Irak onderneemt actie bij vluchtelingencrisis Poolse grens - Wit-Rusland

In het vluchtelingendrama aan de grens tussen Wit-Rusland en Polen grijpt de Iraakse regering nu in. Het land wil vluchtelingen terugnemen en heeft, volgens informatie van de NDR, ook diplomatieke maatregelen genomen.

Voor de Wit-Russische honorair consul Majid Al-Qaysi in Bagdad zou het de komende dagen wel eens heel rustig kunnen worden. De bevoegdheden van de honorair consul zijn ingetrokken "om Iraakse burgers te beschermen tegen criminele mensensmokkelaars", vertelde de woordvoerder van het Iraakse ministerie van Buitenlandse Zaken, Ahmed al Sahaf, aan de NDR.

Dit betekent dat er geen werk meer is toegestaan in het consulaat, wat inhoudt dat er geen visumaanvragen meer kunnen worden ingediend. Dit is waarschijnlijk de manier van de Iraakse regering om te voorkomen dat meer Irakezen de weg naar Wit-Rusland vinden om de Europese Unie binnen te komen. Het Wit-Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft niet gereageerd op vragen hierover van NDR.

Irak biedt mogelijkheid tot terugkeer
Momenteel probeert Irak retourvluchten te organiseren vanuit Minsk en Warschau, vervolgde de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, om "Irakezen die vrijwillig naar huis willen terugkeren, terug te laten vliegen". Volgens informatie van het Iraakse ministerie van Buitenlandse Zaken bevinden zich momenteel 571 Iraakse burgers in Polen. Naar verluidt worden zij verdeeld over acht schuilplaatsen in het Poolse grensgebied met Wit-Rusland.

De mensen zijn het slachtoffer geworden van smokkelaars, zei de woordvoerder van het ministerie. Ondertussen heeft de Turkse burgerluchtvaartautoriteit aan de nationale Wit-Russische luchtvaartmaatschappij Belavia een vliegverbod opgelegd voor Irakezen, Syriërs en Jemenieten van Turkije naar Wit-Rusland. Mensen met diplomatieke paspoorten zijn vrijgesteld van het verbod.

Bagdad verwacht bijna 8000 vluchtelingen
In augustus schortte de Iraakse regering alle rechtstreekse vluchten tussen Irak en Wit-Rusland op, waarschijnlijk onder druk van de Europese Unie. Al met al gaan de Iraakse autoriteiten ervan uit dat momenteel bijna 8.000 vluchtelingen vastzitten tussen Wit-Rusland en Polen. Zij komen voornamelijk uit de Koerdische gebieden in Noord-Irak.

Het is aannemelijk dat als zij nu worden opgeroepen om terug te vliegen naar Noord-Irak de meesten dit waarschijnlijk niet willen. Dit gaf een woordvoerder van het Iraakse ministerie van Migratie toe. De Koerdische regio's in Irak hebben een verregaande zelfbeschikking, maar hebben zwaar te lijden onder de economische crisis. Vluchtelingen klagen over vriendjespolitiek, corruptie en een gebrek aan toekomstperspectieven.