Het oordeel van de rechter, opmerkelijke en belangrijkste uitspraken week 13

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar.

Iedere week selecteert de rechtbank een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Vrijspraak van betrokkenheid bij overval op snackbar
30 maart - Een 27-jarige man is vrijgesproken van betrokkenheid bij een overval op een snackbar op 12 december 2021 in Amsterdam-Centrum. Bij die overval is een mes getoond en geld gestolen. De overvaller droeg blijkens cameraopnames een opvallend jack. Dat de overval heeft plaatsgevonden en dat de 27-jarige man daar niet fysiek bij was, staat niet ter discussie. Uit het dossier blijkt echter ook niet dat hij betrokken was bij het plannen van de overval dan wel dat hij daarvoor uitvoeringshandelingen heeft verricht en heeft meegedeeld in de buit. De rechtbank oordeelt dat ook het bewijs voor medeplichtigheid ontbreekt. Het dossier bevat onvoldoende aanknopingspunten waaruit blijkt dat hij wist dat een bekende van hem aan wie hij zijn jack uitleende van plan was om een overval te plegen, laat staan dat hij daarbij behulpzaam is geweest.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:1602

Straf - Valsheid in geschrift om GGD te misleiden bestraft
31 maart - Twee vrouwen – van 40 en 32 jaar – die in een kinderopvangcentrum in Amsterdam-West werkten, zijn veroordeeld tot taakstraffen van respectievelijk 150 en 100 uur. Van mei 2014 tot en met oktober 2015 maakten zij zich samen schuldig aan valsheid in geschrift met de bedoeling de GGD te misleiden als deze het kinderopvangcentrum kwam inspecteren. De 40-jarige vrouw heeft ook een valse lijst met namen overgelegd zodat de GGD geen negatief inspectierapport zou opmaken. De vrouwen voerden letterlijk een dubbele agenda. De 40-jarige vrouw ving bewust meer kinderen op dan verantwoord was en de 32-jarige vrouw werkte daaraan mee. Er is een heel systeem opgetuigd om dit te verhullen. De kinderen verbleven daardoor vaak urenlang buiten de opvang. Ook als het slecht weer was en zij moe waren. De kinderen en hun ouders zijn hierdoor tekortgedaan.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:1638
ECLI:NL:RBAMS:2022:1639

Bestuur - Belangen bij verlenen vergunning verkamering beter afwegen
25 maart - De gemeente Amsterdam moet een nieuw besluit nemen over de vergunning die is verleend om van de derde verdieping in een pand in de Rivierenbuurt vier kamers te maken. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. Een bewoner op de tweede verdieping had geklaagd over geluidsoverlast bij de verhuurder en de bewoners op de derde verdieping. Bij het verlenen van de vergunning zijn de belangen niet goed afgewogen, onder meer omdat uit een rapport blijkt dat er teveel geluidsoverlast is in de slaapkamers van die bewoner en omdat jongvolwassenen relatief intensief gebruikmaken van woningen. De gemeente moet deze belangen meewegen in een nieuw besluit, aldus de rechtbank.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:1561

Bestuur - Geen vinkje in berichtenbox: ambtenaar had moet controleren
28 maart - Een heffingsambtenaar van de gemeente Amsterdam moet een nieuwe beslissing nemen op het bezwaar van een Amsterdammer tegen een niet tijdig ingediende aanslag. Dat heeft de bestuursrechter geoordeeld. De aanslag was gestuurd naar de digitale berichtenbox van MijnOverheid, omdat de MijnOverheid-account van de man was geactiveerd. De man had echter niet de optie aangevinkt steeds wanneer een bericht in de berichtenbox was geplaatst een e-mail te willen ontvangen. De heffingsambtenaar had daarom moeten controleren of het werkelijk de bedoeling van de man was om die e-mails niet te ontvangen vanwege de overschrijding van de termijn om bezwaar in te dienen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:1599

