FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 17 februari 2022

Random Pics van de Dag #550

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Gaudu ontwijkt valpartij van Foss en Higuita en wint tweede etappe Ronde van Algarve

David Gaudu heeft de tweede etappe van de Volta ao Algarve gewonnen. Na ruim 180 kilometer won de Fransman van Groupama-FDJ in Fóia. Gaudu profiteerde optimaal van een valpartij tussen Tobias Foss en Sergio Higuita.

De tweede etappe in de Ronde van de Algarve was er een voor de klimmers waarin vooral de laatste twintig kilometer geklommen moest worden. Ineos bepaalde op de slotklim vooral het tempo. Door het tempo wat de Britse ploeg oplegde was er van aanvallen weinig sprake.

Na het werk van Ineos nam Quick-Step-Alpha Vinyl over. Louis Vervaeke trok twee kilometer stevig door en zorgde ervoor dat de groep werd uitgedund, waarna Stefan Küng vervolgens het tempo ging bepalen in het peloton. De Europees kampioen tijdrijden hield tot de laatste kilometer de kop, waarna we gingen sprinten met een uitgedunde groep.Zodoende werd het een sprint met een uitgedunde groep. Sergio Higuita leek daarbij even op weg naar winst, maar kwam in de sprint in aanraking met Tobias Foss. Beide renners gingen tegen het asfalt, waarna Gaudu er optimaal van profiteerde en als eerste over de streep kwam. Door de zege is de kleine Fransman ook de nieuwe leider in de Portugese rittenkoers.

Masi treedt af, FIA hervormt wedstrijdleiding

Michael Masi treedt af als wedstrijdleider, zo bevestigt FIA-president Mohammed Ben Sulayem. De FIA heeft een volledig plan opgesteld dat een herhaling als de veelbesproken finale in Abu Dhabi voortaan moet voorkomen.

De positie van Masi stond onder druk na de seizoensfinale in Abu Dhabi. De coureurs op een ronde achterstand mochten de safetycar in eerste instantie niet inhalen, maar de wedstrijdleiding besloot dit uiteindelijk toch toe te laten. Hiermee kon Max Verstappen op verse banden Lewis Hamilton in de laatste ronde passeren en zodoende zijn eerste wereldtitel in de wacht slepen.

Als gevolg hiervan is Masi niet langer actief als wedstrijdleider. Wel lijkt hij een andere rol binnen de FIA te vervullen. "Hij had een zeer uitdagende baan als wedstrijdleider na het opvolgen van Charlie Whiting, en zal een nieuwe positie binnen de FIA aangeboden krijgen" verklaarde Ben Sulayem. De FIA liet niet weten welke functie Masi zal bekleden.

Daarnaast introduceert de FIA een nieuw systeem om de taken van de wedstrijdleiding eenvoudiger te maken. "Er zal een Virtual Race Control Room komen, vergelijkbaar met de VAR in het voetbal. Dit wordt gepositioneerd in een van de FIA-kantoren als back-up buiten het circuit. Deze zal voortdurend in contact staan met de wedstrijdleiding en helpen met het toepassen van de sportieve regelementen met behulp van de modernste technologieën" legt de FIA-president uit.

Tevens zal het radioverkeer tussen de teams en de wedstrijdleiding niet langer worden uitgezonden. De FIA wil hiermee druk ontnemen bij de wedstrijdleiding wat de beslissingen ten goede moet komen. Het zal nog steeds mogelijk zijn de wedstrijdleiding vragen te stellen, ditmaal volgens een nieuw proces dat binnenkort bekend zal worden. Verder zal het ontdoen van een ronde achterstand opnieuw bekeken worden. De FIA heeft aangegeven deze nieuwe regelementen voor de start van het komende seizoen te presenteren.

Het nieuwe managementteam komt vanaf de eerste wintertest in Barcelona in actie. Niels Wittich en Eduardo Freitas treden wisselend op als wedstrijdleider, geassisteerd door Herbie Blash als permanente senior adviseur. Ben Sulayem hoopt met het nieuwe actieplan een stap vooruit te zetten: "Met dit plan hopen wij vooruitgang te boeken. Zonder de scheidsrechters is er geen sport. Steun en respect voor de wedstrijdleiding is essentieel voor de FIA".

Vitesse onderuit tegen Rapid Wien in Conference League

Vitesse heeft in de tussenronde van de Conference League met 2-1 verloren van Rapid Wien.

Vitesse kende een zeer ongelukkige start in Wenen. Binnen 33 seconden keken de Arnhemmers al tegen een achterstand aan. AZ-huurling Ferdi Druijff zorgde met een kopbal voor de 1-0. Na iets meer dan kwartier keek Vitesse zelfs tegen een 2-0 achterstand aan na een doelpunt van Marco Grüll.

Vitesse had weinig te vertellen in de eerste helft en leek er kansloos vanaf te gaan tegen Rapid Wien, maar in de tweede helft draaide de wedstrijd. De ploeg van Thomas Letsch kwam beter in de wedstrijd en mocht nog hopen op een goed resultaat. Zeker nadat Rapid-verdediger Filip Stojkovic met rood eraf moest. Een kwartier voor tijd zorgde Loïs Openda voor de 2-1, toen hij twee man passeerde en hard raak schoot.

Diezelfde Openda had na de 2-1 nog twee goede kansen op de 2-2, alleen ditmaal wist de snelle aanvaller zijn kansen niet te benutten en bleef het 2-1 in Wenen, waardoor Vitesse nog mag hopen op de volgende ronde van de Conference League.

UCL: PSV klopt Maccabi Tel Aviv

PSV heeft de eerste wedstrijd in de tussenronde van de Conference League gewonnen. In eigen huis werd Maccabi Tel Aviv met 1-0 verslagen.

PSV kwam al vroeg in de wedstrijd op voorsprong toen Gakpo raak schoot in de korte hoek. Madueke was dichtbij de 2-0 maar zijn kopbal werd met een knappe reflex gekeerd door doelman Gartler.

Ook in de tweede helft had PSV het overwicht maar echt grote kansen kwamen er niet. Madueke zag een schot in het zijnet belanden en twee kopballen van Gutiérrez waren geen probleem voor de keeper.

PSV

1 - 0

Maccabi Tel Aviv

 11' Gakpo    
 
 Gele kaart: Teze, Mauro Júnior, (PSV), D.Glazer, Yeini, (Maccabi tel Aviv)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 14.500
Arbiter: Nyberg (Zwe)
 
Opstelling:   Opstelling:
Drommel
Mwene (Doan/46)
Teze
Max
Mauro Júnior
Veerman
Götze
Gutiérrez
Madueke (Vertessen/61)
Zahavi (Bruma/ 87)
Gakpo
  Peretz
Geraldes
Nachmias
Baltaxa (Davidzada/88)
Saborit
Shamir (Yeini/63)
D.Glazer (Golasa/73)
Biton (Ben-Haim/73)
Kanichowsky
Jovanovic (Kuwas/63)
Perica

Kunstschaatstiener bezwijkt onder enorme druk, Van Zundert 18e

Het kunstschaatsen bij de vrouwen op de Olympische Spelen van Beijing is donderdag afgesloten met de vrije kür, twee dagen nadat de dames de korte kür afwerkten. Alle ogen waren gericht op de 15-jarige Russische Kamila Valieva, hét verhaal van de Spelen in verband met een positieve dopingtest.

Na de korte kür ging Valieva aan de leiding, dus zij mocht donderdag ook als laatste in actie komen. De strijd om de medailles werd geopend door de Russische Alexandra Trusova, die met haar totaal uitkwam op 251,73 punten. Ze werd gevolgd door de Japanse Kaori Sakamoto, die met haar vrije kür uitkwam op een totaal van 233,13 punten en daarmee op weg leek naar plek vier, achter het geheel Russische podium.

De voorlaatste rijdster was wereldkampioene Anna Shcherbakova, wederom uit Rusland, die net als Trusova een prachtige vrije kür op het ijs toverde. Het leverde haar een totaalscore van 255,95 punten en de leiding op, waarna het aan Valieva was. Dat ging echter helemaal fout: de ene na de andere sprong mislukte en met 224,09 punten kwam de tiener, die onder voorbehoud mee mocht doen, zelfs niet op het podium.

Valieva werd vierde, waardoor het IOC in elk geval gered lijkt: het podium zal in principe niet veranderen, met goud voor Shcherbakova, zilver voor Trusova en brons voor Sakamoto. Lindsay van Zundert reed een prima vrije kür en schoof van de 22e plek op naar de uitstekende 18e positie.

