Sportklimmers strijden om World Cup-winst speed en boulder

De tweede World Cup van het seizoen is voor het gros van 's werelds beste sportklimmers een feit. In het Zuid-Koreaanse Seoul stond in het weekeinde ronde twee op het programma, na de opening begin april in Meiringen. Er werden twee onderdelen afgewerkt, speed en boulder.

Speed mannen
Met zeven mannen bij de laatste zestien liet Indonesië zien dé grootmacht op het onderdeel te zijn. De gedroomde finale kwam er vervolgens ook: oud-wereldrecordhouder Veddriq Leonardo en landgenoot Kiromal Katibin, die met 5,17 seconden in de kwalificaties het wereldrecord over had genomen.

Van de gedroomde strijd kwam het dan weer niet: Leonardo maakte een valse start, vervolgens deed Katibin dat en daarmee was de finale beslist, hoewel Leonardo nog wel even omhoog klom. Zonde, want met 5,26 en 5,29 in de eerdere rondes maakte vooral Katibin weer grote indruk. Plek drie was ook voor Indonesië: Rahmad Adi Mulyono versloeg de Italiaan Ludovico Fossali, die vals startte.

Speed vrouwen
Met een sensationele tijd van 6,64 seconden knalde de Poolse Aleksandra Miroslaw in de kwalificaties het wereldrecord aan gort en ook in de knockoutfase maakte ze indruk. In de halve finales noteerde ze 6,83 seconden, in de eindstrijd klopte ze de Amerikaanse Emma Hunt met een heerlijke 6,72 seconden. Landgenote Aleksandra Kalucka klopte Franziska Ritter uit Duitsland in de kleine finale.

Boulder mannen
De jonge Fransman Paul Jenft zorgde ervoor dat het net geen geheel Japanse finale werd, want het land van de rijzende zon leverde de andere vijf finalisten. Daarvan was Kokoro Fuji de beste: net als Tomoa Narasaki haalde hij op alle vier boulders de top, maar Fuji had daar één poging minder voor nodig. Yoshiyuki Ogata had de winst in handen, maar topte de laatste boulder net niet en moest genoegen nemen met plek drie.

Boulder vrouwen
Hier was er eigenlijk maar één die echt de winst verdiende: de Amerikaanse Natalia Grossman was een klasse apart. De vorig jaar definitief doorgebroken Amerikaanse topte alle vier de boulders in totaal slechts zeven pogingen. De piepjonge Française Oriane Bertone haalde drie tops en vier 'zones', als het ware het halverwegepunt op een boulder, terwijl de Amerikaanse Brooke Raboutou met drie tops en drie zones derde werd.