FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 25 november 2021

Random Pics van de Dag #477

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

PSV heeft overwintering in Europa League in eigen hand na eenvoudige zege op Sturm Graz

PSV heeft goede zaken gedaan om ook in de winter actief te zijn in de Europa League. In een leeg Philips Stadion wonnen de Eindhovenaren met 2-0 van Sturm Graz.

De wedstrijd tegen Sturm Graz was niet hoogstaand. PSV had verreweg het meeste balbezit, alleen grote kansen waren er niet in de eerste helft. Toch kwam de thuisploeg vlak voor rust op voorsprong nadat de doelman van de Oostenrijkers een overtreding maakte op Mario Götze, waarna Carlos Vinícius vanaf elf meter binnenschoot.

Direct na rust kreeg Götze een uitgelezen kans om de score te verdubbelen. De Duitser kopte echter vanuit vrije positie naast. Tien minuten later maakte PSV wel de verdiende 2-0. Na een uitstekende assist van Ritsu Duan zorgde Bruma voor de 2-0. Dat zou ook eindstand en doordat Real Soceiciad verloor van AS Monaco moet PSV in de laatste wedstrijd tegen de Baskische ploeg minimaal gelijkspelen om door te gaan in de Europa League.

AZ na gelijkspel door in Conference League

AZ overwintert in de Conference League. De Alkmaarders speelden vanavond met 1-1 gelijk bij Jablonec. Met nog een wedstrijd te gaan is de club zeker van de volgende ronde.

Na zeven minuten spelen was het Jablonec dat op voorsprong kwam. Kratochvil kopte een vrije trap door en zag de bal achter de Alkmaarse doelman ploffen. In het vervolg had AZ veel de bal, maar gevaarlijk werd het niet. Vlak voor rust kwamen de Alkmaarders toch weer op gelijke hoogte. Het was Evjen, die rechtsbuiten stond in plaats van Gudmundsson, die de bal uit de draai raak wist te schieten.

De tweede helft was er eentje om snel te vergeten. Veel overtredingen en maar een kans voor AZ.  De Alkmaarders vonden het met deze stand wel best en speelden de wedstrijd vervolgens uit.

In de andere wedstrijd in groep D versloeg Randers FC thuis CFR 1907 Cluj met 2-1.

Dessers kopt Feyenoord in Praag naar Europese overwintering

Feyenoord is ook na de winterstop actief in Europa. Dankzij een 2-2 gelijkspel bij Slavia Praag door weer een late treffer van Cyriel Dessers is Feyenoord groepswinnaar geworden en hoeft het de tussenronde niet te spelen.

Feyenoord begon slecht aan de wedstrijd in Tsjechië. Na een te zachte bal van Feyenoord-doelman Ofir Marciano kwam Slavia Praag op voorsprong. Maar al snel kwam Feyenoord weer op gelijke hoogte. De vroeg ingevallen Dessers zorgde voor de gelijkmaker. De Belgische spits, die de geblesseerde Bryan Linssen verving draaide knap weg en schoot vervolgens raak.

Toch kreeg Feyenoord in de eerste helft een nieuwe tegenslag te verwerken. Guus Til werd met een rode kaart van het veld gestuurd, al kreeg de middenvelder eerst geel, maar vrij snel daarna besloot de scheidsrechter om toch de rode kaart te trekken.

In de tweede helft was het vooral om de 1-1 vast te houden en dat leek ook te lukken, maar na een nieuwe fout van Marciano kwam Slavia Praag op voorsprong. De vervanger van Justin Bijlow liet een schot van Tomas Holes los en zag Jan Kuchta vervolgens profiteren.

Feyenoord toonde toch nog veerkracht en opnieuw maakte Dessers gelijk. De Belg kopte de bal in blessuretijd op knappe wijze tegen de touwen: 2-2. Door het gelijkspel in Tsjechië is Feyenoord zeker van de groepswinst en is het voor eerst sinds 2014 ook na de winterstop actief in Europa.

Vitesse houdt hoop dankzij 3-3 tegen Stade

Het blijft nog steeds spannend in Groep G van de Conference League. Vitesse speelde zojuist met 3-3 gelijk tegen Stade Rennais en omdat Tottenham Hotspur vanavond verloor van NS Mura, hebben de Arnhemmers nog steeds kans op een plek in de volgende ronde.

De score werd geopend door Laborde met een kapbeweging. Naardmate de eerste helft vorderde werd Vitesse beter. Via Openda kreeg het ook kansen, maar het waren de Fransen die op 2-0 kwamen na een schot van Laborde in de kruising. Kort voor rust maakte Huisman de 2-1.

In de 69e minuut rust maakte Laborde de 3-1 van met een schot vanuit een draai. Buitink bracht vervolgend de spanning terug en vlak voor tijd was het Openda die de 3-3 eindstand maakte.

Ongeloof over respectloze passage verkiezingsprogramma BIJ1 Amsterdam

Een passage in het concept verkiezingsprogramma van de politieke partij BIJ1 Amsterdam leidt tot ophef. Daarin staat dat de Nationale Dodenherdenking “in de basis racistisch en onvolledig” is, terwijl “daders teveel [zouden, red.] worden gecentreerd”. Amsterdam zou daarom geen plek moeten bieden aan de 4 mei-herdenking. Binnen zowel de Joodse als de Indische gemeenschap wordt vol ongeloof gereageerd op de plannen.

