FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 28 december 2021

Random Pics van de Dag #506

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Kok, Leerdam zeker van olympische 500 meter

Femke Kok heeft ook de tweede 500 meter voor vrouwen gewonnen bij het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen. In de tweede omloop was Kok met 37,30 sneller dan in de eerste en is zeker van de olympische 500 meter.

Jutta Leerdam werd tweede in 37,32 en mag zich ook opmaken voor de 500 meter in Beijing. Michelle de Jong was in de tweede omloop sneller dan in de eerste omloop en schaatste uiteindelijk de derde tijd met 37,53.

Vanwege de lage plek op de matrix is De Jong nog niet zeker van deelname aan de olympische 500 meter

Ook Van Gerwen test positief op het coronavirus; moet WK darts verlaten

Een gigantische domper voor Michael van Gerwen. De drievoudig wereldkampioen is positief getest op het coronavirus en kan vanavond niet in actie komen op het wereldkampioenschap darts. Maandag testte Vincent van der Voort ook al positief.

De twee heren trainden de laatste tijd veel met elkaar en ook in het hotel zochten ze elkaar op.  Eerder dit toernooi werd al bekend dat Raymond van Barneveld, die afgelopen donderdag werd uitgeschakeld, corona heeft. 

Van Gerwens tegenstander Chris Dobey zal zich zonder te spelen mogen melden in de achtste finales.

Kleermaker stopt comeback Cullen en stunt; Noppert uitgeschakeld op WK darts

Danny Noppert kan het vliegtuig of de boot terug naar het vasteland nemen. Martijn Kleermaker mag nog even in Londen blijven voor het wereldkampioenschap darts. Noppers verloor van Ryan Searle. Martijn Kleermaker stopte op tijd de comeback van Joe Cullen en won in de verlenging met 4-3.

De dertigjarige Noppert werd in de derde ronde met 4-2 uitgeschakeld door Ryan Searle. De Engelsman was in de beginfase de betere speler, maar dat leidde nog niet direct tot een set. Searle kwam op 2-0, maar de eerste set ging toch enigszins tegen de verhouding in naar Noppert.

Daarna stelde Searle orde op zaken door set twee met 3-1 te winnen, waarna hij in de derde set 72 uitgooide om deze set met 3-2 naar zich toe te trekken. Set vier ging dan weer naar Noppert, die onder meer een 72 finish en een dertiendarter noteerde. Vanaf dat moment leek Noppert ook wat beter in de wedstrijd te groeien. De voormalig Lakeside-finalist kwam in set vijf 2-0 voor, echter was Noppert daarna in drie legs op rij niet binnen vijf beurten uit. Searle pakte drie legs op rij en had zo nog maar één set nodig voor de winst. Searle brak Noppert in de beslissende leg en mocht zelf beginnen aan de zesde set. Daarin maakte hij geen fout.

Martijn Kleermaker leek de partij volledig in handen te hebben en stevende af op een grote zege. Hij stond al snel 3-0 voor, maar zag Cullen toch nog terugkomen. In de vijfde set kreeg Kleermaker zelfs àl een matchdart, maar de Harderwijker miste de dubbel veertien toen hij 148 probeerde uit te gooien.

Cullen leek na de gemiste matchdart van Kleermaker meer gemotiveerd was daarna ontketend. Hij trok de stand gelijk en dwong een beslissende set af. In die beslissende set kwam Kleermaker tot twee keer toe op een voorsprong. Op 2-1 miste hij al een pijl op tops om de partij te beslissen. Cullen kwam nog een keer terug, maar kon niet voorkomen dat Kleermaker bij een stand van 3-2 opnieuw mocht gooien voor de wedstrijd en ditmaal maakte hij de klus wél af.

Kleermaker, die vorig jaar op het laatste moment een streep moest zetten door het WK, beleeft een uitstekend debuut in Alexandra Palace. Hij won al van Simon Whitlock en John Michael. In zijn volgende wedstrijd neemt Kleermaker het op tegen James Wade, de nummer vier van de plaatsingslijst.

Mervyn King plaatste zich eerder op dinsdag op overtuigende wijze voor de vierde ronde. De Engelsman was met 4-0 te sterk voor Steve Lennon.

28 december - derde ronde - middagsessie
Steve Lennon 0-4 Mervyn King
Ryan Searle 4-2 Danny Noppert
Joe Cullen 3-4 Martijn Kleermaker

Avondsessie vanaf 20.00 uur
Rob Cross v Daryl Gurney
Peter Wright v Damon Heta
Michael van Gerwen v Chris Dobey

Kok snelste op de eerste 500m

Op dag drie van het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen heeft Femke Kok de eerste 500 meter voor vrouwen gewonnen. Kok schaatste met 37,45 de snelste tijd.

Jutta Leerdam eindigde als tweede in 37,65. Shorttrackster Suzanne Schulting verraste met plek drie in 37,79. Michelle de Jong zette met 37,87 de vierde tijd neer.

Na de 10.000 meter zometeen volgt de tweede 500 meter. De snelste tijd geldt. Alleen de snelste vrouw is zeker van deelname aan de olympische 500 meter. De nummers twee en drie moeten afwachten.