Overzicht uitslagen Beijing dag 13

Vandaag was de dertiende dag van Olympische Spelen in Beijing. FOK! geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Vandaag kreeg Nederland er één zilveren bij. Jutta Leerdam won zilver op de 1.000 meter schaatsen. Ze moest alleen de Japanse Miho Takagi, die deze Spelen al drie keer zilver won, voor laten gaan. Antoinette de Jong werd vijfde, Ireen Wüst eindigde haar laatste olympische race als zesde.

In het kunstschaatsen eindigde Lindsay van Zundert na een goed vrije kür als achttiende. De titel ging naar de Russische Anna Sjtsjerbakova. Alle ogen waren echter gericht op landgenote, de 15-jarige Kamila Valijeva die verwikkeld is een dopingschandaal. Valijeva begon de dag als koploopster en topfavoriete maar ging een paar keer onderuit. Voor haar zat er niet meer in dan de vierde plek.

Uitslagen:

Sport Onderdeel Goud Zilver Brons
Alpineskien Super combinatie vrouwen Michelle Gisin (Zwi) Wendy Holdener (Zwi) Federica Brignone (Ita)
Kunstrijden Dames single Anna Sjtsjerbakova (Rus) Aleksandra Troesova (Rus) Kaori Sakamoto (Jap)
freestyleskiën Ski Cross dames Sandra Näslund (Zwe) Marielle Thompson (Can) Daniela Maier (Dui)
Ijshockey vrouwen Canada Verenigde Staten Finland
Noordse combinatie Team Noorwegen Duitsland Japan
Schaatsen 1000 meter vrouwen Miho Takagi (Jap) Jutta Leerdam (Ned) Brittany Bowe (VS)

Medaillespiegel:

# Land Goud Zilver Brons Totaal
1 Noorwegen 14 7 8 29
2 Duitsland 10 7 5 22
3 Verenigde Staten 8 8 5 21
4 Zweden 7 4 4 15
5 China 7 4 2 13
6 Oostenrijk 6 7 4 17
7 Nederland 6 5 4 15
8 Zwitserland 6 1 5 12
9 Rusland 5 9 12 26
10 Frankrijk 4 7 2 13

Olympische curlingfinale wordt herhaling van WK-finale

Op de Olympische Spelen in Beijing is het curlingtoernooi bij de mannen richting een einde aan het gaan. Donderdag werden de halve finales afgewerkt, vrijdag staat de strijd om brons op het programma en zaterdag wordt om 07.05 uur de finale gespeeld.

De Britse ploeg van skip Bruce Mouat nam het in de halve finales op tegen de Amerikaan John Shuster en zijn ploeg, de regerend kampioenen en in 2006 goed voor brons. Shuster en co pakten in het tweede end een 2-0 voorsprong, maar de Schotten sloegen in het derde end terug met drie punten: 3-2.

In de twee ends daarna wisten beide ploegen twee punten te scoren, 5-4 voor de Britse ploeg. In het negende en voorlaatste end nam Shuster een gok: hij gaf één punt op, maar kon zo in het laatste end wel de laatste steen spelen. Dat leverde echter niet genoeg op: de Britten maakten het af en wonnen met 8-4.

De andere halve finale ging tussen de teams van de Zweedse grootheid Niklas Edin, vijfvoudig wereldkampioen en goed voor zilver in Pyeongchang, en de Canadees Brad Gushue, die in 2006 olympisch goud veroverde. De twee teams werkten zich naar 1-1, waarna Zweden in het vierde end en Canada in het vijfde end twee punten scoorde: 3-3.

Twee ends leverden vervolgens geen score op, tot Edin en zijn team in het achtste end op voorsprong kwamen: 4-3. In het tiende end maakten ze het af en pakten ze met 5-3 de winst, waardoor de WK-finale van vorig jaar herhaald zal worden in de strijd om olympisch goud: Edin versloeg Mouat in de WK-finale.

Huisartsen luiden noodklok: kwart medewerkers valt uit, daardoor zorg onder druk

Door het hoge aantal coronabesmettingen komt de huisartsenzorg steeds verder in de verdrukking. Volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) zit inmiddels ruim een kwart (26 procent) van het personeel van huisartsenpraktijken thuis. Gevolgen voor de patiënt zijn dan ook onvermijdelijk.

De besmettingscijfers in huisartsenpraktijken zijn torenhoog, zo blijkt uit de coronapeilingen van de LHV. Afgelopen week bleek 88 procent van de praktijken te maken te hebben met uitval van huisartsen en andere medewerkers door ziekte en quarantaine. Gemiddeld blijkt het per praktijk te gaan om 26 procent van de medewerkers die uitvalt. Lees verder bij Skipr.

'Storm des Doods' Eunice legt treinverkeer bij voorbaat al plat

Morgen raast storm Eunice over ons land. Het weerbureau voor de spoorsector heeft NS en ProRail gewaarschuwd voor code oranje. Er wordt extreem harde wind in het hele land verwacht wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Dit heeft net als op de weg en in de luchtvaart impact op het spoor. Daarom is morgenochtend een stormdienstregeling van kracht en rijden er minder treinen.

Het hoogtepunt van de storm wordt morgenmiddag verwacht. Vanaf 14.00 uur rijden er daarom geen binnenlandse en internationale treinen meer. Dit heeft de NS besloten met het oog op de veiligheid van reizigers en collega’s. De kans is groot dat er bomen op het spoor waaien. Ook voor storingsploegen is het verlenen van assistentie of uitvoeren van herstelwerkzaamheden bij zo’n hevige storm te gevaarlijk. De NS vindt het heel vervelend dat reizigers hier hinder van ondervinden. Ze adviseren hen om goed de NS Reisplanner in de gaten te houden en indien mogelijk morgen niet te reizen.

Vaccinatie tegen C19 verlicht klachten van Long Covid, ook bij ongevaccineerden

Een vaccinatie tegen COVID-19 beschermt niet alleen tegen het ernstig ziek worden door corona, maar ook tegen Long Covid, zeggen Britse experts. En dat niet alleen: ook niet-gevaccineerde mensen met langdurige klachten na een doorgemaakte COVID-19 infectie kunnen baat hebben door alsnog een C19-vaccinatie te nemen.

Coronavaccinaties beschermen tegen IC-opnames door COVID-19. Maar ze zouden ook nuttig zijn tegen Long Covid, heeft de Britse gezondheidsautoriteit UK Health Security Agency geconcludeerd. En dat niet alleen: bij niet-gevaccineerde mensen die ziek zijn door COVID-19 en last hebben van langdurige klachten, kan een C19-vaccinatie de klachten verlichten.

Long Covid omvat klachten die minimaal vier weken na een coronabesmetting nog aanwezig zijn of ontstaan als gevolg van een doorgemaakte coronabesmetting. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn de symptomen onder meer uitputting, kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan concentratie, slaapstoornissen, spierpijn, geur- of smaakstoornissen, depressie of angst.

Of deze symptomen door vaccinatie kunnen worden verminderd, is nu door het Britse Health Security Agency in een uitvoerige analyse onderzocht. Daartoe werden de gegevens van 15 internationale studies geëvalueerd en samengevat - met als resultaat: de kans op het oplopen van Long Covid is kleiner bij mensen die besmet zijn geraakt nadat zij één of twee doses van een C19-vaccin hebben gekregen. Deze bescherming houdt zeker zes maanden na de vaccinatie aan, schrijven de onderzoekers. En: het type vaccin - vector of mRNA - speelt geen rol.

Daarnaast vonden de wetenschappers aanwijzingen dat niet-gevaccineerde mensen die na infectie met Sars-CoV-2 aan Long Covid leden, ook baat kunnen hebben bij een 'achteraf' vaccinatie: Van de deelnemers aan de verschillende onderzoeken bleek dat Long Covid-patiënten die alsnog werden ingeënt gemiddeld minder en minder ernstige Long Covid-symptomen ondervonden dan degenen die zich niet alsnog lieten vaccineren.

Elke derde besmette persoon krijgt door Long Covid klachten
De evaluatie heeft niet duidelijk kunnen maken waarom de vaccinatie kan leiden tot een verbetering van de symptomen. "De term Long Covid dekt een breed scala aan post-Covid-aandoeningen, dus we begrijpen nog niet alle processen die erbij betrokken zijn", vertelde immunoloog Deborah Dunn-Walters aan The Guardian.

Eén theorie is dat de vaccinatie het lichaam helpt om ontstekingshaarden te elimineren, die bijvoorbeeld worden veroorzaakt van nog in het lichaam aanwezige virusdeeltjes. Maar het is ook denkbaar dat de Corona-prik de immuunrespons weer 'normaliseert' als de klachten het gevolg zijn van een overmatige immuunreactie.

