Gidey verpulvert wereldrecord op halve marathon

De halve marathon van Valencia heeft zondagochtend een nieuw wereldrecord opgeleverd bij de vrouwen. De Ethiopische Letensebet Gidey liep met grote afstand de snelste tijd ooit gelopen over de 21,1 kilometer.

Gidey leek op voorhand te gaan duelleren met landgenote Yalemzef Yehualaw, die in augustus met 1:03.44 uur de snelste halve marathon ooit liep. Daar ging echter een streep door, want het parcours bleek iets te kort te zijn, waardoor de 1:04.02 van de Keniaanse Ruth Chepngetich - gelopen in Istanbul in april - als record bleef staan.

In de Spaanse straten wist Yehualaw niet bij Gidey te blijven, de leidster ging bijzonder hard en was zelfs op koers om het record met meer dan een minuut te verbeteren. Ze verslapte geen seconde en Gidey finishte in een weergaloze tijd van 1:02.52 uur.

Bij de mannen lag men ook enige tijd op koers om Kibiwott Kandie's wereldrecord van 57.32 minuten in elk geval te benaderen, maar een verbetering van de fenomenale race in Valencia van vorig jaar - alle vier de sub-58-tijden ooit gelopen werden in die race behaald - zat er net niet helemaal in.
De Keniaan Rhonex Kipruto leek er in de laatste kilometer met de winst vandoor te gaan, maar landgenoot Abel Kipchumba sprintte er nog voorbij en pakte de winst in 58.03 minuten.