Van Twitter geplukt..

Zwembad Hilversum: voorlopig geen check coronatoegangsbewijs voor zwemles

De burgemeester van Hilversum mag niet eisen dat ouders die hun kind naar zwemles in zwembad ’t Gooische Bad brengen, gecontroleerd worden op het coronatoegangsbewijs.

Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland beslist. De eigenaar van het zwembad was het niet eens met de burgemeester. Hij tekende bezwaar aan én stapte ondertussen naar de rechter.

Verplicht coronatoegangsbewijs
Sinds 6 november 2021 is het tonen van een coronatoegangsbewijs (CTB) verplicht voor volwassenen die naar binnen willen bij een binnensportlocatie. De eigenaar van zwembad ’t Gooische Bad in Hilversum wil echter geen coronatoegangsbewijzen controleren van ouders die hun kinderen naar zwemles komen brengen en ophalen om hen om te kleden.

De burgemeester heeft het zwembad daarom verplicht om het bad alleen voor publiek vanaf 18 jaar met een geldig coronatoegangsbewijs open te stellen. Hij heeft het zwembad een preventieve last onder dwangsom opgelegd van € 2.500,- per geconstateerde overtreding met een maximum van € 10.000,-. Het zwembad heeft de voorzieningenrechter gevraagd om de CTB-plicht op te schorten bij het halen, brengen en omkleden van jonge kinderen bij zwemlessen.

Geen binnensportlocatie
De voorzieningenrechter is van oordeel dat het hoofddoel van zwemles onderwijs is en geen sport. Kinderen gaan immers naar zwemles om te leren zwemmen en hun zwemdiploma’s te halen. Het zwembad is met name geschikt om die zwemlessen te geven en daarom is het volgens de voorzieningenrechter geen binnensportlocatie.

De voorzieningenrechter schorst de opgelegde last onder dwangsom. De burgemeester moet binnenkort een beslissing nemen op het bezwaar van het zwembad. Totdat die beslissing er is hoeft het zwembad geen coronatoegangsbewijzen te controleren van ouders die hun kinderen naar zwemles brengen / ophalen en is het zwembad geen dwangsom verschuldigd als er niet gecontroleerd wordt.

Coronatoegangsbewijs (Pixabay)
Coronatoegangsbewijs (Pixabay)

Weekupdate COVID-19: Omikronvariant dominant in Nederland, minder nieuwe ziekenhuisopnames

In de afgelopen week zijn er 26% minder nieuwe patiënten met COVID-19 in het ziekenhuis opgenomen dan in de week ervoor. Op de IC intensive care werden 25% minder patiënten met COVID-19 opgenomen in vergelijking met de voorgaande week. In de afgelopen week* werden minder positieve testuitslagen gemeld dan de week ervoor (-11%)**.

De virusvariant omikron veroorzaakt sinds deze week meer dan de helft van de besmettingen en is daarmee de dominante SARS severe acute respiratory syndrome-CoV coronavirus-2 variant in Nederland. De snellere verspreiding van deze variant zal de komende tijd tot extra besmettingen leiden, waardoor ook het aantal ziekenhuisopnames weer zal toenemen. De nieuwe maatregelen die op 19 december zijn ingegaan, moeten bijdragen aan het zoveel mogelijk beperken van de verwachte extra druk op de zorg die door de omikronvariant veroorzaakt wordt.

Ziekenhuisopnames en IC intensive care-opnames
Het aantal patiënten met COVID-19 dat werd opgenomen in het ziekenhuis, daalde in de afgelopen week naar 1.063 personen, een afname van 26% vergeleken met de week ervoor. Er werden 191 nieuwe patiënten met COVID-19 opgenomen op de IC, dat zijn 65 nieuwe patiënten minder (-25%) dan in de week ervoor. De dalende ziekenhuisopnames zijn een effect van de maatregelen van 28 november, waaronder de avondsluiting. Het effect van de maatregelen van 19 december zal naar verwachting begin januari 2022 zichtbaar worden. Door de lange ligduur van patiënten met COVID-19 blijft de druk op de ziekenhuizen hoog.

Regionale verschillen in positieve coronatesten
Afgelopen week* werden 84.398 positieve testuitslagen gemeld, 11% minder dan de week ervoor**. Ruim 346.000 (346.667) mensen lieten zich testen bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst, 9% minder dan de week ervoor. Per 100.000 inwoners kregen 482 personen een positieve testuitslag.

Er zijn regionale verschillen in het aantal mensen met een positieve coronatestuitslag. Het hoogste aantal besmettingen per 100.000 inwoners was in Amsterdam-Amstelland (627), gevolgd door Gooi- en Vechtstreek (585). Het laagste aantal positieve testuitslagen werden gemeld in Limburg-Noord (356). In alle leeftijdsgroepen, behalve bij 18-29 jarigen, is een afname in het aantal gemelde positieve testen zichtbaar.