De Britse deskundigen wijzen er echter op dat in enkele gevallen de Long Covid symptomen na een 'verlate' vaccinatie zijn verergerd. Verdere onderzoeken zijn dus noodzakelijk.

Volgens de Britse gezondheidsautoriteit meldden 1,3 miljoen Britten in december last te hebben gehad van Long Covid-klachten. Uit een studie van onderzoekers van de Universiteit van Oxford onder 270.000 herstelde mensen blijkt echter dat ongeveer een derde van alle besmette mensen drie tot zes maanden na hun besmetting ten minste één Long Covid-symptoom ontwikkelt. "Dit rapport onderstreept nogmaals hoe belangrijk het is dat alle mensen, ongeacht hun leeftijd, zich laten vaccineren tegen Covid-19," vat Dunn-Walters samen.

OM in beroep tegen vrijlating Lil' Kleine, nog geen aangifte door vriendin

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in beroep tegen de vrijlating van Jorik Scholten (Lil' Kleine). De rapper werd woensdag na drie dagen cel vrijgelaten in afwachting van een politieonderzoek. Hij werd afgelopen zondag opgepakt na een melding van mishandeling in het centrum van de stad. Zo meldt AT5.

Lil' Kleine wordt verdacht van poging tot (zware) mishandeling. "Wij kunnen ons niet vinden in het afwijzen van de ernstige bezwaren en de schorsing an sich", zegt een woordvoerder van het OM tegen AT5. Het OM heeft daarom appel aangetekend tegen deze beslissing. 

Afgelopen donderdag werd de Amsterdamse rapper veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur voor het mishandelen van een man in een nachtclub bij het Rembrandtplein in december 2019. Ook moet Scholten hem een schadevergoeding betalen van 450 euro. Zondag doken er vervolgens beelden op waarop te zien lijkt dat hij zijn vriendin uit een auto trekt en haar mishandelt. Diezelfde avond werd de rapper gearresteerd.

Zijn vriendin Jaimie Vaes heeft echter nog geen aangifte ingediend tegen Lil' Kleine. Dit vertelde de advocaat van de rapper aan Shownieuws.

Ziekenhuizen houden voorlopig vast aan mondkapjes en afstand houden

Ziekenhuizen doen vooralsnog niet mee aan de landelijke versoepeling van coronamaatregelen. Mondkapjes blijven verplicht en 1,5 meter afstand houden blijft ook de komende tijd nog de norm, laten diverse ziekenhuizen weten. “In ons ziekenhuis zijn wij extra voorzichtig. De veiligheid en de continuïteit van zorg voor onze kwetsbare patiënten staat altijd voorop”, legt UMC Utrecht uit.

Ook het Erasmus MC houdt vast aan alle maatregelen die eerder werden ingesteld om te voorkomen dat mensen het virus uitgerekend binnen de ziekenhuismuren oplopen. Patiënten en bezoekers vanaf 9 jaar moeten in het Rotterdamse ziekenhuis een mondneusmasker op. Maskers van de juiste kwaliteit worden bij de ingang uitgedeeld, stoffen mondkapjes zijn niet toegestaan. Dat is bijvoorbeeld ook de regel in het Radboudumc in Nijmegen. Lees verder bij Skipr.

Covi verslaat Colombianen bergop in Ruta del Sol

Alessandro Covi heeft de tweede rit in de Ruta del Sol gewonnen. Op een lastige aankomst was de Italiaan van UAE Team Emirates te sterk voor Colombianen Miguel Ángel López en Iván Ramiro Sosa. Covi neemt door de zege ook de leiderstrui over van Rune Herregodts, die woensdag de openingsetappe had gewonnen.

De tweede etappe in de Ruta del Sol was er een met een lastige beklimming op het einde. Onderweg lagen er ook een aantal beklimmingen op het parcours. Lange tijd reden vijf renners voorop, maar bij ingaan van de laatste klim was de kopgroep weer ingerekend en konden de renners zich gaan opmaken voor de slotbeklimming van drie kilometer.

Wout Poels liet zich op de beklimming van voren zien. De Limburger trok ten aanval, maar werd al snel gecounterd door Covi. De Italiaan sloeg direct een gaatje op de rest van het peloton, al probeerde Miguel Ángel López het nog wel om het gat naar Covi te dichten. De Colombiaan van Astana kwam nog dicht, maar Covi was net wat te sterk voor López en pakte de zege. Voor de 23-jarige Italiaan was het alweer zijn tweede zege in één week tijd. Eerder won hij ook al de Ronde van Murcia.

Dode wolf gevonden op de A2 bij Weert

In de nacht van 15 op 16 februari is in Limburg op de A2 bij Weert een dode wolf gevonden. Het gaat om een mannelijke wolf. Verder onderzoek zal meer duidelijkheid geven over de doodsoorzaak, identiteit en conditie van het dier.

De wolf is op 17 februari overgebracht naar Utrecht, waar het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) van Universiteit Utrecht sectie verricht en veterinair onderzoek doet. Wageningen Environmental Research (WEnR) verricht de dierecologische sectie. Hierbij wordt onder meer de leeftijd, maaginhoud en conditie in kaart gebracht. Uit DNA-onderzoek zal medio maart blijken om welke wolf het precies gaat.

FIN: “Resultaten Indië-onderzoek eenzijdig”

Zojuist zijn de resultaten van het grote Indië-onderzoek gepresenteerd. Volgens de onderzoekers zou Nederland structureel extreem geweld hebben gebruikt in Indonesië, terwijl Den Haag wegkeek. Hans Moll, voorzitter van Federatie Indische Nederlanders (FIN), is zeer kritisch. De presentatie bevestigt volgens Moll de eenzijdigheid van het onderzoek.

“Het onderzoek richt zich op Nederlands (extreem) geweld en heeft dit geweld uitvergroot. Het Indonesische extreme geweld, zoals het geweld tijdens de Bersiap, is met een deelonderzoek afgedaan. De resultaten zijn daarmee onvolledig en scheppen een onjuist beeld van de dekolonisatieperiode in voormalig Nederlands-Indië”, zegt Moll. Hij pleit nu voor een onafhankelijk onderzoek van het Indonesisch geweld. Dat het onderzoek nu inderdaad eenzijdig blijkt komt niet als een verrassing. Een brochure en de eerdere uitgelekte titel van het rapport wezen al die kant uit. Drie weken geleden leek het NIOD de eenzijdigheid aan de Telegraaf ook te erkennen, al stelde het instituut later dat de krant “nogal selectief [zou hebben, FIN] geput uit de antwoorden die wij officieel hebben afgegeven”. Dat de beruchte én voor (Indische) Nederlanders kritieke Bersiap-periode met een deelonderzoek zou worden afgedaan was wel al langer bekend.

Het nu gepubliceerde rapport is dan ook koren op de molen van critici. Vanaf de start het onderzoek zijn er al grote bezwaren tegen onder andere de bevooroordeelde houding ten opzichte van de Bersiap en – in het verlengde daarvan – het betrekken van Bersiap-ontkenners bij het onderzoek. Ook het relatief geringe aantal onderzoekers dat op deze episode is gezet wekt argwaan. De ongerustheid nam toe toen de onderzoekers in een verklaring aankondigden dat men de Bersiap zou gaan 'herconceptualiseren'. Volgens de onderzoekers had die herconceptualisering echter “niet tot doel ‘het Nederlandse leed te bagatelliseren’, zoals sommigen vrezen”. Die stelling was eigenlijk altijd al ongeloofwaardig, want van meet af aan is de Bersiap op de website van het onderzoek weggezet als een periode waarover “veel onduidelijkheden en mythes” bestaan.

Halverwege het onderzoek kreeg de eenzijdige opzet steeds meer vorm, iets dat treffend werd geïllustreerd tijdens een congres waarop een selectie van eerste resultaten werd gepresenteerd. Daarbij passeerde ook een deelonderzoek de revue over seksueel geweld tijdens de dekolonisatieperiode. Tot grote verbazing van Indië-veteranen en Indische Nederlanders was dat onderzoek uitsluitend gericht op seksueel geweld gepleegd door Nederlandse militairen, terwijl het kenmerkende seksuele geweld van Indonesiërs tijdens de Bersiap volledig buiten beschouwing was gelaten. Vooral (Indisch) Nederlandse vrouwen waren slachtoffer van dit geweld, waarbij steevast hun borsten door Indonesiërs werden afgesneden en hun genitaliën met bamboestokken werden doorgeboord. Volgens de verantwoordelijke onderzoekster behoorde dit geweld echter niet tot haar onderzoeksopdracht.