Ronny Naftaniel, voorzitter van het Centraal Joods Overleg (CJO), noemt de passage “verbijsterend”. “De Dodenherdenking racistisch? Deze beschuldiging is juist racistisch! Een regelrechte schoffering van de nabestaanden van de ruim 100.000 vermoorde Joden in Nederland” aldus Naftaniel in het AD. Volgens de CJO-voorzitter probeert BIJ1 de geschiedenis te herschrijven. Daarin wordt hij gesteund door het Centrum Informatie en Documentatie (CIDI), die de plannen bij monde van Aron Vrieler “hypocriet” noemt. Ook Ede Verdoner, Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB), toont zich bezorgd. “De Dodenherdenking is voor ons een moreel ijkpunt. De oorlog is de grootste ramp die ons is overkomen. Probeer daar altijd respectvol en discreet mee om te gaan. Wie dat niet doet, komt aan de basis van ons denken over goed en fout”, aldus Verdoner.

Binnen de Indische gemeenschap wordt eveneens verbolgen gereageerd op het conceptprogramma. “Ik begrijp het niet. Ik dacht dat de Tweede Wereldoorlog in belangrijke mate ging over de slachtoffers die zijn gevallen door én tijdens de strijd tegen het nazisme en fascisme”, aldus Hans Moll, voorzitter van Federatie Indische Nederlanders (FIN). Hij noemt de teksten “verschrikkelijk”, “bizar” en respectloos, maar is niet verbaasd. “We hebben natuurlijk een paar jaar geleden al de groep #Geen4meivoormij gehad, die om vergelijkbare ‘redenen’ opriep om de Nationale Dodenherdenking te verstoren. Ook deze plannen komen uit die woke-hoek”, legt Moll uit. Hij hekelt het toenemende activisme rondom de herdenking. “De Tweede Wereldoorlog was primair een oorlog tegen het nazistische monster. Een oorlog van goed tegen kwaad. Laten we dat herdenken”, benadrukt Moll.

Tegenover NH Nieuws zegt Jazie Veldhuyzen, fractievoorzitter BIJ1 Amsterdam en mede-oprichter van het radicale Dekolonisatie Netwerk voormalig Nederlands-Indië, dat hij de bewuste passage ook wat “scherp geformuleerd” vindt. “Dit lijkt er voor sommige mensen misschien op dat wij [BIJ1 Amsterdam, red.] de nationale herdenking niet in Amsterdam willen, maar dat is niet zo”, aldus Veldhuyzen. Hij spreekt daarmee de letterlijke tekst van het concept verkiezingsprogramma tegen. Veldhuyzen zegt 4 mei niet van mensen af te willen pakken. “Daarover bestaat bij mij geen twijfel. Solidariteit met alle slachtoffers mag nooit ten koste gaan van andere slachtoffers”, stelt Veldhuyzen. Waarom in de plannen dan de slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog niet worden genoemd, maar wel wordt gerept over het ‘centreren’ van daders blijft onbekend.

OM eist opnieuw levenslang tegen Willem Holleeder

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft ook in hoger beroep een levenslange gevangenisstraf geëist tegen de 63-jarige Willem Holleeder. De advocaten-generaal (AG’s), aanklagers in hoger beroep, zijn van oordeel dat hij schuldig is aan het uitlokken van zes moorden en een poging daartoe. Ook menen zij dat hij deel heeft uitgemaakt van een criminele organisatie die het plegen van moorden en het bezit van wapens tot oogmerk had.

Volgens het OM ligt er in het omvangrijke strafdossier voldoende bewijs dat Holleeder, al dan niet samen met anderen, opdrachtgever is tot de moord op Cor van Hout (2003), Willem Endstra (2004), John Mieremet (2005), Cees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006). Bij de moord op Van Hout werd ook een man met wie hij een afspraak had gedood. Ook werd bij de moord op Endstra een zakenpartner ernstig verwond. Het OM acht Holleeder daarvoor eveneens verantwoordelijk.

Levenslang
De rechtbank in Amsterdam heeft Holleeder op 4 juli 2019 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Tegen dat vonnis ging hij in hoger beroep, omdat hij zegt onschuldig te zijn. De verdediging heeft de rechtbank het verwijt gemaakt dat zij al tijdens het proces min of meer overtuigd was van de schuld van verdachte. Ook stelt de verdediging dat het OM en de rechtbank niet goed hebben gekeken naar andere scenario’s. Daaruit zou volgens Holleeder blijken dat niet hij schuldig is aan het opdracht geven tot de moorden, maar dat anderen deze misdrijven hebben uitgelokt.

Waardering bewijs
Ook in hoger beroep gaat het met name over de waardering van het aanwezige bewijs. De aanklacht en het vonnis van de rechtbank steunen immers vooral op verklaringen van getuigen; er is geen technisch bewijs zoals DNA.

Tijdens de behandeling in hoger beroep, die ruim veertig zittingsdagen heeft geduurd, zijn 27 getuigen gehoord. Ook is weer gebruik gemaakt van de verklaringen van de zussen van Holleeder en door hen opgenomen gesprekken met Holleeder. Eveneens ontleent het OM bewijs aan zijn ex-vriendin, twee kroongetuigen, twee anonieme bedreigde getuigen en de gesprekken van Endstra met de Criminele Inlichtingen Eenheid van de Amsterdamse politie.

Het OM heeft in het twee dagen durende requisitoir uitvoerig toegelicht waarom het Hof aan die verklaringen en gesprekken geloof kan hechten.

