Hoogste waardering voor documentaire over recordpoging speedmars mariniers

De documentaire over de succesvolle poging van het Korps Mariniers om het wereldrecord speedmars te verbeteren, heeft afgelopen jaar hoge ogen gegooid. ‘You’ll never walk alone’ is door kijkers van de NPO als hoogste gewaardeerd van alle programma’s van 2021. Het publiek gaf de documentaire van PowNed gemiddeld een 8,8.

Binnen het Korps Mariniers is met trots gereageerd. Volgens commandant brigadegeneraal der mariniers Jan Hut gaat een marinier verder daar waar anderen stoppen. “Dit is daar zo’n voorbeeld van”, reageert hij vandaag. “Onze mariniers toonden discipline en doorzettingsvermogen. In combinatie met een uitstekende conditie blijken voor onmogelijk gehouden prestaties dan toch haalbaar. Onze mannen zijn van onschatbare waarde als het erop aankomt. Dit is het type mens dat nodig is om wereldwijd, bij elk weertype te kunnen opereren.”

In de 50 minuten durende uitzending zijn 22 mariniers 2 jaar lang gevolgd. Zij bereidden zich voor op hun recordpoging om al speedmarsend met 18 kilo bepakking zo snel mogelijk een marathon (42 kilometer en 195 meter) te voltooien.

Geld inzamelen
Doel was niet alleen om het wereldrecord te verbreken, maar ook om geld inzamelen voor de strijd tegen kanker. Hun goede vriend en collega marinier Cas van Bakel stond hierbij centraal. De kikvorsman van de Netherlands Maritime Special Operational Force (NLMARSOF) leed op dat moment aan een zeldzame en agressieve vorm van kanker.

De producenten van VincentTV maakten het proces van dichtbij mee. De hoop is dat de mariniers na hun succesvolle poging in de armen van Van Bakel kunnen vliegen. Zo ver komt het helaas niet. Van Bakel overlijdt op 30 januari 2020, 10 maanden voor de recordpoging.

Met Van Bakel in hun gedachten, gaan de mariniers verder. Zij putten extra motivatie uit hun kameraadschap en verpulveren het record met 18 minuten.

De documentaire is hier te zien. 

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Submitter:  Bron: Persbericht Ministerie van Defensie