Het Indië-onderzoek kampt mede daardoor van meet af aan met het verwijt dat het onderzoek eenzijdig en partijdig is opgezet. De scepsis is verder aangewakkerd doordat ook individuele onderzoekers met regelmaat de controverse zoeken. Zo pleitte Anne-Lot Hoek voor het vernoemen van straten en pleinen naar Soekarno, terwijl de uitgesproken pro-Indonesische Remco Raben juist opriep om Nederlandse standbeelden te verwijderen. Ook de bizarre bewering van Rémy Limpach, dat “racisme in het DNA van KNIL-officieren” zou zitten, sorteerde woedende reacties. De kritiek zwol verder aan toen bleek dat Fridus Steijlen auctor intellectualis was van het eenzijdige frame van de 'anti-Nederlandse propagandafilm' De Oost. Het vertrouwen belandde recent op een dieptepunt toen Raben het bizarre pleidooi van de Indonesische Bersiap-ontkenner Bonnie Triyana publiekelijk omarmde, om de historische term Bersiap te schrappen.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 7

Als je van lekker veel ruimte om je heen houdt in de bioscoopzaal, dan doe je er goed aan de komende week nog even wat films te gaan zien. Vanaf eind volgende week gaat de anderhalve meter er weer af, zodat we onder andere de nieuwe Batman (over twee weken) weer bil aan bil kunnen gaan zien. Maar wat is er deze week zoal nieuw en interessant? Laten we eens kijken.

Nine Days

Will (Winston Duke) zit in een afgelegen huis op desolate plek waar hij via televisieschermen het leven van mensen volgt. Als er iemand overlijdt komt er een plek vrij voor een nieuw leven en de gegadigden, nog ongeboren zielen, komen langs in het huis om door Will ondervraagd te worden om daarmee kans te maken op het leven. De afvallers houden op te bestaan. Maar dan wordt Will zelf geconfronteerd met een existentieel dilemma, enerzijds veroorzaakt door het overlijden van iemand wat hem aan het denken zet en anderzijds door de komst van de vrije geest Emma (Zazie Beetz), die anders is dan alle andere kandidaten. Zij dwingt hem tot introspectie waardoor hij zijn eigen woelige verleden onder ogen moet komen. Dat wakkert een onverwachte kracht in hem aan die hem op een nieuw pad in zijn leven brengt. 

Hytti Nro 6

De Finse Laura ontvlucht de liefde en het leven in Moskou. Ze neemt de trein richting Moermansk en moet tijdens de lange reis haar wagon noodgedwongen delen met de Russische mijnwerker Ljoha met wie ze op het eerste gezicht niks gemeen lijkt te hebben. Maar terwijl de trein doordendert en de vreemdelingen hun schild langzaam laten zakken, blijken ze elkaar beter te begrijpen dan gedacht. Zo ontstaat er een onverwachte band, die ze een nieuw perspectief op het leven biedt.

The Alpinist

Marc-André Leclerc is een alpinist, een bergbeklimmer op rotsen, sneeuw en ijs. Op afgelegen berghellingen maakt de vrijgevochten 23-jarige de meest gewaagde solo-beklimmingen. En toch trekt hij weinig aandacht. Marc-André klimt alleen, ver weg van de schijnwerpers, zonder camera’s, zonder touw en zonder ruimte voor fouten. Beroemde klimmers staan versteld van zijn prestaties. In een clip aan het begin van de spannende, en aangrijpende documentaire The Alpinist antwoordt Alex Honnold (Free Solo) op de vraag wie hij het meest bewondert: “This kid, Marc-André Leclerc.” In The Alpinist volgt filmmaker Peter Mortimer (The Dawn Wall) de visionaire klimmer die zijn eigen passie volgt, ondanks alle mogelijke gevolgen. Dit blijkt nog niet de makkelijkste opgave. De ongrijpbare Canadese einzelgänger is publiciteitsschuw, heeft geen telefoon en praat niet graag over zijn visie op klimmen. Terwijl Peter moeite heeft om Marc-André met de camera bij te benen, worden zijn beklimmingen steeds groter en gewaagder. En dan begint Marc-André aan een historisch avontuur in Patagonië, dat de mogelijkheden binnen het solo-klimmen voorgoed zal herdefiniëren. Deze documentaire doet je op het puntje van de stoel zitten. De onvoorstelbare prestaties van de klimmer, de duizelingwekkende beelden van het ruige berglandschap en de intieme interviews met Marc-André, zijn moeder, vriendin en vrienden maken The Alpinist tot een absolute must-see film.

Ik Wist Het

Ik Wist Het is een magische en romantische speelfilm gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Chantal van Gastel. De film gaat over de eigenzinnige Mia die puur op intuïtie haar eigen bloemenwinkel opent en daar - letterlijk - de man van haar dromen ontmoet. Ze zet alles op alles om een succes van haar winkel te maken en te zorgen dat de man van haar dromen ook de man van haar leven wordt. Maar wat als je opeens vlinders krijgt van diegene die recht voor je staat…

Jackass Forever

Weer samen zijn met je beste vrienden, dat is net zo mooi als een perfect uitgevoerde trap in de ballen. De jongens van Jackass keren terug met opnieuw een hele lading hilarische, extreme, absurde en vaak levensgevaarlijke stunts. Hierbij krijgen zij hulp van een aantal interessante nieuwkomers. In Jackass Forever gaan Johnny en het team nog verder dan ooit.

Sword Art Online the Movie -Progressive- Aria of a Starless Night

Dit verhaal gaat over de tijd voor 'Lightning Flash' en 'The Black Swordsman' bekend waren onder die namen... De dag dat ze de NerveGear opzette, was Asuna Yuuki een derdejaars middelbare schoolliere die nog nooit met een online game had meegedaan. Op 6 november 2022 werd de eerste VRMMORPG, Sword Art Online ter wereld officieel gelanceerd. Maar de spelers, nog euforisch dat ze zijn ingelogd, komen er ineens achter dat ze vastzitten in de game, omdat de Game Master elke mogelijkheid om uit te loggen heeft uitgeschakeld. De Game Master geeft ze dan deze waarschuwing: ‘Dit is misschien wel een game, maar het is niets iets om te spelen.’ Als een speler in de game sterft, sterft hij of zij ook in de echte wereld. Zodra ze dit horen, raken de spelers in paniek, de chaos regeert. Een van die spelers, Asuna, gaat, hoewel ze de regels van deze wereld nog niet kent, op weg om het zwevende ijzeren kasteel, Aincrad, te veroveren. De top ervan is zo hoog dat je die niet kunt zien. Terwijl de dagen verstrijken in deze wereld waar de dood nooit ver weg is, heeft ze een noodlottige ontmoeting. En dan, een tweesprong… Ook al is ze overgeleverd aan de genade van de realiteit voor haar ogen, vecht Asuna door met alles wat ze in zich heeft tot er iemand voor haar verschijnt: de afstandelijke zwaardvechter Kirito…

Noor schrijft historie met vierde goud op noordse combinatie

Het is donderdag de laatste dag van de Olympische Spelen in Beijing voor de atleten op de noordse combinatie. Na de twee individuele wedstrijden wordt donderdag de landenwedstrijd afgewerkt, met zoals wel redelijk te verwachten was nog vier landen in de strijd om goud.

Het schansspringen werd in de ochtend afgewerkt en daarbij ontstond een duidelijke top-4. Franz-Josef Rehrl, Johannes Lamparter, Lukas Greiderer en Martin Fritz deden het namens Oostenrijk het best, maar de voorsprong was gering: Noorwegen, met Espen Bjørnstad, Espen Andersen, Jens Lurås Oftebro en Jørgen Gråbak, mocht na acht seconden beginnen met langlaufen.

Op elf seconden van Oostenrijk stonden de Duitsers, met Manuel Faisst, Julian Schmid, de van een COVID-19-besmetting teruggekeerde Eric Frenzel en Vinzenz Geiger. Zij werden op één seconde gevolgd door het Japan van Yoshito Watabe, Hideaki Nagai, Akito Watabe en Ryota Yamamoto - Frankrijk stond al op 1:27 minuten.

Update 12.55 uur
De eerste vijf kilometer langlaufen leverden een samensmelting van de vier op, waarbij Bjørnstad in de slotfase een gaatje van een paar seconden moest laten naar Faisst, Rehrl en Yoshito Watabe. De stokjes werden overgenomen door Schmid, Lamparter, Nagai en Andersen, die snel weer bij elkaar waren.

