Einde aan misleidende 'van-voor' prijzen
Misleiding van consumenten met valse prijsverminderingen is een hardnekkig fenomeen zowel online als in winkels. Een verkoper verhoogt korte tijd de prijs van een product of dienst, verlaagt deze daarna en presenteert deze ‘van-voor’ prijs vervolgens onterecht als een aanbieding of een aanzienlijke korting. De ministerraad heeft ingestemd met een voorstel voor een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) van minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat (EZK) om het misleiden van consumenten met valse prijsverminderingen wettelijk aan te pakken.
Minister Micky Adriaansens (EZK): “Een aantrekkelijke prijsvermindering die dat eigenlijk helemaal niet blijkt te zijn, is misleiding. Veel consumenten hebben wel eens te maken gehad met valse ‘van-voor’ kortingsacties. Dat we hier iets aan gaan doen, is ook goed nieuws voor ondernemers die hierdoor ook te maken hadden met oneigenlijke concurrentie. En verkopers kunnen met dit voorstel uiteraard nog altijd zelf hun prijzen blijven vaststellen en échte ‘van-voor’ kortingsacties doen.”
De nieuwe regels bepalen dat de oorspronkelijke prijs waar de korting van af gaat (de ‘van-prijs’), de laagste prijs moet zijn die de verkoper dertig dagen voorafgaand aan de aanbieding heeft gevoerd. De regelgeving komt voort uit een Europees besluit om deze manier van prijsaanduidingen vanaf medio 2022 overal in de EU te gaan hanteren.
Opeenvolgende prijsverminderingen blijven mogelijk
Het kabinet kiest ervoor om in Nederland gebruik te maken van een uitzonderingsmogelijkheid voor opeenvolgende prijsverminderingen. Bijvoorbeeld korting op een kledingstuk die eerst 20 procent bedraagt, vervolgens 30 procent en daarna 50 procent. Hierbij mag de verkoper blijven verwijzen naar de prijs waarover de eerste vermindering werd aangekondigd.
Producten die minder dan dertig dagen op de markt zijn, zijn straks ook uitgezonderd. Na dertig dagen vervalt de uitzondering voor het betreffende product. Het kabinet kiest voor deze uitzondering, omdat het zowel voor verkopers als consumenten gunstig is wanneer nieuwe producten binnen een periode van dertig dagen met korting kunnen worden aangeboden.
Uitzondering voor producten die snel bederven of een beperkt houdbaar zijn
Ook uitgezonderd zijn producten die snel bederven of een beperkte houdbaarheid hebben. Hiervoor mag de verkoper als 'van-prijs' de prijs hanteren die gold direct voorafgaand aan de prijsvermindering. Hierbij kan worden gedacht aan bederfelijke levensmiddelen zoals vis, vlees, zuivel, verse groenten en fruit die slechts enkele dagen worden aangeboden en waarvan de prijs snel kan wijzigen. Het is voor verkopers onpraktisch om de prijs hiervan gedurende die tijd bij te houden. Bovendien is het uit oogpunt van duurzaamheid belangrijk dat regels voor prijsverminderingen helpen om voedselverspilling tegen te gaan.
De ministerraad heeft ermee ingestemd de AMvB voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van de maatregel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij publicatie in het Staatsblad. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) houdt na invoering van de maatregel hierop toezicht en gaat handhaven bij overtredingen.
Dat je wat wil verdienen oke maar wees eerlijk
Nu moet er weer een overheids dienst opgetuigd worden
Wat ons weer extra kost om minder geld uit te geven aan criminele denkers
Mooi werk.
Anders doe je als consument even lekker zelf onderzoek. Er zijn genoeg prijsvergelijkingssites.
Besteed dat overheidsgeld lekker aan belangrijke zaken.
Die zeggen altijd kijk ik bespaart dan 100€. Nee doos je geeft gewoon veel te veel uit.
Er is geen enkele noodzaak voor. Winkels en fabrikanten zullen altijd het product mooier willen maken dan het is.
Het is uiteindelijk de vraag of je je geld wilt uitgeven en je het dus het waard vindt. Aankoop ongedaan maken mag bijna altijd wel tenzij het om verbruiksgoederen gaat natuurlijk
We hebben al een Wet Oneerlijke Handelspraktijken waar misleiding van de consument verboden is.
Nothing travels faster than the speed of light with the possible exception of bad news, which obeys its own special laws.
Laboro te salutante
In plaats van regeltjes verzinnen kun je als overheid beter de bevolking uitleggen hoe 't leven werkt, middels onderwijs. Niet steeds een nieuwe luier omdoen, maar uitleggen waar de plee is. Dan snap je als consument ook wel dat je die afprijzingen met een korreltje zout moet nemen. Dan is de bevolking opgeleid en heb je geen totalitaire regels nodig.
Weet je wat de grote bedrijven gaan doen nu? Huismerkproducten uit China halen met hun merkje erop! Hun eigen lijn, die kan de consument niet vergelijken met wat de concurrenten aanbieden (anders dan dat ze bij vergelijkbare goederen de specificaties gaan vergelijken, waar velen dan weer te lui voor zijn). Daarvan mag je als winkel zelf de oorspronkelijke prijs bepalen, en daarna verkoop je 'm voor wat je maar wilt, wanneer je maar wilt.
― Aleksandr Solzhenitsyn
maar met research bleek mij aanbieding 2jaar terug
voor de 4K HDR LG Oled 120hz Gsync prima te kloppen
Prijzen vergelijken
Vraag er direct zegeltjes bij joh
Lijkt me wel moeilijk te handhaven echter
Product heeft de prijs wat de fabrikant aangeeft .
Probleem in Nederland is de grijze import .
Daar zit net de laatste nummers anders.
Alleen staat dat niet in de verkoop van de winkels.
Zo heb ik hier een Samsung tv hangen .
Die precies het zelfde is als de tv voor Nederland op een ding na.
Het was niet geschikt voor Ziggo modeulen in de tv te plaatsen
Alleen het laatste nummer was anders.
Tv was daardoor goedkoper dan de ene die het wel kon.
Nu gebruik ik geen Ziggo dus voor mij niet interessant.
Maar dat was wel de tv model waar de korting op zat en niet die wel Ziggo geschikt was.
Niet gek dat die eigenaren van Mandemakers, keukenconcurent etc zo belachelijk rijk zijn..
[ Bericht gewijzigd door Thice op zaterdag 30 april 2022 @ 13:54 ]
van 129 nu voor 39,95 en bij Ali betaal je 8 euro
Opgelost
"Wij kunnen het helaas niet meer nakijken, de produkten zijn al opgeruimd."
"Nou, ik heb foto's gemkaat, dus bewijs genoeg."
Nooit meer iets van gehoord.
Maar goed, de Politici deugen wer een beetje meer, daar gaat het ze tenslotte ook om.
Nou ben ik ook niet echt overtuigd van het nut. Met of zonder korting koop ik sowieso iets pas als ik de kassaprijs goed vind. Vanuit dat principe vind ik dit soort trucs niet echt misleiding maar een soort niet-nadenken-taks
https://www.youtube.com/watch?v=o-YBDTqX_ZU
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken