Frankrijk kiest president Macron!

De Fransen kunnen vandaag vanaf 08.00 uur terecht in de stembureaus  om hun stem uit te brengen voor de presidentsverkiezingen. In de peilingen lijkt president Macron op een veilige voorsprong te staan. Maar veel Franse kiezers zullen pas op het laatste moment beslissen of ze gaan stemmen en op wie.

Volgens de laatste peilingen, die vrijdagavond werden gepubliceerd, kan de zittende president rekenen op 57 procent van de stemmen. Zijn rivaal, de radicaal-rechtse Marine Le Pen, staat op 43 procent. Andere onderzoeken laten grofweg dezelfde scores zien.

Update 25 april 0.01 uur: Het is Emmanuel Macron gelukt om een tweede termijn van vijf jaar als president van Frankrijk zeker te stellen. In de afgelopen 70 jaar is dat alleen  Charles de Gaulle, Francois Mitterand en Jacques Chirac gelukt. Volgens de prognose heeft Macron 58,2 % van de stemmen gekregen.

Veel van de stemmen komen hoogstwaarschijnlijk van kiezers van de radicaal-linkse Melenchon en de groene Jadot, die tijdens de eerste stemmingsronde als derde en zesde eindigden. Direct na deze eerste ronde paste Macron een aantal van zijn plannen aan, op het gebied van pensioenen en klimaat, in een poging die linkse kiezers voor zich te winnen.

In zijn overwinningstoespraak zei Macron een president "voor alle Fransen" te willen zijn. Verliezer Marine le Pen zei in haar eerste reactie dat ze doorgaat en heel erg verheugd te zijn met de enorme stemmenwinst in vergelijking met 5 jaar geleden.

Een Franse president mag maximaal twee termijnen dienen, dus een derde verkiezingsstrijd tussen Le Pen en Macron in 2027 is uitgesloten. Tegen die tijd hoopt Macron Frankrijk "sterker en onafhankelijker" te hebben gemaakt, zei hij in zijn overwinningsspeech. "En ik ben iedereen dankbaar die mij vertrouwt om dat project de komende jaren te leiden."

Voorlopig blijft Frankrijk in de campagnesfeer. Over twee maanden zijn er weer verkiezingen, ditmaal voor een nieuw parlement.

 

Update 20.05 uur: Volgens de exitpolls is Emmanuel Macron herkozen als president van Frankrijk. Bij de verkiezingen van vandaag kreeg hij volgens de eerste prognoses ongeveer 58 procent van de stemmen. Zijn rivale, Marine Le Pen, bleef steken op 42 procent.

Update 15.20 uur: Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken bedroeg de opkomst rond het middaguur 26,41%, bijna 2 punten minder dan bij de verkiezingen vijf jaar geleden.

De eerste exitpolls worden verwacht om 20.00 uur Parijse tijd wanneer de laatste stembureaus in Parijs en andere steden sluiten. Tot die tijd mogen Franse media geen kandidaten citeren of opiniepeilingen publiceren om ervoor te zorgen dat ze de kiezers niet beïnvloeden.

Ongeveer 48,7 miljoen mensen zijn geregistreerd om te stemmen in Frankrijk, hoewel opiniepeilers hebben gewaarschuwd dat de opkomst lager zou kunnen zijn dan in de eerste stemronde op 10 april, toen een op de vier Fransen zich van stemming onthield.