Kleermaker stopt comeback Cullen en stunt; Noppert uitgeschakeld op WK darts

Danny Noppert kan het vliegtuig of de boot terug naar het vasteland nemen. Martijn Kleermaker mag nog even in Londen blijven voor het wereldkampioenschap darts. Noppers verloor van Ryan Searle. Martijn Kleermaker stopte op tijd de comeback van Joe Cullen en won in de verlenging met 4-3.

De dertigjarige Noppert werd in de derde ronde met 4-2 uitgeschakeld door Ryan Searle. De Engelsman was in de beginfase de betere speler, maar dat leidde nog niet direct tot een set. Searle kwam op 2-0, maar de eerste set ging toch enigszins tegen de verhouding in naar Noppert.

Daarna stelde Searle orde op zaken door set twee met 3-1 te winnen, waarna hij in de derde set 72 uitgooide om deze set met 3-2 naar zich toe te trekken. Set vier ging dan weer naar Noppert, die onder meer een 72 finish en een dertiendarter noteerde. Vanaf dat moment leek Noppert ook wat beter in de wedstrijd te groeien. De voormalig Lakeside-finalist kwam in set vijf 2-0 voor, echter was Noppert daarna in drie legs op rij niet binnen vijf beurten uit. Searle pakte drie legs op rij en had zo nog maar één set nodig voor de winst. Searle brak Noppert in de beslissende leg en mocht zelf beginnen aan de zesde set. Daarin maakte hij geen fout.

Martijn Kleermaker leek de partij volledig in handen te hebben en stevende af op een grote zege. Hij stond al snel 3-0 voor, maar zag Cullen toch nog terugkomen. In de vijfde set kreeg Kleermaker zelfs àl een matchdart, maar de Harderwijker miste de dubbel veertien toen hij 148 probeerde uit te gooien.

Cullen leek na de gemiste matchdart van Kleermaker meer gemotiveerd was daarna ontketend. Hij trok de stand gelijk en dwong een beslissende set af. In die beslissende set kwam Kleermaker tot twee keer toe op een voorsprong. Op 2-1 miste hij al een pijl op tops om de partij te beslissen. Cullen kwam nog een keer terug, maar kon niet voorkomen dat Kleermaker bij een stand van 3-2 opnieuw mocht gooien voor de wedstrijd en ditmaal maakte hij de klus wél af.

Kleermaker, die vorig jaar op het laatste moment een streep moest zetten door het WK, beleeft een uitstekend debuut in Alexandra Palace. Hij won al van Simon Whitlock en John Michael. In zijn volgende wedstrijd neemt Kleermaker het op tegen James Wade, de nummer vier van de plaatsingslijst.

Mervyn King plaatste zich eerder op dinsdag op overtuigende wijze voor de vierde ronde. De Engelsman was met 4-0 te sterk voor Steve Lennon.

28 december - derde ronde - middagsessie
Steve Lennon 0-4 Mervyn King
Ryan Searle 4-2 Danny Noppert
Joe Cullen 3-4 Martijn Kleermaker

Avondsessie vanaf 20.00 uur
Rob Cross v Daryl Gurney
Peter Wright v Damon Heta
Michael van Gerwen v Chris Dobey