Reproductiegetallen
Het meest recente reproductiegetal van 13 december, gebaseerd op het aantal positieve coronatesten was 0,90 (ondergrens 0,89 – bovengrens 0,92). Dit betekent dat 100 mensen die corona hadden op 13 december samen 90 nieuwe personen besmetten. Op 13 december nam de verspreiding van het virus nog af. De verwachting is dat met de dominantie van de omikronvariant het reproductiegetal de komende weken weer zal stijgen.

*Het aantal meldingen van positieve testen dat tussen 21 december 10:01 en 28 december 2021 10.00 uur aan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zijn gemeld. De testen die in de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst teststraten zijn afgenomen, ziekenhuisopnames en IC intensive care-opnames zijn naar kalenderweken.
**Door een technische storing tussen 27 december 22:00 uur en 28 december 10:00 uur zijn nog niet alle meldingen en de teststraten-data bij het RIVM gemeld. De cijfers over de meldingen en het aantal afgenomen testen die vandaag worden weergegeven zijn daarom een onderrapportage van het werkelijke aantal meldingen.

Het nutteloze feitje van de dag: Als een raket in de Top 2000

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Dezer dagen staat bij velen de Top 2000 aan op de radio, een traditie waar velen van genieten. Ondanks dat de nummer 1 van de lijst vaak dezelfde plaat is, staat de lijst vol met stijgers en dalers en wist je dat de grootste stijger van dit jaar meer 1000 plaatsen klom? Guaranteed van Eddie Vedder stond vorig jaar nog op plaats 1548 en is dit jaar te vinden op nummer 227, een verschil van 1321 plekken.

Wil je nog meer toffe Top 2000-statistieken zien? Dan kan dat op de site van FOK!user Pino112. Wil je dezer dagen meepraten over de eindejaarlijst van NPO Radio2, dan kan dat in de topicreeks op het forum.

FOK! Wat een weer: Jaaroverzicht 2021 (deel 1/4)

FOK! Wat een jaaroverzicht.

De laatste dagen van het jaar staan voor de deur wat betekent dat we terugblikken op het jaar 2021 en de mooiste foto's nog eens langs komen. Dank voor alle mooie inzendingen die jullie hebben gedaan dit jaar, zonder jullie is het weerbericht maar saai. Vandaag de maanden januari, februari en maart.

Januari
Het jaar begon grijs en nat. Er was minder zon te zien dan gemiddels (58 uur tegenover 68 normaal), ook was er met 101 mm meer neerslag dan normaal; 72 mm. Ijsdagen kende de maand niet landelijk gezien. Op alle dagen kwam de temperatuur boven het vriespunt met als hoogtepunt 21 januari toen het op de kop af 12 graden werd in De Bilt. De laagste temperatuur werd gemeten op 31 januari, toen zakte het kwik tot -5.4 graden. Deze maand kende ook sneeuw dat langzaam aan op gang kwam maar op veel plekken te zien was al was dat voor korte duur. Later zou de sneeuw terugkeren.

flinke bui aan het strand in Bergen aan zee (Foto: DJMO)
flinke bui aan het strand in Bergen aan zee (Foto: DJMO)

Sneeuw en mist in het Limburgse Heuvelland
Sneeuw en mist in het Limburgse Heuvelland

De zon komt op in Wijchen (Foto: FOK!)
De zon komt op in Wijchen (Foto: FOK!)

Februari
In tegenstelling tot januari was februari droger en zonniger dan normaal met 125 zonuren (92 zonuren normaal) en 50mm regen tegenover 60mm normaal. Het was 0.4 graden warmer dan gemiddeld in februari: 4.3 graden. Dit komt mede door de zachte dagen tegen het eind van de maand. 4 dagen op rij werd een warmterecord gevestigd. Met 18.7 graden op 24 februari leek het wel lente! Daarvoor nog lag een flink pak sneeuw, in het oosten zelfs 30 cm (in de hoogte), herinneringen van november 2005 kwamen weer naar boven. Deze maand kende maar liefst 8 ijsdagen achtereen waarbij de temperatuur niet boven het vriespunt kwam. Driemaal kwam het tot strenge vorst, kouder dan 10.9 graden in de min werd het niet.

Prachtige foto uit Zeeland (Foto: Scherpschutter)
Prachtige foto uit Zeeland (Foto: Scherpschutter)

Punch Charged (Foto: Charged)
Punch Charged (Foto: Charged)

Zonsondergang in Wormerveer (Foto: DJMO)
Zonsondergang in Wormerveer (Foto: DJMO)

Maart
Maart was redelijk gewoontjes en week weinig af van de gemiddelden met 6.4 graden (6.5 normaal), 158 zonuren (146 normaal) en 46mm neerslag (56mm normaal). Wel was de eerste lentestorm een feit waarbij bomen het begaven en er verkeersproblemen waren, windstoten van 110 km/u waren geen uitzondering. Zoals gezegd, de maand was redelijk gemiddeld met uitschieters naar boven en beneden. Zo was de maximumtemperatuur bijna zomers met 23.8 graden op 31 maart, een warmterecord terwijl op 6 maart nog sprake was van matige vorst met -5.4 graden. Het einde van de maand was het erg warm voor de tijd van het jaar.