In de laatste halve kilometer van zijn optreden trok Lamparter de gashendel open, alleen Andersen kon volgen. Nagai en Schmid bleven er een paar seconden achter bij de wissel, waar Greiderer en Oftebro voor Oostenrijk en Noorwegen in actie kwamen - Akito Watabe en Frenzel kwamen voor Japan en Duitsland het parcours op.

De net van COVID-19 herstelde Frenzel, die de individuele wedstrijden moest missen, had het gelijk al uiterst moeilijk om bij de andere drie te blijven, hoewel hij zich toch terug wist te knokken naar Greiderer, Oftebro en Watabe. Frenzel moest er op zijn laatste echte klim toch weer af en dit keer kwam hij niet terug.

Oftebro sloeg voorin op indrukwekkende wijze een gat en gaf het stokje als leider over aan de ijzersterke afmaker Gråbak, met Japan en Oostenrijk op tien seconden. Yamamoto en Fritz moesten daar om zilver strijden, terwijl Frenzel 37 seconden verloor en Geiger met een behoorlijk zware opgave op pad stuurde.

Geiger voegde zich in de eerste 2,5 kilometer bij Yamamoto en Fritz, maar inmiddels zaten ze wel veertig seconden achter Gråbak, dus werd het een gevecht om zilver. Gråbak kwam niet in gevaar, liep Noorwegen naar het goud en werd de eerste 'Kombinierer' ooit met vier keer olympisch goud: twee in Pyeongchang, twee in Beijing.

Geiger sprintte op weg naar het zilver en kreeg geen concurrentie van Fritz, die afhaakte, maar Yamamoto. De Duitser hield het vol en sleepte het zilver binnen, Yamamoto wist een toch wel verrassende bronzen medaille voor Japan over de streep te trekken.

Canadese ijshockeysters pakken olympisch goud terug

In Beijing is het olympisch ijshockeytoernooi bij de vrouwen donderdag afgerond. Zoals vooraf wel te verwachten viel ging het in de finale tussen Canada en de VS, de enige landen die überhaupt ooit goud wonnen bij de vrouwen: de VS in 1998, Canada in 2002, 2006, 2010 en 2014 en de VS weer in 2018.

Canada was vooraf licht de favoriet en binnen acht minuten kwam de ploeg op voorsprong dankzij een intikker van Sarah Nurse. Nog eens zeven minuten later werd de score al verdubbeld, dit keer werd de Amerikaanse goalie Alex Cavallini verschalkt door Marie-Philip Poulin.
Diezelfde Poulin, een van de speelsters die er al sinds het goud in 2010 bij is, vergrootte de score na een half uur nog eens naar 3-0. Hilary Knight deed kort daarop wel iets terug, maar daar bleef het lang bij: de 3-2 van Amanda Kessel kwam met dertien seconden te gaan niet op tijd en dus ging het goud naar Canada.

Finland speelde eerder tegen Zwitserland in de strijd om brons, waarbij Viivi Vainikkaa na elf minuten voor 1-0 zorgde. Daar bleef het lang bij, tot de Finse ploeg in de derde periode de genadeklap toediende: Suski Tapani, Nelli Laitinen en Michelle Karvinen zorgden voor de 4-0 eindstand en het vierde Finse brons voor de ijshockeysters.

OWS: Zilver Leerdam op kilometer

Op haar debuut op de Winterspelen heeft Jutta Leerdam zilver veroverd op de olympische 1.000 meter. In Beijing moest Leerdam haar meerdere erkennen in Miho Takagi. De Japanse won eerder deze Spelen zilver op de 500 m,de 1.500 m en de ploegenachtervolging

Takagi klokte naar 1.13,19, Leerdam kwam in 1.13,83 over de meet. Het brons was voor Brittany Bowe in 1.14,61. Antoinette de Jong eindigde als vijfde in 1.14,92. Ireen Wüst eindigde op de laatste afstand van haar olympische carrière op de zesde plaats.

CBS vervangt herkomstindeling westers/niet-westers

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft besloten om in de toekomst af te zien van het onderscheid in westerse en niet-westerse migratieachtergrond in hun publicaties. SER Diversiteit in Bedrijf onderzoekt momenteel de invloed van dit besluit op het meten van diversiteit en inclusie binnen bedrijven.

Het CBS gebruikte sinds de jaren 90 het onderscheid westers/niet-westers in hun publicaties over migratie en integratie. De terminologie werd leidend voor bedrijven in de registratie en verwerking van de etnische afkomst of migratieachtergrond van een werknemer.

Deze hoofdindeling is 'achterhaald', meldt het CBS nu. “Er bestaat een vertekend beeld bij een deel van de mensen in Nederland over de indeling westers/niet-westers”, aldus het bureau. “Geografisch is de term westers en niet-westers niet juist. Daarbij is de diversiteit binnen de twee groepen groot, terwijl volgens de geconsulteerde betrokkenen het beeld is ontstaan dat het qua cultuur, economie, religie tegengestelde groepen zouden zijn.”

Wetenschappers uitten eerder ook hun zorgen over het onderscheid. ‘‘Allochtoon werd een synoniem voor iemand die er niet bij hoort. Voor ‘niet-westers’ geldt hetzelfde”, zei migratie-onderzoeker Nadia Bouras tegen OneWorld. “Het verheft het Westen tot het centrum van de wereld, en mensen die er niet vandaan komen, definieer je naar wat ze níet zijn.”

Geboorteplek
Na meerdere gesprekken met experts uit de wetenschap, politiek en maatschappij voert het CBS daarom gedurende 2022 een nieuwe indeling van herkomst in. Leidend wordt het gegeven of iemand wel of niet in Nederland is geboren. Vervolgens wordt gekeken naar de geboorteplek van de ouders. Het CBS duidt in het buitenland geboren inwoners aan als ‘migranten’ in de nieuwe indeling. In Nederland geboren inwoners met een of twee in het buitenland geboren ouders worden kinderen van migrant(en) genoemd.

Ook de begrippen ‘eerste generatie’ en ‘tweede generatie’ gaan op de schop. Die worden vervangen door een indeling naar geboorteland van een persoon en van de ouders. Het herkomstland van migranten en hun kinderen wordt daarnaast uitgesplitst naar verschillende niveaus. Dat gebeurt op basis van werelddelen en veelvoorkomende immigratielanden. Door de nieuwe indeling ‘wordt meer recht gedaan aan feitelijke verschillen in uitgangspositie die mensen vanaf de geboorte hebben’, meent het CBS.

De nieuwe herkomstindeling heeft mogelijk gevolgen voor de manier waarop bedrijven hun interne metingen vorm kunnen geven. Charterondertekenaars kunnen met hun vragen bij de helpdesk van SER Diversiteit in Bedrijf terecht.

Skicrosster bestolen van brons, Näslund olympisch kampioene

Het skicross op de Olympische Spelen van Beijing is van start gegaan. Donderdag kwamen de vrouwen in actie, een onderdeel met misschien wel de minste bezetting van allemaal: van de 32 beschikbare startbewijzen werden er slechts 26 gebruikt, het veld is nou eenmaal niet breed genoeg voor 32 deelneemsters.

Aan de top van het veld was het natuurlijk wel gewoon een kwestie van strijden, met uiteindelijk vier finalistes: de absolute topfavoriete Sandra Näslund uit Zweden, de Duitse Daniela Maier, voormalig olympisch kampioene Marielle Thompson namens Canada en de Zwitserse Fanny Smith, net terug van een blessure en de enige die Näslund zo nu en dan kan bedreigen.

In de finale nam Näslund zoals gebruikelijk gelijk weer een voorsprong. Achter haar werd flink geknokt door Thompson en Smith, die enigszins in de buurt kwamen, maar de al ruime tijd dominante Zweedse niet van het goud af konden houden. De strijd om zilver werd gewonnen door Thompson, Smith finishte als derde en Maier was de ongelukkige vierde.

Na de finish werd er echter nog flink gediscussieerd en dat ging ten koste van Smith, die tot haar grote ongenoegen werd teruggezet naar plek vier; ze zou Maier in de weg hebben gezeten. Nota bene Maier, die zo het brons kreeg, was het niet met de beslissing eens en vond dat Smith gewoon derde moest worden, omdat het niet de fout van de Zwitserse was; Thompson sprong precies tussen haar ski's en zorgde er zo voor dat Smith haar balans verloor. De jury hield het er echter bij en dus stond Maier op het podium.

