden en oosten. Eindhoven kwam tot een windstoot van 110 km/u, terwijl ook Deelen de 100 km/ aantikte. Verder viel er lokaal erg veel regen en waren de wolkenpartijen indrukwekkend te noemen. Op heel veel plaatsen viel er tussen de 20 en 40 mm. Da's de moeite.

Inmiddels zijn de buien vertrokken en is het zeker in het westen gewoon koud te noemen met actuele temperaturen rond of onder de 15 graden. Ook het Stratus-spook heeft zijn gezicht weer laten zien. 

Uiteindelijk klaart het overal op. Zo warm als afgelopen nacht zal het niet worden. De minima liggen tussen de 9 en 13 graden.

Vandaag is een dag om heel scherp in de gaten te houden. De warme lucht is nog heel dichtbij, terwijl de koele lucht al deels over ons land is uitgespoeld. Het front trekt daardoor weer iets in noordwestelijke richting, terwijl de grondwind uit een meer westelijke hoek komt.

Dat betekent dus dat het zuiden en misschien ook deels oosten weer tijdelijk in de warme lucht komen. Het is best mogelijk dat de 25 graden zeker gehaald gaat worden. 

Vervolgens ontwikkelt zich ook een golf in het front. Dit alles samen zorgt voor een heftige situatie voor de zuidelijke helft. Daar gaan dan ook zeer heftige buien ontstaan met alles erop en eraan. De kans is aanzienlijk dat dit tot grote problemen gaat leiden. Ik verwacht zeker een code ORANJE, en zelfs een weeralarm durf ik niet helemaal uit te sluiten.

Er kunnen grote hagelstenen vallen en de bliksemactiviteit lijkt ook zeer hoog te gaan worden. Verder kan er bijzonder veel regen vallen. Sommen van zo'n 75 tot 85 mm zijn zeker wel mogelijk. Nog hogere sommen sluit ik ook niet helemaal uit. Verder is het uitkijken voor zeer zware windstoten. Mogelijk halen die snelheden van 120 tot 150 km/u. Ook zouden deze cellen kunnen gaan roteren, wat wil zeggen dat ze zich kunnen ontwikkelen tot een supercel. Als dat gaat gebeuren is er best kans op één of meerdere tornado's. 

Dit is dus een situatie om nauwlettend te volgen. Ik zal er uiteraard bij zijn.

In de rest van het land gaat het ook flink regenen, maar gevaarlijke randverschijnselen zijn daar niet erg waarschijnlijk. Over het algemeen zal er zo'n 15 tot 25 mm gaan vallen, maar dan verspreid over een aantal uren en niet in korte tijd zoals in het zuiden. 

De maxima liggen in de regen zo rond de 20 graden.

Tot vanavond! 

Mooie zonsondergang (Foto: Pukeko)
Een mooie zonsondergang in de omgeving van Wormerveer. (Foto: Pukeko)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!