Stamgasten bijna emotioneel bij heropening horeca

In de coronapersconferentie met Mark Rutte en Ernst Kuipers over de maatregelen werden er veel versoepelingen aangekondigd. De horeca mocht vandaag de deuren weer openen. Dus zaten de eerste cafébezoekers met een grote glimlach aan hun koffie, gemberthee en zelfs een biertje.

Amsterdamse kroegeigenaar Appie is een beetje zenuwachtig vlak voor hij opengaat. "Het is net als oudejaarsavond dan ben ik ook altijd nerveus." Bij stamgast Johan overheerste vooral euforie. "Alsof de hemelpoorten opengaan", vertelt Johan terwijl hij zijn eerste slokje bier neemt. Een andere vrouw is blij dat ze haar dagelijkse cappuccino weer kan drinken. "Ik heb mijn krantje en cappuccino heel erg gemist".

Cafés, restaurants mogen tot 22.00 uur open blijven. Voor toegang tot een restaurant geldt de 3G-regel weer: je moet je vaccinatie- of herstelbewijs kunnen tonen, of een negatieve test.

De horeca en de cultuursector kunnen, onder voorwaarden, van 05.00 uur tot 22.00 uur weer open. Naast winkels, het onderwijs, sportclubs, beoefening van kunst en cultuur en contactberoepen zoals kappers, openen vanaf morgen dus ook de horeca, bioscopen, theaters, musea, concertzalen, dierentuinen en pretparken hun deuren.

Voor toegang tot een restaurant of theater zal 3G weer gaan gelden: moet je een vaccinatie- of herstelbewijs kunnen tonen, of een negatieve test. Wie binnen rondloopt moet een mondkapje op. Voor bioscopen, theaters en horeca geldt dat als je zit, het mondkapje af kan.

Op doorstroomlocaties, zoals een museum, geldt een maximum van 1 bezoeker per 5 vierkante meter tot maximaal 1250 personen per ruimte. Op locaties met een vaste zitplaats geldt een maximum aantal bezoekers van ongeveer een derde van de capaciteit.