Duizenden zorgmedewerkers met long covid, vakbond begint meldpunt

Vakbond FNV begint vandaag een meldpunt voor zorgmedewerkers die na een coronabesmetting blijven kampen met ernstige gezondheidsklachten. De eersten van hen hebben al een oproep van het UWV op de deurmat gekregen om na bijna twee jaar ziekte de arbeidsongeschiktheidsuitkering WIA aan te vragen. Zo meldt de NOS. 

Van FNV:

"FNV Meldpunt Long Covid (Voor leden en niet-leden)
Na een besmetting met het coronavirus kan je langere tijd klachten houden. Dat wordt Long Covid genoemd. Dit FNV-meldpunt is voor medewerkers in Zorg & Welzijn die Long Covidklachten ervaren. Samen maken we de financiële en mentale gevolgen van Long Covid zichtbaar. Om de overheid en werkgevers wakker te schudden en zo nog beter voor jouw belangen op te komen. De FNV wil een financiële tegemoetkoming voor mensen die schade hebben geleden.

Wat zijn de klachten bij Long COVID?
Mensen met Long COVID hebben klachten zoals vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, aanhoudende verhoging, langdurig verlies van reukvermogen, of kampen met een depressie of vergeetachtigheid. Dat laatste wordt vaak ‘brain fog’ genoemd.*

De FNV vindt dat de overheid een Long Covidfonds moet instellen om een financiële tegemoetkoming te realiseren voor mensen die op de werkvloer besmet zijn geraakt en nog steeds Long Covid-klachten ondervinden. Daarnaast wil de FNV samen met werkgeversorganisaties collectieve afspraken maken. Daarvoor is het belangrijk om de omvang van de problemen zorgvuldig in kaart te kunnen brengen. Dit meldpunt helpt daarbij.

Al eerder sprake van Long Covidfonds
Op aandringen van de FNV beloofde toenmalig zorgminister Tamara van Ark in april 2021 al dat er een fonds voor deze slachtoffers zou komen, maar sindsdien is er nog weinig gebeurd. ‘Als reden horen we steeds dat het niet haalbaar is zolang het kabinet nog demissionair is’, zegt FNV-vicevoorzitter Kitty Jong: ‘Maar de problemen van deze mensen stapelen zich op. Over drie maanden belandt de eerste groep medewerkers met Long Covid in de WIA omdat ze dan al twee jaar ziek zijn en er financieel flink op achteruit gaan.’

Onvoldoende bescherming
Uit een enquête van de FNV samen met het KRO-NCRV-programma Pointer bleek in maart 2021 dat met name zorgmedewerkers in de eerste coronagolf vanwege onvoldoende persoonlijke beschermingsmiddelen op het werk besmet zijn geraakt. Sindsdien komen er bij de FNV nog steeds meldingen binnen van met name zorgmedewerkers die langdurige klachten ondervinden van een besmetting met Covid-19 en daardoor niet of minder kunnen werken."