Algerije, Tunesië en Egypte boeken minimale zeges in heenduels playoffs WK

In Afrika waren de heenduels in de finaleronde van de kwalificatie voor het wereldkampioenschap voetbal in Qatar. Algerije, Tunesië en Egypte hebben een minimale voorsprong genomen in het tweeluik. Ghana tegen Nigeria bleef 0-0.

Algerije trad aan tegen Kameroen. Islam Slimani maakte het winnende doelpunt voor Algerije. De aanvaller kopte raak uit een vrije trap van Youcef Belaïli. Onana kreeg zijn hand nog tegen de bal, maar die viel via de lat binnen. Eerder in de wedstrijd keerde Onana nog wel een inzet van Slimani. Algerije was in de slotfase dicht bij de 0-2, maar de kopbal van Ishak Belfodil ging net naast.

In Bamako ging Mali door een blunder met 0-1 onderuit tegen Tunesië. Verdediger Moussa Sissako passeerde negen minuten voor tijd zijn doelman Ibrahim Mounkoro met een terugspeelbal. Vier minuten later kreeg Sissako ook nog eens rood voor een stevige tackle.

Egypte kreeg kans om revanche te nemen voor de verloren Afrika Cup-finale. Kersvers Afrikaans kampioen Senegal was namelijk het laatste obstakel voor het WK-ticket. Egypte kende een bliksemstart. Saliou Ciss was daarbij de schlemiel. De bal ging via hem in het eigen doel, nadat Mohamed Salah het aluminium had geteisterd. Het bleef bij 1-0.

Nigeria moest het vrijdag doen zonder Maduka Okoye. De doelman van Sparta Rotterdam testte positief en bleef dus thuis. De Sparta-goalie kon tevreden zijn over de heenwedstrijd. Zijn vervanger Francis Uzoho hield zijn doel schoon. Ook Ajacied Mohammed Kudus zag zijn pogingen stranden. Daardoor kan Nigeria met een goede uitgangspositie beginnen aan de return van dinsdag. Eerder op de avond speelde Marokko 1-1 tegen DR Congo

Dinsdag vallen de beslissingen in deze vijf Afrikaanse tweekampen. De winnaars mogen zich melden in Qatar.