De watertoren van Kwadijk toornt zich boven de mist uit (Foto: Pukeko)
De watertoren van Kwadijk toornt zich boven de mist uit (Foto: Pukeko)

Zon in Zeeland (Foto: Scherpschutter)
Zon in Zeeland (Foto: Scherpschutter)

Pukeko vond het zondag veel mooier weer dan verwacht! (Foto: Pukeko )
Pukeko vond het zondag veel mooier weer dan verwacht! (Foto: Pukeko )

Eerste dertigers mogen een afspraak maken voor boosterprik

De eerste dertigers zijn aan de beurt om op grond van hun geboortejaar een afspraak voor een boosterprik te maken.

Mensen die in 1981 en 1982 zijn geboren, kunnen hun vaccinatie vanaf nu regelen. Dat heeft demissionair zorgminister Hugo de Jonge dinsdag aangekondigd. Zo meldt DvhN.

Grapperhaus moet 'slappe aanpak' van geweld tegen hulpverleners uitleggen

De Tweede Kamer fracties van de PvdA en de SP willen van demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid opheldering over de aanpak van geweld tegen hulpverleners. Aanleiding zijn twee heftige incidenten tegen drie Gelderse ambulancemedewerkers. Zo meldt de Gelderlander.

Ambulancemedewerkers van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid betwijfelen of het nog zin heeft aangifte te doen bij een aanval. Ambulancebroeder Silvio werd in zijn ambulance met een mes aangevallen, maar de dader komt niet voor de rechter. "Dat frustreert behoorlijk."

Reactie van het OM Oost-NL op berichtgeving over strafbeschikking die is opgelegd voor bedreiging van ambulancepersoneel:

Vijf vragen over strafbeschikking voor bedreiging van ambulancepersoneel
In de media verschijnen van de week berichten dat de Regionale Ambulance Voorziening Gelderland-Zuid teleurgesteld is over de wijze waarop het OM Oost-Nederland aangiftes tegen medewerkers heeft afgehandeld. Vijf vragen en antwoorden over deze zaak:

Een zaak waarin door twee ambulancemedewerkers aangifte is gedaan van bedreiging is afgedaan met een strafbeschikking, die is uitgereikt tijdens een OM hoorgesprek. Waarom is de zaak niet voorgelegd aan de rechter?

Behandeling door de rechtbank is uitgangspunt bij geweld tegen hulpverleners, maar het opportuniteitsbeginsel kan ertoe leiden dat in bepaalde gevallen voor een andere afdoening wordt gekozen. Gelet op de persoonlijke omstandigheden van de verdachte, in combinatie met haar blanco strafblad, de strafvorderingsrichtlijnen en een tekort aan zittingscapaciteit bij de politierechter, is besloten de zaak met een OM-hoorgesprek te behandelen.

Zou de straf bij de rechter hoger uitgevallen zijn?
De 58-jarige verdachte heeft een werkstraf van 60 uur opgelegd gekregen en is zij veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 750 euro aan allebei de slachtoffers. Het is niet gezegd dat de verdachte bij een veroordeling door een politierechter een hogere straf opgelegd zou hebben gekregen. Bij het bepalen van de straf wordt door het OM gekeken naar de richtlijnen en verder ook naar de documentatie van een verdachte. Op basis daarvan wordt een straf bepaald. Bij het bepalen van de hoogte van de schadevergoeding is in deze zaak gekeken naar gelijksoortige zaken in de Smartegeldgids.

Wat zijn de mogelijkheden voor een slachtoffer om de schade te verhalen en zijn verhaal te doen, als de zaak wordt afgedaan met een OM hoorgesprek?
Voor slachtoffers is het niet mogelijk om een OM-hoorgesprek bij te wonen. De gesprekken vinden plaats in het gebouw van het OM en zijn bedoeld voor de verdachte en zijn/haar advocaat. Dit is conform de landelijke beleidslijn van het OM, vastgelegd in de Aanwijzing Slachtofferrechten. Bij een OM hoorgesprek krijgt het slachtoffer de mogelijkheid om een schadevergoeding in te dienen. Ook kan er een slachtofferverklaring worden ingestuurd, die kan worden voorgelezen. Slachtoffers kunnen ook een klacht indienen tegen het uitvaardigen van een strafbeschikking of het aanbieden van een transactie.

Volgt het OM Oost-Nederland het beleid ten aanzien van ‘zwaarder straffen bij geweld tegen hulpverleners’?
Het OM treedt stevig op tegen personen die worden verdacht van geweld tegen mensen met een publieke taak. In deze zaken wordt met voorrang een afdoeningsbeslissing genomen. In deze zaak is het proces-verbaal begin oktober ontvangen en heeft het OM-hoorgesprek twee maanden later plaats gehad. Hierboven is uitgelegd waarom in dit geval voor een taakstraf en een schadevergoeding gekozen is. De afdoening van strafzaken is altijd maatwerk. Recent eiste het OM tijdens een snelrechtzitting tegen een aantal verdachten van openlijke geweldpleging rond de voetbalwedstrijd NEC-Vitesse celstraffen variërend van een tot zeven maanden.