Aanpassen, draaien en zwijgen
Het OM vindt dat de tegen Holleeder ingebrachte verklaringen geloofwaardig zijn, elkaar versterken en steun vinden in ander bewijsmateriaal. Die verklaringen sluiten andere scenario’s uit. Niet aannemelijk is dat de belastende getuigen een belang hadden om te liegen.Daartegenover staat de vraag in hoeverre de verklaringen van Holleeder geloofd kunnen worden. De AG’s hebben toegelicht dat hij zijn verklaringen soms naar believen heeft aangepast aan nieuwe bevindingen. Ook geven zij aan het opmerkelijk te vinden hoe hij in zijn verhaal draaide als dat hem beter uitkwam. Daarnaast heeft Holleeder zich op niet onbelangrijke punten op zijn zwijgrecht beroepen. Volgens het OM zijn de verklaringen die hij heeft afgelegd daardoor niet geloofwaardig en oncontroleerbaar.

Het OM ziet in Holleeder een meesterintrigant, die alleen maar aan zichzelf denkt. “Zijn motieven lagen zonder twijfel in de sfeer van machtswellust, afgunst en geldbejag”, zeggen de aanklagers in hun requisitoir.

Geen vooringenomenheid
Het OM is, anders dan de verdediging, van mening dat de rechtbank zeker niet vooringenomen was. In een analyse van het vonnis stellen de AG’s dat de rechtbank voldoende oog heeft gehad voor de standpunten en verweren van de verdediging, maar gemotiveerd tot een andere afweging is gekomen.

Meesterintrigant en eigen rechter
Het OM ziet in Holleeder een meesterintrigant, die alleen maar aan zichzelf denkt. “Zijn motieven lagen zonder twijfel in de sfeer van machtswellust, afgunst en geldbejag”, zeggen de aanklagers in hun requisitoir.

Volgens de AG’s heeft geen mens het recht om naar eigen believen te beschikken over het leven van een ander, ook niet in het criminele milieu. “Toch is dat wat Holleeder met zijn mededaders heeft gedaan. Hij heeft voor eigen rechter gespeeld.”, aldus de AG’s.

Ook al waren er vermoedens - of is zelfs ooit vastgesteld - dat sommige slachtoffers in het begin van deze eeuw een rol hebben gespeeld in een sinister spel om geld, aanzien en macht in de Amsterdamse onderwereld, zij verdienden het niet om te worden vermoord. “Door hen uit de weg te laten ruimen heeft verdachte zeer veel, zeer omvangrijke en onherstelbare schade aangericht.”

Levenslang
Met de rechtbank vinden de AG’s dat slechts een levenslange gevangenisstraf op zijn plaats is. “Verdachte heeft meermalen onherstelbaar leed toegebracht, daar moet passend en evenredig op worden gereageerd.”

Daarnaast moet de op te leggen straf anderen afschrikken: “Wie een moord begaat wordt bestraft met een zeer langdurige vrijheidsstraf. Wie zich schuldig maakt aan meerdere moorden, plaatst zichzelf buiten de samenleving.”

Op 2 en 3 december houden de advocaten hun pleidooi. In januari volgt nog een laatste reactie over en weer, plus het laatste woord van de verdachte. Het gerechtshof doet op 24 juni 2022 uitspraak in deze zaak.

Coronavaccin Pfizer goedgekeurd voor kinderen vanaf 5 jaar

Het coronavaccin van BioNTech/Pfizer (Comirnaty) heeft vandaag een positieve beoordeling gekregen voor gebruik bij kinderen vanaf 5 jaar. Eerder werd dit vaccin al onder voorwaarden goedgekeurd voor mensen vanaf 12 jaar. Het advies komt van het CHMP, het geneesmiddelenbeoordelingscomité van het Europees medicijnagentschap EMA. Medicijnautoriteit CBG zit namens Nederland in dit beoordelingscomité.

Het vaccin bestaat uit twee prikken met een interval van 21 dagen tussen beide prikken met een lagere dosering. Zeven dagen na de tweede prik zijn kinderen maximaal beschermd.

Werkzaamheid van het vaccin bij kinderen
De beoordeling van onderzoeksresultaten over de werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit van het vaccin was positief voor het gebruik bij kinderen van 5 tot 12 jaar. De voordelen zijn groter dan de risico’s. In het onderzoek bij kinderen van 5 tot 12 jaar die het echte vaccin kregen, bleek de aanmaak van antistoffen even goed als bij jongeren en volwassenen tussen 16 en 25 jaar. Daarom is de verwachting dat de werkzaamheid van het vaccin bij kinderen minimaal even goed is als bij (jong)volwassenen.

In een deel van de studie, bij ongeveer 2.000 kinderen, is ook gekeken naar de effectiviteit tegen COVID-19. In deze groep kregen 1.305 kinderen het echte vaccin en 663 kinderen een placebo. Hieruit blijkt dat het vaccin bij kinderen van 5 tot 12 jaar oud net zo effectief is als bij jongeren en volwassenen. Van de kinderen die het echte vaccin kregen in deze deelstudie, kregen 3 kinderen COVID-19. Van de kinderen die het nepvaccin kregen, kregen 16 kinderen COVID-19. Dat betekent dat het vaccin in deze studie 90% effectief was bij kinderen van 5 tot 12 jaar oud.

Lagere dosis
Tijdens het onderzoek zijn verschillende hoeveelheden van het vaccin onderzocht. Een hoeveelheid van 10 microgram per prik bleek voor kinderen van 5 tot 12 jaar een vergelijkbare immuunrespons en de minste bijwerkingen te geven. Dat betekent dat de kinderen even veel antilichamen hadden na de prikken als de (jong)volwassenen. (Jong)volwassenen krijgen 30 microgram per prik.

