Eerste World Cup-zege biatlete ÷berg, Fillon Maillet zet Frans publiek in vuur en vlam

In het Franse Annecy-Le Grand Bornand zijn zaterdag weer twee wedstrijden afgewerkt in de World Cup biatlon. Na de sprints van donderdag en vrijdag stonden zaterdag de achtervolgingen op het programma, met de top-60 van de sprints in de volgorde van die eerdere wedstrijden.

Vrouwen
Marte Olsbu Røiseland won de sprint en dus mocht de Noorse als eerste vertrekken, vijftien seconden voor de Française Anaïs Bescond en de Zweedse Elvira Öberg, terwijl Lisa Theresa Hauer uit Oostenrijk vanaf 25 seconden de grote groep aanvoerde. Öberg begon rap, maar schoot een keer mis, terwijl Røiseland met vijf treffers haar voorsprong uit kon breiden.

Hauser en de Russische Kristina Reztsova volgden, op 36 seconden zaten Elvira Öberg en haar oudere zus Hanna. Met drie missers haakte Reztsova bij de tweede schietbeurt af, Hanna Öberg sloot met vijf treffers aan bij Røiseland, die één keer mis schoot, en met vijf treffers sloten Hauser en Elvira Öberg ook aan.

Røiseland en de Öberg's kwamen gezamenlijk aan bij de eerste staande schietbeurt, waar Elvira vijf keer doel trof en de andere twee er twee lieten staan. Hauser kwam er zo voorbij, net als de Française Julia Simon. Öberg kwam als eerste bij de laatste schietbeurt aan, met Simon op dik tien tellen en Hauser op twintig seconden achterstand.

Öberg schoot er één mis, maar dat deed Simon ook, net als Hauser. De eerste twee begonnen bijna gezamenlijk aan de slotronde, vijftien seconden voor Hanna Öberg, Røiseland en Bescond. Op Elvira Öberg stond geen maat, de jonge Zweedse ging op weg naar haar eerste World Cup-zege. Simon nam genoegen met een uitstekende tweede plek en Hanna Öberg klopte Røiseland in de sprint om plek drie, waarna ze gelijk bovenop haar in de sneeuw uithijgende zusje dook. De Noorse Belgische Lotte Lie werkte zich van plek zestien op naar een keurige dertiende plek aan de finish, met slechts één misser.

Mannen
Johannes Thingnes Bø mocht de wedstrijd als sprintwinnaar openen, zeven seconden voor de Rus Eduard Latypov en op achttien seconden gevolgd door zijn Noorse landgenoot Filip Fjeld Andersen. Bø opende met twee missers in de eerste liggende schietbeurt, Latypov pakte met vijf treffers eenzaam de leiding. Op een seconde of 25 volgden de Noor Sturla Holm Lægreid, de Fransen Quentin Fillon Maillet en Emilien Jacquelin en de Wit-Rus Anton Smolski.

Bij de tweede schietbeurt liet Latypov één schijf staan, waardoor de foutloze Fransen Jacquelin en Fillon Maillet aan konden sluiten - Vetle Sjåstad Christiansen uit Noorwegen dook tien seconden later de volgende ronde in, voor Lægreid, Bø en Smolski. Fillon Maillet begon het staand schieten als enige van de top-3 foutloos, met vijf treffers werkte Christiansen zich vlak achter Latypov op naar de derde plek, Smolski en Lægreid zaten daar al tien tellen achter.

Fillon Maillet arriveerde met een halve minuut voorsprong bij de laatste schietbeurt en ging er juichend uit: wéér louter treffers, de winst was binnen. Christiansen en Latypov vertrokken een halve minuut later voor hun slotronde, met Smolski op tien seconden en Lægreid en Bø daar weer achter. Achter de ongenaakbare Fillon Maillet sprintte Latypov nog nét naar de tweede plek, Christiansen completeerde het podium.