Begrijpt het OM de teleurstelling van de slachtoffers?
Wij begrijpen dat het een teleurstelling moet zijn als zij hun zaak graag behandeld hadden gezien in een rechtszaal, in de openbaarheid, in hun bijzijn. Het OM is van mening dat de opgelegde strafbeschikking, met hierin een schadevergoeding voor de slachtoffers, een passende afdoening is, gelet op de persoonlijke omstandigheden van de verdachte, in combinatie met haar blanco strafblad, de strafvorderingsrichtlijnen en een tekort aan zittingscapaciteit bij de politierechter.

Ree schrikt van vuurwerk en spietst zichzelf op ijzeren spijl

Een ree is maandagavond gruwelijk aan zijn einde gekomen in Westvoorne. Het dier schrok vermoedelijk van vuurwerk en probeerde via een tuinhek te vluchten, maar werd gespietst door een ijzeren spijl. Zo meldt de Gelderlander.

Olga Kegel van de vrijwilligersgroep Red het Reekalf plaatste het volgende bericht op Facebook:

Facebookbericht Olga Kegel  op 'Red het Reekalf'
Facebookbericht Olga Kegel op 'Red het Reekalf'

Diederik Gommers: 'De vlag kan niet uit, maar blij dat code zwart scenario eruit is'

Veel minder mensen met omikron worden in het ziekenhuis verwacht dan voorheen gedacht. In een podcast van BNR vertelt IC-arts Diederik Gommers dat er nieuwe, optimistischere modellen tijdens een OMT-vergaderingen gepresenteerd zijn.

Met de opmars van omikron lagen veel doemscenario’s op de loer. Maar berichtgeving uit Zuid-Afrika, Groot-Brittannië en Denemarken wijst uit dat de variant minder ziekmakend is. Zo laat het onderzoek uit Zuid-Afrika zien dat omikron tot wel 80 procent minder ziekmakend is. Het Imperial College in Londen meldde vorige week woensdag op basis van voorlopige cijfers dat patiënten met omikron 20 tot 25 procent minder vaak naar het ziekenhuis hoeven dan patiënten met delta. De kans om langer dan een dag in het ziekenhuis te moeten verblijven ligt zelfs 40 tot 45 procent lager. Toch zijn de uitkomsten wisselvallig, ziet Gommers. Lees verder bij Skipr.

Kabinet legt uitstoot kolencentrales fors aan banden

Nederlandse kolencentrales mogen de komende jaren op niet meer dan 35% van hun maximale capaciteit draaien. Dit zorgt op korte termijn voor een forse vermindering van CO2-uitstoot bij kolencentrales van circa 6-7 megaton. De wetswijziging Verbod op Kolen gaat in per 1 januari 2022 en geldt tot einde 2024. Met deze productiecapaciteit blijft de leveringszekerheid gewaarborgd, ook in tijden van weinig energieproductie uit zon en wind.

Staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius: "Vanaf 2030 zijn er geen kolencentrales meer in Nederland. Deze 3-jarige productiebeperking levert een belangrijke bijdrage aan de CO2-reductie op korte termijn. En naast de recent aangekondigde sluiting van de Onyx centrale in Rotterdam, pakken we nu door met het reduceren van broeikasgassen bij de overige kolencentrales."

De productiebeperking voor de 3 kolencentrales in Nederland levert een belangrijke bijdrage aan de uitvoering van het Urgenda-vonnis. Naar verwachting is de CO2-uitstoot in de jaren daarna namelijk voldoende gereduceerd. De eigenaren van de kolencentrales worden door de overheid financieel gecompenseerd voor de verloren inkomsten van de gereduceerde elektriciteitsproductie tot en met 2024. De hoogte hiervan wordt bepaald conform de rekenregels in de Algemene Maatregel van Bestuur en uiteindelijk getoetst door de Europese Commissie in verband met staatssteun. 

Update Final Fantasy XVI komt in de lente

Eerder beloofde producer Naoki Yoshida nog dat we dit jaar nog meer te horen zouden krijgen over Final Fantasy XVI. Dat is helaas niet gelukt, laat Yoshida weten in een bericht.

Door de wereldwijde pandemie is de ontwikkeling van de game met ongeveer een half jaar vertraagd, door de transitie naar thuiswerken en vertragingen in de levering van assests door partners. Hierdoor is de release vertraagd, maar dus ook de geplande updates.

In de lente van 2022 moet dit veranderen en moet de grote onthulling weer plaatsvinden. Yoshida wilde met Final Fantasy XVI een korte periode hebben tussen de marketing en release, dus wie weet komt de game alsnog in 2022 op de markt.

Zwangeren in Amsterdam twijfelen over coronavaccin

Er zijn Amsterdammers die twijfelen of ze zich laten vaccineren tegen het coronavirus. Toch heeft meer dan 70 procent een prik gehad. Bij zwangere vrouwen of vrouwen die graag een kind willen, ligt dat percentage een stuk lager.

Liesbeth van Leeuwen is gynaecologe in het Amsterdam UMC. Zij ziet dagelijks vrouwen die zwanger willen worden en zich afvragen of ze zich moeten laten vaccineren."Tot op heden hebben wij geen aanwijzingen dat vaccinatie schadelijk is voor je vruchtbaarheid".