Nederland sluit belastingverdrag met Colombia

Op 16 februari hebben Minister-president Rutte en President Duque van Colombia in Den Haag het belastingverdrag tussen Nederland en Colombia ondertekend. Dit belastingverdrag voorkomt dubbele belastingheffing en draagt bij aan de economische belangen van beide landen.

Colombia is een belangrijke partner voor Nederland in Latijns-Amerika. Met dit belastingverdrag worden potentiële drempels weggenomen die anders economische activiteiten in Colombia en Nederland in de weg kunnen staan. Ook zorgt een verdrag voor rechtszekerheid voor de belastingplichtigen in beide verdragslanden. Het verdrag tussen Nederland en Colombia volgt in hoofdlijnen het OESO- en VN-modelverdrag.

In het verdrag zijn afspraken gemaakt om belastingontwijking te voorkomen. Met deze en andere afspraken in het verdrag voldoet dit belastingverdrag aan de minimumstandaarden van het zogeheten Base erosion and profit shifting-project van de OESO/G20 tegen belastingontwijking.

Er is met Colombia ook een verlaagde bronstaatheffing van vijf procent voor rente op leningen voor infrastructurele projecten overeengekomen. Dit op verzoek van de Colombiaanse regering, om zo buitenlandse financiering aan te trekken voor deze projecten.

Daarnaast is Nederland het eerste land waar Colombia afspraken mee heeft gemaakt over arbitrage. Dit zorgt ervoor dat als belastingplichtigen uit Colombia of Nederland een geschil hebben over dubbele belasting, en de bevoegde autoriteiten van de twee landen dit niet oplossen, ze dit kunnen voorleggen aan een vaste groep deskundigen uit de branche die hier een bindende uitspraak over doen.

Voordat het verdrag in werking treedt, moet in beide landen nog de verplichte goedkeuringsprocedure worden doorlopen. In Nederland wordt het verdrag daarom eerst voor advies voorgelegd aan de Raad van State en wordt het daarna ter goedkeuring voorgelegd aan het parlement.

FOK! Wat een weer: Dudley, kom er maar in...

winterbanner

Vanochtend valt vooral in het oosten eerst nog een enkele bui. Verder schijnt de zon geregeld en blijft het vanmiddag op de meeste plaatsen droog. De temperatuur heeft een maximum rond 10°C. Vanavond neemt in het zuidwesten de bewolking toe en vallen enkele buien. De wind is westelijk en vanochtend meest krachtig boven land en aan zee hard tot stormachtig, 7 tot 8 Bft. Ook komen in het midden en noorden nog zware windstoten voor. Vanmiddag neemt de wind van het zuiden uit geleidelijk verder af.

In de nacht van donderdag op vrijdag raakt het bewolkt en kan er lokaal wat regen vallen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 7° aan zee tot 4°C in het noordoosten. De wind draait naar het zuiden en is meest matig.

Morgen overdag is het eerst bewolkt en valt er af en toe regen. In de middag passeert een smalle buienlijn, gevolgd door enkele opklaringen. Het wordt dan zeer onstuimig. De wind trekt fors aan en is in de middag uiteindelijk hard en in de kustprovincies stormachtig. Aan zee komt dan een (zware) westerstorm te staan, kracht 9-10, met zeer zware windstoten in met name de noordwestelijke helft. Ook dieper landinwaarts komen echter zware windstoten voor. Het wordt erg zacht met 11 tot 14 graden. (Bron: KNMI)

Ziezo, deze hebben we alvast gehad...
Ziezo, deze hebben we alvast gehad...

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Skiester Gisin olympisch kampioene op combinatie, Zwitsers vieren dubbel feest

Het laatste individuele onderdeel van het alpineskiën op de Olympische Spelen van Beijing staat donderdag op het programma, de alpinecombinatie bij de vrouwen. Op de Rock-piste in Yanqing werd donderdagochtend de afdaling afgewerkt, vanaf 07.00 uur wordt de strijd beslist met de slalom.

De Oostenrijkse Christine Scheyer was de snelste op de afdaling, maar gezien haar weinig soepele slalombenen lijkt zij geen serieuze medaillekans te hebben. De Tsjechische Ester Ledecka volgt op één honderdste van een seconde, maar net als voor de Oostenrijkse Ramona Siebenhofer (+0,14) en de Française Romane Miradoli (+0,53) lijkt de voorsprong op de slalomspecialisten te klein om voor een medaille te gaan.

De grote favoriete is de Amerikaanse slalomkoningin Mikaela Shiffrin, die op 0,56 seconden de vijfde tijd noteerde en haar mislukte individuele slalom goed kan maken. De uitdaging komt misschien van de Italiaanse Federica Brignone (+0,69), maar vooral van een Zwitsers duo: Wendy Holdener staat op 0,99 seconden, Michelle Gisin moet nog één honderdste meer goedmaken, beiden niet onmogelijk.

Update 07.48 uur
Scheyer liet een degelijke slalomrun zien, waarna Ledecka er ruimschoots onderdoor dook. Siebenhofer kwam niet in de buurt, Miradoli finishte niet en vervolgens was het aan specialiste Shiffrin...die echter ook de finish niet haalde, en zo haar dramatische Spelen op 'passende' wijze afsloot.

Brignone was de eerstvolgende snelle slalomster die het parcours betrad en de Italiaanse deed dat sterk: ze was 0,80 seconden sneller dan Ledecka. Het wachten was op de Zwitserse aanval en die kwam er: tweevoudig wereldkampioene Holdener dook nog eens 0,80 seconden onder Brignone's tijd door, waarna Gisin maar liefst 1,05 seconden sneller ging dan haar landgenote.

Daarmee was de strijd gestreden: het goud ging naar Gisin, de vijfde Zwitserse gouden medaille in het alpineskiën in Yanqing. Holdener pakte zilver, Brignone brons.

Politieblog: 'Geen gehoor'

Regelmatig publiceert de politie een blog van een agent of medewerker over een (ingrijpende) gebeurtenis. Dit keer was het de beurt aan agent Joris.

Iemand vroeg me laatst wat het ergste was dat ik had meegemaakt. Ik ben al zestien jaar politieagent en heb in mijn werk van alles gezien, maar die ene gebeurtenis zal ik nooit vergeten. Misschien niet het ergste wat ik heb meegemaakt, maar het is een van de ergste dingen die je als mens kan overkomen.

We krijgen een melding binnen: ‘Geen gehoor bewoner’. De melder heeft zijn buurman al een poosje niet gezien en maakt zich ongerust. We bellen aan bij de woning. Geen reactie. Voorzichtig steek ik mijn neus door de brievenbus. Ik ruik een doordringende geur en weet uit ervaring helaas wat dit meestal betekent. We vermoeden dat de bewoner dood in zijn huis ligt maar om dat te bevestigen, moeten we eerst naar binnen. Voorzichtig gaan we elke kamer af. Je kan zomaar een overledene zien liggen en dat blijft toch altijd spannend.

Als ik de woonkamer binnen loop zie ik een man onderuitgezakt zitten in zijn houten stoel. De man is al in verregaande staat van ontbinding. Naast zijn hand ligt een telefoon. Zou hij geprobeerd hebben om iemand te bellen toen hij onwel werd? Gruwelijk. Voor de man ligt bloed op de grond. Misschien had hij een interne bloeding en is hem dat fataal geworden? Ik zal het nooit te weten komen, dit soort informatie krijgen wij meestal niet te horen.

Met dit trieste beeld op mijn netvlies loop ik naar de voordeur. Daar ligt een stapel post. Het onderste poststuk is van drie maanden geleden. Waarschijnlijk ligt deze man al zo’n drie maanden dood in zijn stoel… Als ik de identiteit van de man achterhaal, blijkt hij tijdens de afgelopen drie maanden ook jarig te zijn geweest.

Kennelijk leefde de man in zo'n eenzaamheid dat niemand hem miste, niemand hem bezocht en niemand hem persoonlijk wilde feliciteren op zijn verjaardag. Drie maanden na zijn sterven is er slechts één buurman die zei: ‘Ik heb hem al een tijdje niet gezien.’ Dat is pas triest.

Ik word weer even stilgezet bij het leven. Ik realiseer me hoe belangrijk het is om goede vriendschappen te hebben of contact met je familie. Ik kan alleen maar hopen dat ik nooit zo aangetroffen word.

Hoogste aantal vergunde nieuwbouwwoningen in jaren

In 2021 werd voor 74.000 nieuw te bouwen woningen een vergunning afgegeven. Dat is 10 procent meer dan in 2020 en het hoogste aantal in meer dan tien jaar. De totale bouwkosten van deze vergunde woningen waren bijna 15 procent hoger dan een jaar eerder. Een derde van de vergunde nieuwbouwwoningen zijn huurwoningen, twee derde koopwoningen. In Zuid-Holland werden de meeste nieuwe woningen vergund. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de bouw.