Kanton - Alleenstaande vijftiger moet huis van overleden moeder uit
24 maart - Een alleenstaande 52-jarige man die bij zijn moeder was ingetrokken moet de driekamerhuurwoning in Amsterdam-West binnen 4 maanden verlaten nu zijn moeder is overleden. Dat heeft de kantonrechter bepaald. De man eiste dat de huurovereenkomst op zijn naam zou worden voortgezet. Sociale huurwoningen zijn echter schaars en woningcorporatie Ymere dient die rechtvaardig te verdelen. Daarom worden woningen van drie kamers of meer bij voorrang toegewezen aan gezinnen en zal een alleenstaande man daarvoor geen huisvestingsvergunning kunnen krijgen. Dat is op grond van de wet een beletsel voor voortzetting van de huurovereenkomst, zodat de kantonrechter de eis van de man niet kan toewijzen. De kantonrechter hoeft zich daarom niet meer te buigen over de vraag of de man een duurzame gemeenschappelijke huishouding met zijn moeder had.

lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:1640

Kanton - Wrijving, maar geen ontbinding: huurder mag blijven
29 maart - Een huurder van een appartement in Amsterdam-West mag daar blijven omdat de gemaakte verwijten onvoldoende zijn om de huurovereenkomst te ontbinden. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Tussen de huurder en de verhuurder die ook zijn onderbuurman is, bestaat wrijving. De verhuurder verwijt de huurder dat hij overlast veroorzaakt doordat hij regelmatig na middernacht thuiskomt. Bovendien maakte hij seksueel getinte opmerkingen naar de vrouw van de verhuurder. Ook zou hij daar niet zijn hoofdverblijf hebben. Er zijn echter geen afspraken gemaakt over hoe laat hij thuis moet zijn. Mogelijk ervaart de verhuurder overlast door (lopen over) de harde vloerbedekking op de trap en de houten overloop maar die omstandigheden heeft hij zelf in de hand. De opmerkingen waren niet handig, maar daarvoor excuseerde de huurder zich. Verder staat vast dat hij altijd thuis slaapt. Over en weer eisten zij servicekosten van elkaar. De beslissing daarover is aangehouden.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:1527

Civiel - Veroordeeld voor moord, dus geen recht op de erfenis
30 maart - Twee broers hebben de geldigheid van het testament van hun moeder aangevochten, waarin hun andere broer, die is veroordeeld voor de moord op hun gezamenlijke moeder, als enig erfgenaam is benoemd. Vanwege die veroordeling kan de veroordeelde broer geen voordeel halen uit de nalatenschap van zijn moeder. De vraag is wie er dan wel recht heeft op de erfenis. Mogelijk zijn dat zijn kinderen, maar zij zijn geen partij in deze procedure. De rechtbank heeft daarom bepaald dat de twee broers de kinderen op kunnen roepen in deze procedure, zodat zij de kans krijgen om zich uit te laten over de (on)geldigheid van het testament.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:1604

Civiel - Bewijs voor doorverwijzingen ontbreekt: geen ‘aanbrengfee'
31 maart - Een verloskundige heeft geen recht op ruim 42.000 euro aan ‘aanbrengfees’ van 100 euro per zwangere vrouw voor de 428 zwangeren die zij zou hebben doorverwezen naar een bureau voor kraamhulp. Het is namelijk niet aangetoond dat zij daadwerkelijk 428 zwangere vrouwen doorverwees. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. Toen haar rekening over de periode 2017-2021 niet werd betaald legde de verloskundige beslag op de rekening van het kraambureau. De voorzieningenrechter oordeelt echter dat de eis waarvoor dit beslag wordt gelegd ondeugdelijk is omdat bewijs voor die doorverwijzingen ontbreekt. Ook de belangenafweging valt uit in het voordeel van het kraambureau. Door het beslag kunnen de salarissen van 20 kraamverzorgenden immers niet worden betaald. Omdat het kraambureau echter wel erkende dat het de verloskundige nog 4.000 euro moet betalen wordt het beslag niet opgeheven maar herbegroot op dat bedrag.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:1645