"Sommige vrouwen worden even niet ongesteld na vaccinatie en daar komt dan ook gelijk de associatie of het je onvruchtbaar maakt. Maar eigenlijk herstelt die menstruatiecyclus zich in de regel alweer na een maand, hooguit twee maanden en doet het niks met je eicelvoorraad. Dus je wordt er niet onvruchtbaar van. En ook bij mannen zien we geen achteruitgang van de spermakwaliteit na vaccinatie."

Ook vrouwen die al zwanger zijn laten zich minder vaak inenten tegen het virus. Van hen hebben er drie op de zes een prik gehaald.

"Ik vind het een hele moeilijke keuze. Ga ik het nou wel doen, ga ik het niet doen?", vertelt een zwangere vrouw. Een andere vrouw twijfelde ook lang, maar heeft het uiteindelijk toch gedaan. "Ik was bang dat het iets met de baby zou doen. Maar die angst voelde niet gegrond genoeg om het niet te doen."

Een andere zwangere vrouw is heel stellig. "Ik heb een goed immuunsysteem en bovendien wil ik mij niet tijdens mijn zwangerschap laten vaccineren. Dat vind ik een te hoog risico."

In het Amsterdam UMC zien ze geen negatieve effecten van de vaccinatie op het ongeboren kind. Liesbeth van Leeuwen legt het uit met een anatomisch model van een baarmoeder. "De bloedstroom van de baby is afgesloten van de bloedstroom van de moeder. In het geval van het coronavaccin wordt dat heel snel afgebroken en gaan wel die antistoffen via de navelstreng naar het kind toe. Daarmee is het kind ook beschermd tegen een coronainfectie", aldus van Leeuwen.

De eventuele nadelen van de vaccinatie wegen voor gynaecoloog van Leeuwen daarom niet op tegen de gevolgen van een coronainfectie bij zwangere vrouwen. "We zien vooral in het derde trimester, vanaf 28 weken zwangerschap, dat vrouwen op de intensive care terechtkomen". Ook vroeggeboortes en zwangerschapsvergiftiging komen vaker voor bij zwangeren met een coronainfectie.

Zij raadt vrouwen dan ook aan zich te laten vaccineren. "Ik ben er echt voor, zeker als je die uitwassen hier ziet. Als je ziet wat voor ellende dat is en dat dat allemaal ongevaccineerde vrouwen zijn, word ik daar echt treurig van."

Advocaten Nabil B.: "Marengoproces ziek en vergiftigd"

Advocaten Peter Schouten en Onno de Jong, die kroongetuige Nabil B. bijstaan, zeggen dat de lol van het Marengoproces af is na de moord op Peter R. de Vries. Ze gaan wel door. "Het Marengo-proces is niet leuk", vertellen ze in een interview met RTL Nieuws. "Het is een ziek en vergiftigd proces, maar we hebben besloten dit met z'n drieën af te maken. Het mag geen zin hebben om dit soort dingen te doen terwijl het strafproces loopt. Die boodschap willen we blijven uitdragen."

Peter R. de Vries was vertrouwenspersoon van Nabil B. en werd in juli vermoord. De eerdere advocaat van Nabil B., Derk Wiersum, werd in september 2019 in Buitenveldert doodgeschoten. In maart 2018 werd de broer van B., Redouan, doodgeschoten door een man die zich voordeed als sollicitant.

De twee advocaten van B. zeggen in het interview ook dat ze vinden dat de urgentie van de persoonsbeveiliging inmiddels afneemt. "Door de dood van Peter is er nu wel genoeg geld, maar er is nog steeds niet genoeg mankracht voor een goede beveiliging van iedereen die aan de zaak werkt."

In het Marengoproces staat een groot aantal verdachten, waaronder Ridouan Taghi, terecht voor betrokkenheid bij zes liquidaties, vier pogingen daartoe en drie voorbereidingen voor een moord. De zittingen vinden plaats in de Bunker in Osdorp.

In maart vinden er nieuwe zittingsdagen van het Marengoproces plaats.

Amsterdammers kampen met energiearmoede

Met de stijgende gasprijzen is energiearmoede een steeds groter wordend probleem. Uit onderzoek van de gemeente Amsterdam blijkt dat een op de tien Amsterdamse huishoudens hiermee te maken heeft. In de stadsdelen Nieuw-West, Noord en Zuidoost is dit probleem het grootst en slecht geïsoleerde woningen zorgen ervoor dat Amsterdammers nog meer gaan betalen.

"Ik ben bang dat ik zo een hoop bij moet gaan betalen", vertelt Rijk Bomer in zijn sociale huurwoning aan de Foersterhof. Bomer betaalt samen met zijn vrouw maandelijks zo'n 200 euro aan energiekosten en dat wordt in de komende maanden mogelijk alleen maar meer. Zijn woning in Osdorp heeft namelijk energielabel G en hij is niet de enige. Al eerder bleek uit onderzoek van Investico en AT5 dat in Amsterdam nog steeds 40.000 corporatiewoningen slecht zijn geïsoleerd.

