Voor het eerst sinds 2012 geen Nederlanders in kwartfinale WK darts; Anderson verslaat Cross

Het wereldkampioenschap darts in Londen gaat voor het eerst sinds 2012 verder zonder Nederlandse inbreng in de kwartfinales. Martijn Kleermaker, als laatste overgebleven, dolf in de vierde ronde het onderspit tegen James Wade. The Dutch Giant verloor met 4-0.

Wade begon de partij sterk en won de eerste set met 3-0. In de tweede set leek Kleermaker nog een kans te krijgen, maar verprutste zijn dubbels. Wade strafte dat direct af met een 104-finish. Set drie wist Kleermaker nog een te beginnen met een break, maar de bleek het laatste hoogtepunt te zijn voor de Nederlander. 

Het is de eerste keer in tien jaar dat er geen Nederlander bij de laatste acht van het WK darts zit. Op het WK van 2012 gebeurde dat voor het laatst. Michael van Gerwen, wiens beste jaren nog moesten komen, was destijds met de derde ronde als eindstation nog de beste Nederlander.

Gary Anderson heeft zich na een zinderende partij geplaatst voor de kwartfinales WK. De Schot gaf een 3-1-voorsprong uit handen, maar won uiteindelijk Rob Cross met 4-3. Peter Wright voegde zich eveneens bij de laatste acht. Hij versloeg Ryan Searle. 

Cross won nog de eerste set, maar kon in de volgende drie sets Anderson niet bijhouden. Anderson koersde af op de zege, maar miste plots zeven kansen op 2-0 in de vijfde set. Dat kostte hem uiteindelijk de set, want Cross verkleinde de achterstand tot 3-2 met een schitterende 144-finish.

Anderson kreeg in de zesde set zijn eerste matchdart, maar zijn pijl op de bullseye werd ruim gemist. Vervolgens dwong Cross een beslissende set af door drie legs op rij te winnen. Anderson trok het voordeel naar zich toe door een een break met een elfdarter in leg drie. Hij klaarde vervolgens de klus met een zestiendarter.

De 51-jarige Wright kende geen problemen met Ryan Searle, de nummer vijftien van de plaatsingslijst. De Schot moest alleen de derde set aan zijn Engelse tegenstander laten en won met 4-1. Wright staat in de kwartfinales tegenover Callan Rydz. Op Nieuwjaarsdag gaat het WK verder. 

WK darts - achtste finales - 30 december 2021 - 
James Wade 4-0 Martijn Kleermaker (3-0, 3-1, 3-2, 3-1)
Gary Anderson 4-3 Rob Cross (2-3, 3-0, 3-1, 3-1, 1-3, 2-3, 3-1)
Peter Wright 4-1 Ryan Searle (3-1, 3-2, 1-3, 3-0, 3-1)

Kwartfinales 1 januari 13.30u 
James Wade v Mervyn King
Luke Humphries v Gary Anderson

Avondsessie vanaf 20.30u
Peter Wright v Callan Rydz
Gerwyn Price v Michael Smith