Shorttrackploeg pakt alle individuele startbewijzen voor Olympische Spelen

De Nederlandse shorttrackers hebben donderdag in Dordrecht ook het derde startbewijs voor de 1.500 meter op de Olympische Spelen veroverd. Itzhak de Laat, Sjinkie Knegt en Jens van 't Wout bereikten bij de wereldbekerwedstrijd op de schaatsmijl alle drie de halve finales. En daarmee zijn op alle individuele startbewijzen voor de Spelen veilig gesteld. Dat is voor het eerst sinds shorttrack een olympische sport is. 

Nederland mag het maximale aantal olympiërs (vijf mannen en vijf vrouwen) afvaardigen en het drie shorttrackers per afstand inschrijven. Alleen op de 1.500 meter voor mannen was er nog een reëel gevaar dat er niet drie, maar slechts twee Nederlanders mochten meedoen aan de Winterspelen (4 tot en met 20 februari 2022). Op de aflossing is Nederland ook al verzekerd van een ticket bij de heren, dames en het nieuwe mixed-team.  

De vierdaagse in Dordrecht is de vierde en laatste wereldbeker die ook telt als olympisch kwalificatietoernooi. Van 't Wout eindigde in zijn heat in de kwartfinales van de schaatsmijl als derde. Knegt, in 2018 winnaar van olmypisch zilver op de schaatsmijl, schreef de vierde heat van de kwartfinales op zijn naam en bleef zijn landgenoot De Laat (tweede) nipt voor.

Bondscoach Jeroen Otter had voorafgaand aan het toernooi al de verwachting uitgesproken dat alle drie de shorttrackers de halve finales zouden halen. "Met de kwaliteiten van onze mannen denk je: hoe hebben we het in vredesnaam niet voor elkaar gekregen om één keer met alle drie in de halve finales te komen?", zei Otter eerder op donderdag.

Later vandaag zijn nog de kwalificaties op de 500 meter en de eerste ronde van de mixed relay. Vrijdag zijn de kwalificaties van de 1.000 meter en de aflossing bij de heren en dames. De finales van de wereldbekerwedstrijd in Dordrecht zijn zaterdag en zondag. De Laat (1.000 meter) en Suzanne Schulting (1.000 en 1.500 meter) zijn door hun prestaties van het deelname aan de Spelen.

Update 17.40 uur

Op de 500 met wisten Suzanne Schulting, Xandra Velzeboer en Selma Poutsma het hoofdtoernooi te bereiken. Bij de heren was er geen succes voor Izhak de Laat. Hij kreeg in de eerste ronde een penalty. Jens van 't Woud en Dylan Hoogerwerf haalden het hoofdtoernooi wel. 

Op de mixed relay wisten Schulting, Poutsma, Hoogerwerf en van 't Wout zich te plaatsen voor de halve finales van zondag.