Er is sprake van energiearmoede als huishoudens meer dan 10% van het inkomen kwijt zijn aan de energierekening. Dat de stadsdelen Nieuw-West, Zuidoost en Noord hier het meest mee te maken hebben, is geen verrassing voor Vincent Feith, adviseur energie van stichting !WOON. "We zien dat daar juist aan de rand van de stad, slecht geïsoleerde woningen staan."

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat in deze stadsdelen meer huishoudens zijn met hoge energiekosten en lage inkomens. In Zuidoost betalen mensen gemiddeld 120 euro per maand aan energiekosten, in Nieuw-West 122 euro en in Noord is dit zelfs 129 euro per maand.

Skipak
Bomer baalt dat zijn woning zo slecht is geïsoleerd en heeft veel last van de kou. "Het is echt steenkoud. De tocht gaat door de ramen en dit raam sluit niet goed af. Eigenlijk is niks goed geïsoleerd." Hij heeft van alles in de woning aangepast om te zorgen dat het warmer wordt. Zo ligt in elke kier een tochthond en heeft hij op verschillende plekken aluminium tegen de muren geplakt.

Feith komt met de huisbezoeken dit soort situaties vaker tegen. "Ik kwam laatst bij iemand die zijn skipak aan deed als hij een boek ging lezen. Dat zijn schrijnende situaties." !WOON ondersteunt Amsterdammers die er niet meer uitkomen door bijvoorbeeld via het initiatiefrecht energiebesparende maatregelen af te dwingen of energiecoaches in te zetten.

Daarnaast zijn in het nieuwe coalitieakkoord regelingen opgenomen zoals compensatiekosten en mogelijke sancties voor verhuurders als ze weigeren de woning te verduurzamen.

De gemeente laat weten dat er afspraken zijn gemaakt over het melden van betalingsachterstanden om schulden te voorkomen en ervoor te zorgen dat niemand afgesloten wordt. Daarnaast zal de gemeente huishoudens met een inkomen rond het sociaal minimum 200 euro gaan uitkeren om hen te helpen bij het betalen van de energierekening. Op het gebied van isolatie stelt de gemeente 43.000 waardebonnen (à 70 euro) beschikbaar voor Amsterdammers met een laag inkomen.

Feith is blij met deze regelingen maar ook voorzichtig. "De afgelopen jaren zijn er heel veel mooie dingen gezegd, maar we moeten het eerst zien en dan geloven." Ook Bomer heeft er een hard hoofd in. "Er wordt steeds gezegd dat ze het binnen zoveel jaar geïsoleerd moeten hebben, maar ik vraag me af hoe lang het nog gaat duren."

FOK! Wat een weer: bewolkt, in het zuiden mogelijk onweer

winterbanner

Vanochtend is het bewolkt en van het zuidwesten uit gaat het van tijd tot tijd regenen. In het Waddengebied komt er eerst ook mist voor. In de middag wordt de neerslag meer buiig van karakter en is er in het zuiden bij een bui een kleine kans op onweer en windstoten tot 70 km/uur. Later in de middag en in de avond gaat de neerslag zich tot het zuidoosten beperken en wordt het in de noordwestelijke helft overwegend droog. De maxima lopen uiteen van 6°C in het noorden tot 10°C in het zuiden. De wind draait in de loop van de dag naar west tot zuidwest en neemt toe naar vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer naar krachtig, mogelijk hard, 6-7 Bft. In het zuidwestelijk kustgebied zijn zware windstoten rond 75 km/uur mogelijk.

In de nacht naar woensdag is het bewolkt en vooral in de oostelijke helft valt nog af en toe regen of motregen. In het noorden en oosten is er kans op (dichte) mist. De minimumtemperatuur ligt rond 7°C, maar in het noorden kan het nog afkoelen naar 3°C. De westenwind neemt af naar zwak tot matig, langs de kust eerst vrij krachtig.

Woensdag is het grijs en regenachtig. De temperatuur stijgt in de loop van de middag en avond naar waarden van 10 tot 13°C. De zuidenwind is overwegend matig. In de loop van de dag draait de wind naar west tot zuidwest en neemt langs de kust toe naar krachtig, 6 Bft. (Bron: KNMI)

Bevroren water in Noord-Holland (Foto: DJMO)
Bevroren water in Noord-Holland (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

NFL: Chiefs, Rams, Bucs, Cardinals en Cowboys naar playoffs

Nadat de Green Bay Packers zich een week eerder als eerste ploeg geplaatst hadden voor de playoffs in de NFL, zijn daar in de afgelopen dagen nog eens vijf ploegen bij gekomen. Drie daarvan deden dat door zelf te winnen, de Arizona Cardinals verloren van de Indianapolis Colts, maar pakten door gunstige uitslagen op zondag toch een playoffticket.

De Kansas City Chiefs ontvingen de Pittsburgh Steelers, wetende dat winst een definitief playoffplekje op zou leveren. Dat kwam eigenlijk nooit in gevaar: quarterback Patrick Mahomes bediende Byron Pringle twee keer en hielp ook Mecole Hardman op weg naar een touchdown, terwijl Clyde Edwards-Helaire in z'n eentje de score al had geopend. De Chiefs wonnen uiteindelijk met 36-10, doordat de Steelers in de slotminuten toch nog een touchdown scoorden.

