Vaccinatie tegen C19 verlicht klachten van Long Covid, ook bij ongevaccineerden

Een vaccinatie tegen COVID-19 beschermt niet alleen tegen het ernstig ziek worden door corona, maar ook tegen Long Covid, zeggen Britse experts. En dat niet alleen: ook niet-gevaccineerde mensen met langdurige klachten na een doorgemaakte COVID-19 infectie kunnen baat hebben door alsnog een C19-vaccinatie te nemen.

Coronavaccinaties beschermen tegen IC-opnames door COVID-19. Maar ze zouden ook nuttig zijn tegen Long Covid, heeft de Britse gezondheidsautoriteit UK Health Security Agency geconcludeerd. En dat niet alleen: bij niet-gevaccineerde mensen die ziek zijn door COVID-19 en last hebben van langdurige klachten, kan een C19-vaccinatie de klachten verlichten.

Long Covid omvat klachten die minimaal vier weken na een coronabesmetting nog aanwezig zijn of ontstaan als gevolg van een doorgemaakte coronabesmetting. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn de symptomen onder meer uitputting, kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan concentratie, slaapstoornissen, spierpijn, geur- of smaakstoornissen, depressie of angst.

Of deze symptomen door vaccinatie kunnen worden verminderd, is nu door het Britse Health Security Agency in een uitvoerige analyse onderzocht. Daartoe werden de gegevens van 15 internationale studies geëvalueerd en samengevat - met als resultaat: de kans op het oplopen van Long Covid is kleiner bij mensen die besmet zijn geraakt nadat zij één of twee doses van een C19-vaccin hebben gekregen. Deze bescherming houdt zeker zes maanden na de vaccinatie aan, schrijven de onderzoekers. En: het type vaccin - vector of mRNA - speelt geen rol.

Daarnaast vonden de wetenschappers aanwijzingen dat niet-gevaccineerde mensen die na infectie met Sars-CoV-2 aan Long Covid leden, ook baat kunnen hebben bij een 'achteraf' vaccinatie: Van de deelnemers aan de verschillende onderzoeken bleek dat Long Covid-patiënten die alsnog werden ingeënt gemiddeld minder en minder ernstige Long Covid-symptomen ondervonden dan degenen die zich niet alsnog lieten vaccineren.

Elke derde besmette persoon krijgt door Long Covid klachten
De evaluatie heeft niet duidelijk kunnen maken waarom de vaccinatie kan leiden tot een verbetering van de symptomen. "De term Long Covid dekt een breed scala aan post-Covid-aandoeningen, dus we begrijpen nog niet alle processen die erbij betrokken zijn", vertelde immunoloog Deborah Dunn-Walters aan The Guardian.

Eén theorie is dat de vaccinatie het lichaam helpt om ontstekingshaarden te elimineren, die bijvoorbeeld worden veroorzaakt van nog in het lichaam aanwezige virusdeeltjes. Maar het is ook denkbaar dat de Corona-prik de immuunrespons weer 'normaliseert' als de klachten het gevolg zijn van een overmatige immuunreactie.

De Britse deskundigen wijzen er echter op dat in enkele gevallen de Long Covid symptomen na een 'verlate' vaccinatie zijn verergerd. Verdere onderzoeken zijn dus noodzakelijk.

Volgens de Britse gezondheidsautoriteit meldden 1,3 miljoen Britten in december last te hebben gehad van Long Covid-klachten. Uit een studie van onderzoekers van de Universiteit van Oxford onder 270.000 herstelde mensen blijkt echter dat ongeveer een derde van alle besmette mensen drie tot zes maanden na hun besmetting ten minste één Long Covid-symptoom ontwikkelt. "Dit rapport onderstreept nogmaals hoe belangrijk het is dat alle mensen, ongeacht hun leeftijd, zich laten vaccineren tegen Covid-19," vat Dunn-Walters samen.