Prof. dr. Ton de Boer, voorzitter CBG: "Het immuunsysteem van kinderen en volwassenen werkt in de basis hetzelfde. De afweerreactie van kinderen is wel sterker dan bij volwassenen. Daarom hebben zij aan een lagere hoeveelheid genoeg"

Veiligheid van het vaccin bij kinderen
De meest voorkomende bijwerkingen bij kinderen zijn vergelijkbaar met de bijwerkingen bij (jong)volwassenen, blijkt uit de studie. Denk hierbij aan pijn op de prikplek, vermoeidheid en hoofdpijn. Dit zijn ook de bijwerkingen die bij andere vaccinprikken voor kinderen voorkomen, zoals de DKTP-prik. Deze bijwerkingen zijn over het algemeen niet ernstig en gaan binnen een paar dagen weer over.

De veiligheid van het BioNTech/Pfizer-vaccin bij kinderen wordt ook na goedkeuring, net zoals bij volwassenen, goed in de gaten gehouden. Zo moeten fabrikanten iedere maand een veiligheidsrapportage inleveren bij het EMA.

COVID-19 bij kinderen
De meeste kinderen die besmet raken met het coronavirus, krijgen alleen milde klachten. In zeldzame gevallen kunnen kinderen wel ernstige COVID-19 krijgen. Het risico hierop is het grootst bij kinderen met onderliggende aandoeningen.

Prof. dr. Ton de Boer, voorzitter CBG: "De onderzoeken laten zien dat de voordelen van het vaccin opwegen tegen de risico’s. Hoewel kinderen minder vaak ernstig ziek worden dan volwassenen, kan een kind wel ernstig ziek worden door corona en in het ziekenhuis terecht komen. Nu het vaccin is goedgekeurd voor deze leeftijdsgroep, is het aan de Gezondheidsraad en de minister van Volksgezondheid of en hoe het vaccin daadwerkelijk ingezet gaat worden voor deze kinderen."

Gebruik in Nederland
De CHMP van het EMA en het CBG hebben de uitbreiding van de indicatie van het vaccin naar kinderen van 5 tot 12 jaar positief beoordeeld en de productinformatie is aangepast. Het is nu aan de minister van Volksgezondheid (VWS) om een besluit te nemen over de inzet van het vaccin bij kinderen. De Gezondheidsraad geeft hierover een advies. Zij kijken naast de positieve beoordeling naar andere factoren, zoals hoe snel het virus zich verspreidt.

Over Comirnaty
Dit vaccin is een mRNA-vaccin. Het brengt heel kleine vetbolletjes in het lichaam met een stukje genetische code (mRNA) zoals in het coronavirus aanwezig is. Het lichaam zet mRNA om in spikeproteïnen, een eiwit van het virus. De stukjes van dit eiwit worden zo zichtbaar voor de afweercellen in het lichaam. Deze maken dan antistoffen aan die het virus herkennen bij een besmetting. Als je in de toekomst het coronavirus tegenkomt word je niet of minder ziek. Het vaccin wordt binnen 4 tot 6 weken door het lichaam afgebroken.

Lees hier: Vraag en antwoord coronavaccin Biontech/Pfizer voor kinderen vanaf 5 jaar

Coronavaccin Biontech/ Pfizer goedgekeurd voor kunderen 5 tot 12 jaar (Afbeelding -CBG)
Coronavaccin Biontech/ Pfizer goedgekeurd voor kunderen 5 tot 12 jaar (Afbeelding -CBG)

Shorttrackploeg pakt alle individuele startbewijzen voor Olympische Spelen

De Nederlandse shorttrackers hebben donderdag in Dordrecht ook het derde startbewijs voor de 1.500 meter op de Olympische Spelen veroverd. Itzhak de Laat, Sjinkie Knegt en Jens van 't Wout bereikten bij de wereldbekerwedstrijd op de schaatsmijl alle drie de halve finales. En daarmee zijn op alle individuele startbewijzen voor de Spelen veilig gesteld. Dat is voor het eerst sinds shorttrack een olympische sport is. 

Nederland mag het maximale aantal olympiërs (vijf mannen en vijf vrouwen) afvaardigen en het drie shorttrackers per afstand inschrijven. Alleen op de 1.500 meter voor mannen was er nog een reëel gevaar dat er niet drie, maar slechts twee Nederlanders mochten meedoen aan de Winterspelen (4 tot en met 20 februari 2022). Op de aflossing is Nederland ook al verzekerd van een ticket bij de heren, dames en het nieuwe mixed-team.  

De vierdaagse in Dordrecht is de vierde en laatste wereldbeker die ook telt als olympisch kwalificatietoernooi. Van 't Wout eindigde in zijn heat in de kwartfinales van de schaatsmijl als derde. Knegt, in 2018 winnaar van olmypisch zilver op de schaatsmijl, schreef de vierde heat van de kwartfinales op zijn naam en bleef zijn landgenoot De Laat (tweede) nipt voor.

Bondscoach Jeroen Otter had voorafgaand aan het toernooi al de verwachting uitgesproken dat alle drie de shorttrackers de halve finales zouden halen. "Met de kwaliteiten van onze mannen denk je: hoe hebben we het in vredesnaam niet voor elkaar gekregen om één keer met alle drie in de halve finales te komen?", zei Otter eerder op donderdag.

Later vandaag zijn nog de kwalificaties op de 500 meter en de eerste ronde van de mixed relay. Vrijdag zijn de kwalificaties van de 1.000 meter en de aflossing bij de heren en dames. De finales van de wereldbekerwedstrijd in Dordrecht zijn zaterdag en zondag. De Laat (1.000 meter) en Suzanne Schulting (1.000 en 1.500 meter) zijn door hun prestaties van het deelname aan de Spelen.

Update 17.40 uur

Op de 500 met wisten Suzanne Schulting, Xandra Velzeboer en Selma Poutsma het hoofdtoernooi te bereiken. Bij de heren was er geen succes voor Izhak de Laat. Hij kreeg in de eerste ronde een penalty. Jens van 't Woud en Dylan Hoogerwerf haalden het hoofdtoernooi wel. 