Het dieptepunt in het aantal vergunde nieuwbouwwoningen werd bereikt in 2013, toen voor slechts 27.000 woningen een vergunning werd afgegeven. Daarna nam het aantal vergunningen toe. In de periode 2017-2021 lag dit aantal gemiddeld rond de 68.000. Dat was nog altijd minder dan in de periode vóór de kredietcrisis van 2008/2009. Tussen 2000 en 2008 werd jaarlijks nog voor gemiddeld 80.000 nieuw te bouwen woningen een vergunning verleend.

Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen is een indicator voor het aantal woningen dat in de nabije toekomst zal worden gebouwd. De gemiddelde doorlooptijd vanaf vergunningverlening is circa twee jaar. Vergunningen voor woningtransformaties (het omzetten van niet-woningen, zoals kantoren, in woningen) zijn niet in de cijfers over de vergunde nieuwbouwwoningen opgenomen. Eerder meldde het CBS al dat er in 2021 bijna 69.000 nieuwbouwwoningen aan de voorraad zijn toegevoegd.

Vergunde bouwkosten naar recordhoogte
De totale bouwkosten van de bouw en verbouw van woningen en bedrijfsgebouwen waarvoor een vergunning is afgegeven, stegen in 2021 met ruim 12 procent tot 22,1 miljard euro. Vanaf 2012, de start van de huidige meting, zijn de totale bouwkosten niet eerder zo hoog geweest. In de woonsector nam de vergunde bouwsom voor de bouw en verbouw van woningen in 2021 met bijna 15 procent toe tot 14,8 miljard euro. Hiervan is 12,5 miljard euro aan bouwkosten geraamd voor nieuwbouw en 2,3 miljard euro voor het verbouwen van woningen. Voor bedrijfsgebouwen namen de totale bouwkosten toe met bijna 8 procent tot zo’n 7,3 miljard euro.

De meeste nieuwbouwwoningen in Zuid-Holland
In Zuid-Holland werden in 2021 met ruim 19.000 de meeste nieuwbouwwoningen vergund. Daarvan is 39 procent bestemd voor de verhuur. In Drenthe werden, met bijna 1.200 nieuwe woningen, de minste nieuwebouwwoningen vergund. 17 procent daarvan is bestemd voor de verhuur. Dat is het laagste aandeel huurwoningen van alle provincies. Ook in Zeeland werden relatief veel meer vergunningen verleend voor koop- dan voor huurwoningen. Daar was 82 procent van de bijna 1.500 vergunde nieuwbouwwoningen bestemd voor de verkoop.

De provincie Groningen had juist relatief veel vergunningen voor nieuw te bouwen huurwoningen. Het aandeel huurwoningen betrof 56 procent van de ruim 2.500 vergunde nieuwbouwwoningen. Ook de provincies Utrecht, Zuid-Holland en Gelderland zaten boven het landelijk gemiddelde van 35 procent vergunde nieuwbouw huurwoningen.

Werkloosheid in januari afgenomen

In de afgelopen drie maanden daalde het aantal werklozen met gemiddeld 9.000 per maand. Daarmee kwam het aantal werklozen in januari 2022 uit op 354.000. Dat is 3,6 procent van de beroepsbevolking. Het aantal werkenden van 15 tot 75 jaar nam in dezelfde periode met gemiddeld 26.000 per maand toe tot 9,4 miljoen. De toename van het aantal werkenden was het grootst bij jongeren. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de beroepsbevolking. UWV registreerde eind januari 193.000 lopende WW-uitkeringen.

In januari hadden 3,8 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Naast werklozen ging het om 3,4 miljoen mensen die niet recent hebben gezocht en/of niet direct beschikbaar zijn voor werk. Zij worden niet tot de beroepsbevolking gerekend. Hun aantal is in de laatste drie maanden met gemiddeld 3.000 per maand gedaald.

Werkloosheidspercentage in januari afgenomen
Om de conjuncturele ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in verschillende landen te kunnen vergelijken, wordt gebruikgemaakt van de werkloosheidsindicator van de International Labour Organization (ILO). Volgens deze indicator zijn mensen werkloos als ze geen betaald werk hebben, maar daar wel recent naar hebben gezocht en direct beschikbaar zijn. Dit cijfer heeft betrekking op de bevolking van 15 tot 75 jaar. Tussen februari en juli 2020 nam het werkloosheidspercentage toe van 4,0 naar 5,5. Vervolgens is de werkloosheid vrijwel voortdurend afgenomen tot 3,6 procent van de beroepsbevolking in januari van dit jaar. Dat is het laagste percentage sinds 2003, het eerste jaar waarvoor maandcijfers beschikbaar zijn.

UWV: lichte toename aantal WW-uitkeringen in januari
Tussen december 2021 en januari 2022 nam het aantal WW-uitkeringen met bijna 1,2.000 toe. Daarmee kwam het aantal WW-uitkeringen eind januari 2022 uit op bijna 193.000. De naweeën van de beperkende cornonamaatregelen zijn merkbaar in de cultuursector met een stijging van 7,3 procent en in de horeca met 5,7 procent in het aantal lopende WW-uitkeringen. Tevens is er een stijging in het aantal WW-uitkeringen in de bouw (+5,4 procent), dit is toe te schrijven aan de seizoensgevoeligheid van deze sector.

UWV: in januari 2022 meer instroom dan uitstroom
Het jaar 2022 wordt in januari gestart met meer nieuwe WW-uitkeringen (25.600) dan beëindigde WW-uitkeringen (24.500). Ten opzichte van januari 2021 is het aantal nieuwe uitkeringen met 36 procent afgenomen.

Sterke toename nettoarbeidsparticipatie jongeren
In de afgelopen drie maanden zijn er bijna 80.000 mensen met werk bijgekomen. Daarvan waren er 35.000 jonger dan 25 jaar. Hiermee kwam de nettoarbeidsparticipatie voor jongeren in januari 2022 voor het eerst boven de 74 procent (74,3 procent). Dat is hoger dan in januari 2020, toen de arbeidsdeelname van jongeren vlak voor de coronacrisis piekte op 73,6 procent.

In december waren 354.000 mensen werkloos. Drie maanden eerder, in oktober, waren er 382.000 werklozen. In deze periode nam het aantal werklozen dus met 28.000 af (gemiddeld 9.000 per maand). Zoals in het bovenstaande schema te zien is, kan de werkloosheid afnemen doordat werklozen werk vinden of zich terugtrekken van de arbeidsmarkt. Daartegenover staat de toestroom naar werkloosheid vanuit de werkenden en vanuit de niet-beroepsbevolking.

De afgelopen drie maanden waren er meer werklozen die werk vonden dan er werkenden werkloos raakten, waardoor de werkloosheid per saldo daalde met 64.000. Deze daling werd gedempt doordat het aantal mensen dat zonder direct resultaat op zoek ging naar werk (van niet-beroepsbevolking naar werkloos) groter was dan het aantal mensen dat stopte met zoeken en/of niet beschikbaar was (van werkloos naar niet-beroepsbevolking). Per saldo was er een toestroom van 35.000 werklozen vanuit de niet-beroepsbevolking.

Ontwikkeling van de werkloosheid tijdens de coronacrisis
Met het uitbreken van de coronacrisis in maart 2020 liep de werkloosheid snel op. Tijdens de eerste fase van de coronacrisis, van april tot en met juli 2020, groeide de werkloosheid vooral door een sterke toename van het aantal werkenden die hun baan verloren en een daling van het aantal werklozen die werk vonden. In augustus en september 2020 nam de werkloosheid ook nog toe, vooral doordat mensen die eerder niet zochten naar werk of niet beschikbaar waren, actief werden op de arbeidsmarkt maar niet direct werk vonden. Vanaf oktober 2020 daalde de werkloosheid vrijwel voortdurend, vooral doordat het aantal baanvinders weer sterk toenam.

Chinees goud op de aerials voor Qi

Op de Olympische Spelen in Beijing is het olympisch goud op de aerials bij de mannen vergeven. Nadat Xu Mengtao de Chinese fans bij de vrouwen al had doen juichen, konden de vlaggen voor het thuisland ook bij de mannen gezwaaid worden.