De Tampa Bay Buccaneers gingen op bezoek bij de Carolina Panthers en ook daar gold dat winst een playoffticket opleverde. Na een wat stroeve start kwamen de Bucs toch op dreef: Ke'Shawn Vaughn scoorde een 55-yard rushing touchdown, quarterback Tom Brady stuurde Cameron Brate op weg en Ronald Jones II was ook goed voor een score, wat de Bucs uiteindelijk een 6-32 zege opleverde.

De Los Angeles Rams moesten zien te winnen van de Minnesota Vikings, wat nog niet al te makkelijk bleef. Sony Michel bracht de Rams rap op voorsprong, Alexander Mattison deed namens de thuisploeg wat terug. Brandon Powell sloeg met een 61-yard punt return terug voor de Rams, Odell Beckham Jr vergrootte de voorsprong en de bezoekers hielden stand: 23-30.

Buiten de Cardinals, Rams, Buccaneers en Chiefs plaatsten ook de Dallas Cowboys zich. De ploeg won met 56-14 simpel van het Washington Football Team, maar was op dag één van de speelweek al zeker van een playoffplekje, doordat de Tennessee Titans met 20-17 wonnen van de San Francisco 49ers, concurrent van de Cowboys in de strijd om een ticket.

Uitslagen NFL week 16
Tennessee Titans - San Francisco 49ers
Green Bay Packers - Cleveland Browns 24-22
Arizona Cardinals - Indianapolis Colts 16-22
Atlanta Falcons - Detroit Lions 20-16
Cincinnati Bengals - Baltimore Ravens 41-21
Minnesota Vikings - Los Angeles Rams 23-30
New England Patriots - Buffalo Bills 21-33
New York Jets - Jacksonville Jaguars 26-21
Philadelphia Eagles - New York Giants 34-10
Carolina Panthers - Tampa Bay Buccaneers 6-32
Houston Texans - Los Angeles Chargers 41-29
Seattle Seahawks - Chicago Bears 24-25
Kansas City Chiefs - Pittsburgh Steelers 36-10
Las Vegas Raiders - Denver Broncos 17-13
Dallas Cowboys - Washington Football Team 56-14
New Orleans Saints - Miami Dolphins 3-20

Darter Price via sudden death langs Huybrechts, Clayton maakt indruk

Op het wereldkampioenschap darts in Londen heeft Gerwyn Price zich geplaatst voor de achtste finales. De Welshman moest wel alles uit de kast halen, want Kim Huybrechts uit België bood de wereldkampioen bij tijd en wijlen flink partij.

Price begon overtuigend door de eerste set met 3-0 te winnen tegen een matige Huybrechts, maar de Belg herpakte zich in set twee en met een fraaie 120-finish trok hij ook de derde set naar zich toe. Set vier ging middels een 130-finish met 3-0 naar Price, die in set vijf profiteerde van blunders van Huybrechts en met finishes van 112 en 120 de set won.

Nog eens een 120-finish - met Huybrechts op dubbel-8 voor de set - bracht Price op matchpoint, maar een baggerleg van de Welshman schonk zijn opponent de set. In de beslissende set mocht Price op 3-2 vanaf 151 voor de wedstrijd gooien, maar dat ging mis. Huybrechts weigerde vervolgens op 4-4 om op voorsprong te komen: met negen darts kreeg hij 94 niet uit. Price profiteerde, Huybrechts trok de stand met een geweldige twaalfdarter alsnog gelijk en in de sudden death-leg was het toch Price die met een 76-finish de winst pakte.

De tweede en laatste partij van de avond was een stuk minder enerverend. Price's landgenoot Jonny Clayton nam het op tegen de Duitser Gabriel Clemens, die er niet echt aan te pas kwam. Zo nu en dan won hij een leg, vier in totaal, maar daar bleef het ook wel bij. Met een gemiddelde van ruim boven de honderd won Clayton op z'n dooie gemakje, hij mag zich op gaan maken voor een achtste finale tegen Michael Smith.

FOK!Kerstprijsvraag: 28 december

Vandaag hebben we weer een FOK!Kerstprijsvraag! Je kunt vandaag kans maken op een Ubisoft Collectables Gridlock Rainbow Six

Voortbouwend op het succes van hun langlopende tactische shooter-serie, heeft Rainbow Six Siege de dynamiek van de gevechten radicaal verbeterd. De game heeft enorme, vernietigbare omgevingen en een steeds groeiende selectie operators vanuit de hele wereld, elk met unieke wapens, gadgets en vaardigheden.

Enige wat moet je doen is de volgende vraag even beantwoorden. Wat is de volledige naam van Gridlock uit Rainbow Six?

Neem mij mee naar de prijsvraag! 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1208
review
Banishers: Ghosts of New Eden
special
Random Pics van de Dag #1207
special
VrijMiBabes #198 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1206
special
Random Pics van de Dag #1205
©FOK.nl e.a.