Op de mixed relay wisten Schulting, Poutsma, Hoogerwerf en van 't Wout zich te plaatsen voor de halve finales van zondag. 

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 47

Met nieuwe coronamaatregelen op komst vrezen bioscoopliefhebbers dat de tijd van het bioscoopgaan weer even gepauzeerd wordt. Mocht die angst ongegrond blijken, dan kun je de releases van deze week natuurlijk gewoon de komende weken nog gaan zien, maar deze films kun je in ieder geval vanaf vandaag bekijken.

Encanto

Encanto is het verhaal van een buitengewone familie, Mardigal, die in een magisch huis woont dat verscholen ligt in de bergen van Colombia. Dit huis staat in een levendige stad, op een wonderbaarlijke en kleurrijke plek genaamd Encanto. Mirabel is een gewone 15-jarige die worstelt om haar plaats in de familie te vinden. Elk kind in het gezin heeft de magische kracht van de Encanto, in de vorm van een unieke gave zoals super- of geneeskrachten, behalve Mirabel. Maar wanneer ze ontdekt dat de magie rondom de Encanto in gevaar is, besluit Mirabel dat zij, de enige gewone Madrigal, misschien wel de laatste hoop van haar uitzonderlijke familie is. 

House of Gucci

House of Gucci is geïnspireerd op de schokkende ware gebeurtenissen rond het familie-imperium achter het Italiaanse modehuis Gucci. In een verhaal dat zich over drie decennia uitstrekt, komen liefde, verraad, decadentie, wraak en uiteindelijk ook moord voorbij. We zien hoe ver de familie bereid is te gaan in hun streven naar macht en om de naam van het befaamde modemerk hoog te houden.

Herself

Herself is een Brits-Iers drama over de jonge moeder Sandra (Clare Dunne) die met haar twee dochters ontsnapt uit een gewelddadige relatie. Ze komt in het sociale huur-traject terecht, maar door de schaarste op de huizenmarkt is ze voorlopig dakloos en genoodzaakt om op een hotelkamer te kamperen. Vastbesloten om haar jonge dochters een fijn thuis en een beter bestaan te bieden, zet Sandra haar zinnen op het bouwen van een eigen huis. Door een gul aanbod van een vrouw waarvoor ze schoonmaakt, een gepensioneerd arts (Harriet Walter), heeft die droom een kans van slagen. Zonder enige ervaring, maar met een bijzonder clubje vrienden begint ze aan het avontuur. Tegelijkertijd moet ze ontsnappen aan de greep van haar bezitterige ex-man en hem weghouden van haar en haar meisjes.

Way Down

De jonge ingenieur Thom (Freddie Highmore) moet in opdracht van kunsthandelaar Walter (Liam Cunningham) een mysterieus beveiligingssysteem weten te ontrafelen. Een taak die verandert in een gevaarlijk avontuur, wanneer hij ontdekt dat het doel is om in te breken in de ondoordringbare kluis van de centrale bank van Spanje, tijdens de finale van het WK voetbal in Zuid-Afrika tussen Nederland en Spanje.

Wild Mountain Thyme

Al haar hele leven is de koppige Rosemary (Emily Blunt) verliefd op haar verlegen buurman Anthony (Jamie Dornan). Hij weet zich echter geen raad met haar gevoelens. Daarbij heeft hij zijn handen vol aan zijn eigenwijze vader Tony (Christopher Walken), die hun boerderij wil verkopen aan zijn succesvolle Amerikaanse neef Adam (Jon Hamm). Net wanneer Anthony eindelijk de moed heeft gevonden om Rosemary’s liefde te beantwoorden, staat Adam voor de deur. Is het te laat voor deze twee of zal ware liefde uiteindelijk toch overwinnen? Wild Mountain Thyme is een ode aan de liefde en het idyllische plattelandsleven in Ierland.

Un Monde

Nora wil niets liever dan vrienden maken op haar nieuwe basisschool. Maar op het schoolplein ziet ze dat haar grote broer Abel wordt lastiggevallen. Als ze hem wil helpen gaat het van kwaad tot erger. Terwijl haar vader wil dat ze spreekt, wil haar broer dat ze zwijgt, waardoor Nora voor een verscheurende keuze komt te staan. Un Monde is een meeslepende film van Belgische regisseur Laura Wandel over het niet zo onschuldige leven op het schoolplein.

Annette

Als de beroemde operazangeres Ann na een voorstelling de omstreden cabaretier Henry ontmoet, is het liefde op het eerste gezicht. Al snel worden ze omgedoopt tot het perfecte glamourkoppel. De paparazzi volgt ze op de voet, de wereld adoreert ze. De geboorte van hun bijzondere dochter Annette zal hun leven echter voorgoed veranderen.