De al geruime tijd uiterst dominante Rus Maxim Burov haalde de finale niet: één dag voor vertrek naar Beijing testte hij positief op COVID-19, en uiteindelijk kon hij pas een dag voor de wedstrijd arriveren in China. Zijn broer Ilya, goed voor brons in Pyeongchang, zat er wel bij en deed het in de finale uitstekend; hij plaatste zich als beste voor de beslissende finaleronde met de zes beste springers.

In die finale kwam veteraan Oleksandr Abramenko als tweede in actie en de regerend olympisch kampioen deed het redelijk: met een back-double-full-full-double-full kreeg de Oekraïner 116,50 punten. Qi Guangpu was de volgende en de Chinees liet zien hoe dezelfde sprong uitgevoerd én geland moest worden: 129,00 punten, waar niemand meer aan zou komen.

Qi pakte zo in zijn vierde Olympische Spelen eindelijk dikverdiend goud, de tweevoudig wereldkampioen zag Abramenko zilver pakken en Burov met 114,93 punten met het brons eindigen.

Schurft verspreidt zich meer en meer: 'Ik werd er gek en paranoïde van'

Het aantal mensen met schurft is het afgelopen jaar ongeveer verdubbeld. De schurftmijt is een parasiet die onder je huid gangetjes graaft en eitjes legt. Je krijgt er ontzettende jeuk van. De Amsterdamse Max* (24) liep in december schurft op. "Ik lag 's avonds urenlang wakker van de jeuk."

"De jeuk begon ongeveer acht weken geleden op mijn pols", vertelt student Max. "Ik dacht dat het kwam door een armbandje dat ik al een jaar droeg." Maar de jeuk werd steeds erger en verspreidde zich naar zijn hand en uiteindelijk naar andere plekken op zijn lichaam.

"Toen ik naar de huisarts ging en mijn klachten omschreef, hoefde ik de plekken niet meer te laten zien. De dokter wist meteen dat ik schurft had." Max kreeg een zalf mee die hij meteen op moest smeren. "Het idee dat die beestjes onder je huid leven is in het begin heel vies, maar die gedachte wordt daarna overschaduwd door het verlangen om jeukvrij te zijn."

De schurftmijt heeft bepaalde voorkeursplekken, vertelt Henry de Vries, dermatoloog bij het AMC en GGD Amsterdam. "Ze zitten graag tussen de vingers, bij de polsen, in het genitaalgebied en rond de oksels, tepels en enkels."

Schurft is de enige besmettelijke vorm van jeuk. Dus als iemand in je omgeving veel jeuk heeft en jijzelf ook, dan is er een kans dat je besmet bent met de parasiet. Je hebt de meeste kans om schurft te krijgen als je langer dan vijftien minuten huid-op-huid-contact hebt. Daarom wordt de infectie ook gezien als soa en komt die het meest voor bij studenten.

Dat de infectieziekte erg besmettelijk is, is ook te zien in de cijfers van het onderzoeksinstituut Nivel. Vanaf oktober 2021 beginnen de cijfers af te wijken. "Er is nu een verdubbeling van het aantal gevallen van schurft ten opzichte van het jaar ervoor", aldus De Vries. Hoe dat komt, kan niemand nog verklaren.

"Ik smeerde de zalf en het jeukte meteen veel meer dan ervoor", gaat Max verder. "Veel beestjes zijn misschien wel dood, maar je lichaam moet ze nog steeds opruimen. Ook komen sommige eitjes nog uit, dus moet je twee weken later weer smeren. Ik werd helemaal gek van de jeuk. Vooral 's avonds leek het alsof ze meer gingen bewegen."

Volgens De Vries is schurft goed te behandelen. "Je hebt zalfjes en pillen. Verder moet je nog een aantal hygiënische maatregelen treffen, zoals je kleren en je beddengoed wassen. Of je kunt je kleding drie dagen in een afgesloten zak stoppen."

Maar volgens Max werd hij paranoïde. In plaats van drie dagen, stopte hij sommige kleding drie weken in vuilniszakken. "Er ligt hier nog steeds een zak. Je bent als de dood dat de mijten nog steeds leven." Daarnaast zat hij niet meer op de bank, maar alleen nog op een houten stoel. "Mijn billen begonnen na vier weken echt pijn te doen."

Max maakte ook nog per ongeluk een fout tijdens de behandeling. "Ik dacht dat ik per ongeluk een trui had gedragen die ik nog niet had gewassen. In de twee weken tussen het smeren van de zalf heb ik daarom nog een keer gesmeerd." Toen de jeuk na het derde keer smeren nog steeds niet was opgehouden, vroeg Max om pillen bij de huisarts. "Ineens kreeg ik eczeem, waardoor ik nog meer jeuk kreeg. En later kreeg ik blaasjes op mijn huid." Wat bleek? Max had zoveel 'gif' op zijn huid en in zijn lichaam gekregen, dat er ontstekingen ontstonden.

"Ik dacht eerst ook: ach, het is maar jeuk. Daar ben je zo vanaf", zegt Max. "Maar het is veel meer dan dat. Het maakt je gek, mensen willen niet meer bij je in de buurt komen en ik heb twee maanden later nog steeds jeuk. Ik wil dit echt nóóit meer hebben."

*'Max' is een gefingeerde naam. De echte naam van Max is bekend bij de redactie van AT5.

Meer dan 200 Nederlanders doneerden geld aan Canadees truckersprotest

Zo’n 200 Nederlanders doneerden samen 10.660 dollar aan de truckersprotesten in Canada, volgens een uitgelekte database. In totaal werd er via crowdfunding meer dan 8 miljoen dollar ingezameld. Canada wil het geld via een noodwet bevriezen.

De Nederlandse donaties aan de Canadese truckersprotesten komen vanuit het hele land. De grootste bedragen (tot 900 dollar) zijn gedaan door ondernemers, maar ook door spirituele mensen, een Canadese Nederlander en een tandarts. ‘We wensen jullie sterkte vanuit ons kleine, onderdrukte landje aan de zee’, schrijft één van de gulle gevers. 

Van de crowdfundingsite GiveSendGo verschenen de afgelopen dagen een aantal gelekte databases online, waar het AD inzicht in heeft gehad. De meeste van de tienduizenden donaties zijn afkomstig uit Canada en de VS. 

Politie arresteert activisten Extinction Rebellion na bezetting ING-hoofdkantoor

De politie heeft vanavond activisten van Extinction Rebellion aangehouden nadat ze eerder vandaag het hoofdkantoor van ING hebben bezet. De bezetters verbleven urenlang in de lobby van het kantoor, maar lieten wel medewerkers en gasten in- en uitlopen.

Een deel van de milieuactivisten zijn vanavond uit zichzelf naar buiten gelopen, anderen lieten zich door de politie naar buiten tillen. Zowel Extinction Rebellion als ING laat weten dat de aanhoudingen verder rustig en vreedzaam zijn verlopen.

De activisten zaten urenlang in het ING-hoofdkantoor aan het Bijlmerplein. In de lobby hadden ze spandoeken opgehangen en gekleurde vlaggen bij zich. Ook hadden ze olievaten meegenomen en lagen er kolen op een zeiltje om de 'viezigheid te laten zien'.

"Wij willen dat ING nu stopt met fossiele investeren", zei een woordvoerder vanmiddag tegen AT5/NH Amsterdam. "ING investeert met miljarden de klimaatcrisis, terwijl ze tegelijkertijd zeggen dat ze het akkoord van Parijs van 2015 steunen en allemaal een stapje terug moeten doen." Ondertussen investeert de bank volgens de activisten 40 miljard euro in kolenmijnen en gasboringen. "Er zijn al zo vaak brieven geschreven, maar ING beweegt niet. Dit moet stoppen."

De leden van milieuactiegroep viel tijdens de actie niemand lastig en lieten ook klanten met rust, daarom besloot ING hen gewoon in de lobby te laten.

De bank was wel wat verrast door de actie, deels omdat ze vorige week nog een 'goed gesprek' hadden met Extinction Rebellion. "Wij hebben het toen ook gehad over de investeringen in fossiele brandstoffen", laat een woordvoerder weten. "We zijn bezig met een transitie zodat we in lijn zijn met de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs, maar het is niet realistisch om dat van de ene op de andere dag te doen. Dat kost tijd."

De activisten kijken terug op een redelijk geslaagde actie, al hadden ze wel gehoolpt wat langer te kunnen blijven. "We waren er helemaal klaar voor om te overnachten", zegt Gerben Staring namens de actiegroep. "Maar goed, nu slapen de rebellen in een ander bedje." Ook ING meldt dat de ontruiming zonder problemen is verlopen. "Ze bedankten zelfs de receptie nog voor de gastvrijheid."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.