Reanimatie binnen 6 minuten nu in heel Nederland mogelijk

Door een grote toename van burgerhulpverleners in de afgelopen 4 jaar is het vanaf deze week mogelijk om overal in Nederland binnen 6 minuten te starten met een reanimatie na melding van een hartstilstand.

Momenteel zijn er 245.000 Nederlanders die zich bij Hartslagnu hebben aangemeld als burgerhulpverlener. Samen met de overige hulpdiensten en 24.000 beschikbare AED's zorgen zij voor een complete dekking in Nederland.

Na melding van een hartstiltstand bij 112 worden naast de normale hulpdiensten ook in de omgeving aanwezige burgerhulpverleners gealarmeerd. De burgerhulpverleners zijn vaak eerder ter plaatse dan een ambulance en kunnen hierdoor sneller, en binnen de cruciale 6 minuten, een reanimatie opstarten. Een reanimatie die binnen 6 minuten is opgestart zorgt voor minder kans op blijvende hersenschade door zuurstoftekort.

Nederland is het enige land met deze dekking. Volgens onderzoekers van Amsterdam UMC zorgt een dergelijke dekking van hulpverleners voor een grotere overlevingskans bij een hartstilstand, Was die kans in de jaren 90 nog 9%, door de huidige hulpverlening al 25%.