Persian Lessons

1942, Europa is bezet. De Antwerpse Jood Gilles wordt door SS soldaten gearresteerd en naar een kamp in Duitsland gestuurd. Hij ontsnapt ternauwernood aan zijn executie door zich voor te doen als Iraans in plaats van Joods. Het gevaar is echter nog niet geweken, want hij krijgt de onmogelijke opdracht SS officier Koch Perzisch te leren, een taal die hij zelf niet machtig is. Hij verzint elke dag nieuwe “Perzische” woorden, die hij door een ingenieuze truc moet zien te onthouden. Koch’s verdenkingen nemen echter toe en Gilles beseft dat hij dit geheim niet voor altijd vol zal kunnen houden…

Four Journeys

Als tweede kind was filmmaker Louis Hothothot illegaal vanwege het éénkindbeleid van China. Zijn vader moest drie jaar jaarsalarissen betalen en zijn politieke carrière opgeven voor zijn bestaan. Na zeven jaar in Europa te hebben gewoond, reist Louis terug naar huis om zijn familiegeschiedenis te achterhalen. Zijn ouders en zus wonen in een nieuw appartement in Beijing. Er is niets dat duidt op een gezamenlijk gezinsleven maar er is de herinnering aan een foto waarop Louis’ vader en moeder samen met zijn zus poseren voor een portret van Mao. Zijn moeder is dan drie maanden zwanger. Ze zijn net teruggekeerd van een bezoek aan familie op zoek naar een veilige plek voor de geboorte, maar zijn door een oom weggestuurd. Lange tijd riep de herinnering aan deze foto bij Louis schuldgevoelens op. Waarom besloten zijn ouders hem te houden? Waarom onttrok zijn vader zich aan het gezag Mao, de politieke leider die hij op een voetstuk had staan? De antwoorden komen moeizaam. Louis zit zijn familie dicht op de huid, stelt confronterende vragen die de gepijnigde ouders ontwijken. Het verleden moet niet opgerakeld te worden. En er is de jaloezie tussen broer en zus. Omdat hij geniet van het vrije leven in het westen en ontkomen is aan de knellende familiebanden; omdat zij de oogappel is van zijn vader en een duidelijk plek heeft in het gezin. Terwijl de filmmaker probeert antwoorden te vinden en de verbroken relatie met zijn ouders te herstellen, dringen zij erop aan dat hij zelf kinderen krijgt. Want om de vergrijzing tegen te gaan wordt de tweekindpolitiek ingevoerd en opnieuw is het China’s geboortebeleid dat de verhoudingen binnen de familie onder druk zet.

Herr Bachmann und seine klasse

Dieter Bachman is zo’n docent die je zelf had willen hebben. Met zijn beanie en AC/DC shirt ziet hij er eerder uit als een rocker dan als een leraar. Iemand die betrokken is bij al zijn leerlingen en ze in hun waarde laat. Op een tikje onorthodoxe manier probeert Bachmann zijn leerlingen thuis te laten voelen in de Duitse industriestad, die veel inwoners kent met allerlei culturele achtergronden, en biedt hij hen zicht op een betere toekomst. Herr Bachmann is een ruim drie uren durende, intieme documentaire die je als kijker volledig pakt en nooit meer loslaat. De film ging dit jaar in première op het Filmfestival van Berlijn en werd zeer lovend ontvangen. De pers was unaniem positief en de documentaire won er de Zilveren Beer en de Audience Award.

Het nutteloze feitje van de dag: Miljoenen auto's

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We zijn een land vol auto's, dat kun je elke dag zien, maar wist je er meer dan 8 miljoen personenauto's zijn in ons land? Op 1 januari van dit jaar waren er 8.793.592 personenauto's geregistreerd in Nederland, zo meldt het CBS. Dat is iets meer dan vorig jaar toen het er 8.677.911 waren.

Het nutteloze feitje van de dag: Miljoenen auto's (WikiCommons/G.Lanting)
Het nutteloze feitje van de dag: Miljoenen auto's (WikiCommons/G.Lanting)

Gebruik jij overal dezelfde wachtwoorden?

Woensdag was het ‘nationale verander-je-wachtwoorden-dag’, in 2014 in het leven geroepen door TweakersVolgens de technologiewebsite zouden mensen zich jaarlijks even moeten afvragen of ze eigenlijk wel sterke wachtwoorden gebruiken om zo te voorkomen dat hackers bij hun gegevens kunnen komen.  Gebruik jij overal dezelfde wachtwoorden?

Denk na over je wachtwoorden (Foto-Pixabay)
Denk na over je wachtwoorden (Foto-Pixabay)

Grapperhaus overweegt beanbags voor politie in strijd tegen relschoppers

Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) overweegt de politie uit te rusten met nieuwe wapens zoals beanbags en schuimballen. Ze bieden een alternatief voor het vuurwapen en de wapenstok en zouden moeten worden toegestaan om relschoppers aan te pakken, zo meldt De Volskrant.

Beanbags, ook wel stunbags genoemd, zijn zakjes gevuld met bolletjes lood die met een vuurwapen worden afgeschoten. Ze dringen het lichaam niet binnen, zoals een kogel, maar geven een harde klap aan degene die wordt geraakt. Schuimballen zijn speciaal ontworpen voor rellen. Ze lijken op beanbags, maar zijn zwaarder en worden van grotere afstand afgeschoten met een granaatwerper.     

OMT wil scholen openhouden, kabinet in beraad over extra lockdown-regels

Het Outbreak Management Team blijft erbij dat de scholen open moeten blijven. Na spoedberaad gisteravond oordelen de corona-adviseurs dat het onderwijs uitgezonderd moet worden van eventuele nieuwe harde lockdownregels. Het kabinet zal hier morgen een beslissing nemen. Meer hierover bij het AD. 

Verenigde Arabisch Emiraten pompen miljarden in Turkse economie

De Verenigde Arabische Emiraten komen de noodlijdende Turkse economie te hulp. Net op het moment dat de Turkse lira gigantisch in waarde daalt, kondigden de landen een serie deals aan, waaronder een investeringsfonds van 10 miljard dollar (8,9 miljard euro) voor Turkije.

De deal komt goed uit voor de Turkse president Tayyip Erdogan. In enkele dagen tijd verloor de Turkse lira 20 procent van zijn waarde waarde ten opzichte van de euro. Daardoor dreigt het leven in Turkije onbetaalbaar te worden voor veel mensen. Onder de Turkse bevolking heerst veel onvrede over de devaluatie van hun munt.

