Red Bull wil nieuwe windtunnel bouwen

Red Bull Racing plant de bouw van een nieuwe windtunnel op haar eigen campus in Milton Keynes. Het proces duurt naar verluidt twee jaar en moet uiterlijk in 2024 afgerond zijn. Het project dient mogelijk als een investering van zes jaar, aangezien de FIA plannen heeft om het gebruik van windtunnels in 2030 af te schaffen.

Het klinkt als een opmerkelijk besluit. De FIA wil de dure windtunnels vanaf 2030 verbannen en vervangen door goedkopere CFD-simulaties. Hoewel dit besluit nog geen zekerheid is, schuwt Red Bull het niet om een nieuwe windtunnel te bouwen die uiterlijk binnen twee jaar klaar moet zijn. "We zitten momenteel in de fase om voor alles toestemming te krijgen", laat Red Bull-adviseur Helmut Marko weten.

Om het veld dichter bij elkaar te brengen mogen de topteams minder tijd in de windtunnel besteden dan de staart van het veld waardoor de gespendeerde tijd veel waard is. Ondanks dat Red Bull haar windtunnel prima functioneert, ziet technisch directeur Adrian Newey voordelen in een gloednieuwe windtunnel: "Onze huidige tunnel bereikt niet snel genoeg de gewenste windsnelheid. De tijd die dat in beslag neemt is in principe weggegooid. Dit kost ons een aanzienlijk deel van onze windtunneltijd waar we wel recht op hebben". 

De nieuwe windtunnel moet uiterlijk in 2024 het levenslicht zien (Getty Images / Red Bull Content Pool)
De nieuwe windtunnel moet uiterlijk in 2024 het levenslicht zien (Getty Images / Red Bull Content Pool)