Duitsland: tien jaar cel voor IS-vrouw die meisje (5) liet sterven door uitdroging

De Duitse Jennifer W. reisde in 2014 naar Irak om te trouwen met een jihadist van de terreurmilitie Islamitische Staat. Daar hield haar man een vijfjarig Yazidi-meisje als slavin en liet het kind van dorst omkomen. De 30-jarige kijkt passief toe en onderneemt niets om het meisje te redden, en moet nu een lange tijd in de gevangenis doorbrengen.

In haar terreurproces voor het Oberlandesgericht van München werd de teruggekeerde IS-er Jennifer W. veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. De rechtbank veroordeelde haar onder meer wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie in het buitenland, medeplichtigheid aan poging tot moord, alsmede poging tot oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Het is het eerste vonnis wereldwijd voor misdaden van IS-leden tegen de religieuze minderheid van de Yazidi.

Jennifer W. leek geschokt door het vonnis, keek eerst naar haar advocaat voor hulp en toen omhoog naar het plafond van rechtszaal A 101. Toen voorzittend rechter Joachim Baier de beslissing van de rechtbank uitlegde, keek ze naar beneden naar haar handen.

Het federaal parket had de 30-jarige vrouw uit Nedersaksen ervan beschuldigd lid te zijn geweest van de terreurmilitie Islamitische Staat (IS) in Irak en te hebben toegekeken hoe haar toenmalige echtgenoot een klein Yazidi-meisje op een binnenplaats in de brandende middagzon vastketende en haar achterliet om van dorst te sterven. Het kind was "weerloos en hulpeloos blootgesteld aan de situatie", zei rechter Baier.

De beschuldigde had "er van meet af aan rekening mee moeten houden dat het kind, dat in de hitte van de zon was vastgebonden, in levensgevaar verkeerde". Zij had echter "niets gedaan" om het meisje te helpen, hoewel "mogelijk en redelijk" voor W. zou zijn geweest. De rechtbank was er ook van overtuigd dat Jennifer W. later de moeder van het meisje, die om haar dochtertje riep, dreigde dat ze haar zou neerschieten als ze niet zou stoppen met naar haar dochter te vragen.

Jennifer W. werd onder meer beschuldigd van moord en oorlogsmisdaden, haar ex-man staat terecht in Frankfurt voor deze misdaad. Het federaal parket had levenslang geëist voor de vrouw, de verdediging een maximumstraf van twee jaar voor lidmaatschap van de terroristische organisatie IS. De verdachte was op de hoogte van de mensonterende intenties en daden van IS toen zij in 2014 naar Irak vertrok om zich bij de organisatie aan te sluiten, benadrukte het Hoger Gerechtshof.

Jennifer W. en haar echtgenoot hadden de moeder van het overleden meisje als huisslavin uitgebuit, verklaarde rechter Baier in de motivering van het vonnis. De vrouw werd dagelijks geslagen. Jennifer W. had haar man daar vaak toe aangezet. Met haar lidmaatschap van IS had zij de "vernietiging van de Yazidi-religie" en de "onderwerping van het Yazidi-volk" gesteund.