Meerderheid Nederlanders wil vuurwerkverbod voor altijd

Een meerderheid staat achter het kabinetsbesluit om vuurwerk ook dit jaar te verbieden en daarmee de hulpdiensten te ontzien. Zo blijkt onder leden van het Opiniepanel. De vuurwerkverboden in coronatijd lijken de kijk op consumentenvuurwerk compleet te veranderen: 62 procent wil er voorgoed vanaf. Lees meer hierover bij EenVandaag.

In 2019 vond nog de helft van de ondervraagden (51 procent) een permanent en algeheel vuurwerkverbod een goed idee, nu is het aantal voorstanders daarvan gestegen naar 62 procent.

Planbare ziekenhuiszorg verder afgeschaald

De planbare zorg in ziekenhuizen komt verder in de knel. Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) heeft demissionair zorgminister Hugo de Jonge gevraagd fase 2D uit het opschalingsplan te bekrachtigen, meldt een LNAZ-woordvoerder. “Ik zou fase 2D nu nog niet willen betitelen als de fase voor code zwart, omdat daarbij sprake is van de mogelijkheid op te schalen naar 1350 ic-bedden. Zover is het nog niet”, aldus de woordvoerder.

Fase 2D houdt in dat landelijk de kritieke planbare zorg wordt afgeschaald. Het gaat om operaties en behandelingen die binnen zes weken zouden moeten worden uitgevoerd, zoals chemotherapie of niertransplantaties. Ook Defensie en het Rode Kruis kunnen worden ingezet. Een woordvoerder van het ministerie van VWS kon woensdagavond niet met zekerheid zeggen of het verzoek van de LNAZ om fase 2D af te kondigen, al binnen is gekomen. Lees verder bij Skipr.

'Marco Borsato vergreep zich aan 13-jarig meisje'

Marco Borsato heeft zich volgens Jan Roos en Dennis Schouten vergrepen aan een meisje van 13 en een meisje van 15. Dat stellen ze in de Roddelpraat-aflevering die woensdag online is gezet en insloeg als een bom.

Roddelpraat heeft, zo zegt Jan Roos, diverse mensen in het entertainmentvak gesproken die los van elkaar hetzelfde verhaal vertelden, "Het gebeurde tijdens de bekende barbecues van Marco Borsato voor zijn voicekids-team", beweren Roos en Schouten. "Daar heeft hij ten minste twee meisjes overal betast, op alle plekken die vrouwelijk en prive zijn. Een van die meisjes schreef het op in haar dagboek. De moeder confronteerde Borsato die het bekende. Wat hij niet wist dat ze het gesprek opnam. Ze ging ermee naar John van den Heuvel die er niets mee wilde doen."

Het rare is dat de moeder vervolgens geen aangifte deed want ze wilde niet dat haar kind in de media terecht zou komen en gepest zou worden. Waarom ze dan wel met de opname naar Van Den Heuvel ging is niet consequent. Maar volgens Roddelpraat weet de hele media er al van en durft niemand er wat van te zeggen.

Warchild
Vorige week zegde Borsato al ineens een Warchild-campagne af, waar Marco toch al 22 jaar ambasadeur is. Jan Roos zegt nu dat Warchild hem heeft gecanceld. De geruchten rond Borsato en misbruik gonzen al langer rond. Dit komt bovenop de video's van Yvonne Coldeweijer die vorige week vrijdag met het nieuws kwam dat Borsato nog steeds vreemdgaat en het doet met iemand uit de fanclub. In de wei tussen koeien.

Marco Borsato houdt zich vooralsnog stil. Is zijn concertreeks en de Warchild-campagne hierom gecanceld, of bereidt Borsato zich voor op een tegenaanval. Want bewijzen hebben we nog niet gezien. Overigens heeft Roddelpraat wel Borsato om een reactie gevraagd. Die is er niet gekomen.

In een FOK!poll denkt eenderde van de stemmers dat er nog meer dirt aankomt.

12 Minutes in december naar PlayStation en Nintendo

Indiegame 12 Minutes, waarin je in een tijdloop van 12 minuten gevangen zit en het verhaal moet ontrafelen om hieruit te komen, komt binnenkort naar PlayStation 4 & 5 en Nintendo Switch.

In augustus kwam de game al uit op pc en Xbox (ook via Game Pass). Op 7 december kunnen spelers ook op de andere genoemde platforms aan de slag met de game. Uiteraard gaat de aankondiging gepaard met een nieuwe trailer, die je hieronder kunt bekijken.

Laatste gratis content voor Mario Golf: Super Rush

Nintendo heeft de laatste gratis update uitgebracht voor Mario Golf: Super Rush. De update voegt twee nieuwe speelbare personages toe, te weten Wiggler en Shy Guy.

Ook zijn er twee compleet nieuwe courses toegevoegd: Shelltop Sanctuary (waarin elke baan een par heeft van 3) en All-Star Summit, waarin de banen zijn vormgegeven als bekende figuren uit Super Mario. Tot slot zijn er twee nieuwe modi om mee aan de slag te gaan: Target Golf en One-On, One Putt Solo Challenge.

Het is niet bekend of er later nog betaalde content komt, maar die kans lijkt klein.

FOK! Wat een weer: wat zal het worden?

herfstbanner

Hallo!

Langzaam aan gaan we richting december, de echt koudere tijd in. Nu is het moment om de tuin te veranderen, verhuizen of ziek te zijn. Of dat laatste eigenlijk niet, maar toch is het de tijd van het jaar. Maar daar doe je op uitzieken na, niet veel aan. Nu scheelt het dat het maar grijs weer is de laatste dagen. Maar koud? Zeker niet. 

Afgelopen nacht heeft het alhier wat geregend, ook in het noordwesten is wat gevallen vandaag. Nadat de mist verdwenen was bleef het grijs, op enkele plekken kwam de zon wel even tevoorschijn. 

Vanavond en vannacht blijft het droog, op wederom het noordwesten na, de temperatuur wisselt flink. Landinwaarts tot onder het vriespunt, maar het kan ook nog een graadje stijgen van 7 nu, naar 8 graden. Vrijwel hetzelfde als afgelopen nacht. En nu mag u raden; wat wordt het morgen?

A: 30 graden, volop zon en de stranden vol.
B: Ongeveer hetzelfde als vandaag.
C: Extreme regen.
D: anders; ik ben benieuwd naar de reacties.

Tot een volgende keer!


De regenboog gaat net niet de schoorsteen in, of uit in Wormerveer (Foto: DJMO)
De regenboog gaat net niet de schoorsteen in of uit in Wormerveer (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Celstraffen voor bedreigers van Rutte en De Jonge

Een 29-jarige man uit Rijnsburg en een 53-jarige man uit Katwijk zijn vandaag door de politierechter veroordeeld tot celstraffen. Zij bedreigden (onafhankelijk van elkaar) onder meer minister de Jonge. De Rijnsburger werd veroordeeld tot acht weken cel (waarvan vier weken voorwaardelijk), de Katwijker tot tien weken cel (waarvan vier weken voorwaardelijk). De laatste kreeg ook een contactverbod en mag niet meer in de buurt komen van premier Rutte of minister De Jonge.

Op 9 november jongstleden plaatste de Rijnsburger onder een Facebook-bericht van minister De Jonge een reactie die bestond uit een bewerkte foto. Het ging om een foto van de neergeschoten Pim Fortuyn waarbij het gezicht van Fortuyn was vervangen door dat van De Jonge. Hiervan heeft minister De Jonge aangifte gedaan.

Kort daarop werd de Rijnsburger aangehouden en bekende de bewerkte foto te hebben geplaatst. Hij verklaarde dat in een opwelling te hebben gedaan en er niet goed over te hebben nagedacht. “Ik probeerde grappig te zijn en ging er vanuit dat De Jonge honderden van dit soort berichten per dag krijgt. Maar als het om mij zou gaan, zou ik het wel heel erg vinden, ja.”

‘Kritisch uitlaten mag maar …’
De officier van justitie zei op zitting: “We leven in roerige tijden. Het coronavirus houdt ons allemaal in zijn greep. Je kritisch uitlaten over de maatregelen mag. Maar dit is van een heel andere orde. Dit is een zeer kwalijke en schokkende foto. Dit is een strafbaar feit”. Zij eiste drie maanden cel waarvan één maand voorwaardelijk wegens bedreiging en opruiing.

De politierechter achtte bedreiging bewezen maar sprak vrij voor opruiing. “U heeft op Facebook een foto geplaatst van een vermoorde politicus met daarop het hoofd van een andere politicus, namelijk minister De Jonge. Dat is geen ‘naar’ grapje. Dat is een ernstig strafbaar feit. U kon er ook vanuit gaan dat dat als bedreigend zou worden opgevat. U heeft die foto bovendien geplaatst op een moment dat de spanningen in de samenleving hoog oplopen en wij allemaal het hoofd koel moeten houden.” Zij veroordeelde de Rijnsburger tot acht weken cel (waarvan vier weken voorwaardelijk).

Katwijker
De Katwijker plaatste op 2 november – een half uur vóór een persconferentie over coronamaatregelen – op twitter een foto van een auto in het bos met daarachter twee lijkzakken en een schep. Daarbij schreef hij: “Geen persconferentie?” Zowel premier Rutte als minister De Jonge lieten hun beveiligingsambtenaren aangifte doen van bedreiging.

De man werd aangehouden en bekende de tweet op zijn account met ruim 18.000 volgers geplaatst te hebben. Maar, zo verweerde hij zich, het was een bestaande foto die hij op internet had gevonden. Daarvan had hij een screenshot gemaakt en dat op twitter geplaatst.

'Strafrechtelijke grenzen overschreden'
Volgens de officier van justitie had de verdachte zich daarmee schuldig gemaakt aan bedreiging. “De verdachte ziet overal complotten. Maar het posten van een dergelijk bericht is nu eenmaal strafbaar. En dat is de reden waarom hij hier nu zit.” Hij eiste drie maanden cel (waarvan één maand voorwaardelijk).

Ook de politierechter vond het een strafbare bedreiging. “U mag het hartgrondig oneens zijn met politici en dat ook uiten. Maar er zijn strafrechtelijke grenzen. En die heeft u ruimschoots overtreden. Politici worden in toenemende mate bedreigd. Door deze tweet op dit moment te plaatsen heeft u de aanmerkelijke kans aanvaard dat zij zich bedreigd voelden. En dat was ook zo.”

Cel en contactverbod
Zij veroordeelde de Katwijker tot tien weken cel (waarvan vier weken voorwaardelijk). Ook mag hij zich niet binnen een straal van vijftig meter meer ophouden in de buurt van premier Rutte of minister De Jonge. Doet hij dat toch, dan gaat hij telkens een week de cel in. Na de zitting moest de Katwijker direct door naar de gevangenis om zijn straf uit te zitten.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1207
special
VrijMiBabes #198 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1206
special
Random Pics van de Dag #1205
special
Random Pics van de Dag #1204
review
Helldivers II
©FOK.nl e.a.