F1: Uitslag Grand Prix van Turkije

Valtteri Bottas heeft de Grand Prix van Turkije op zijn naam geschreven. De Fin boekte met de Mercedes op een nat Istanbul Park een eenvoudige zege voor Max Verstappen en Sergio Perez. Lewis Hamilton eindigde op plek vijf en raakte hiermee de leiding in het kampioenschap weer kwijt aan Verstappen.

Bottas startte vanaf poleposition en dook als eerste de eerste bocht in voor Verstappen en Charles Leclerc. De enige die plekken verloor was Fernando Alonso die na de eerste bocht spinde door een tikje van Pierre Gasly en ver buiten de top tien terecht kwam. Ook Nicholas Latifi kwam buiten de baan en moest achteraan sluiten. Datzelfde gold voor Mick Schumacher die door Alonso in de rondte werd getikt.

Vooraan reden Bottas, Verstappen, Leclerc en Perez weg bij Pierre Gasly. Daarachter had Hamilton acht ronden nodig om Yuki Tsunoda te passeren om vervolgens snel plek zeven van Lance Stroll af te snoepen. Ook Norris was geen partij voor de Mercedes-coureur, waarna Gasly in ronde vijftien volgde. De enige andere coureur die langzaam maar zeker naar voren kwam was de achteraan gestarte Carlos Sainz die ook richting de punten reed.

Ruim na halverwege de race bleef de status quo gehandhaafd. Bottas had vier seconden voorsprong op Verstappen die op zijn beurt enkele tellen op Leclerc had. Perez zakte iets terug tot op twintig seconden van Bottas en ving hiermee Hamilton op. Daarachter reden Gasly, Norris, Stroll, Sainz en Sebastian Vettel.

Na 34 ronden plaatste Hamilton zijn eerste aanval op Perez die knap stand hield en de aanval afsloeg, al ging hij wel langs de verkeerde kant van het paaltje de pitingang, gedwongen door Hamilton. Van de toppers was Verstappen de eerste die na 37 ronden stopte voor nieuwe intermediates. Snel erna volgde de rest, terwijl Vettel het zelfs op mediums probeerde, maar dat was te vroeg, omdat de baan nat bleef. De Duitser viel terug tot ver in het achterveld.

Het gaf de leiding aan Leclerc die nog niet gestopt was en het niet van plan was om te doen. Ook Hamilton was na 43 ronden nog niet binnen geweest en reed op slechts vier seconden achter Verstappen rond. De Nederlander klaagde over zijn stuur dat iets naar links bleef gaan.

Met nog twaalf ronden te gaan greep Bottas opnieuw de leiding, voor Leclerc die Verstappen achter zich aan kreeg. De Monegask besloot uiteindelijk toch zijn banden te wisselen. Dat gold ook voor Hamilton die met zeven ronden te gaan wisselde en terugviel tot plek vijf achter Leclerc en Perez. Laatstgenoemde wist Leclerc in te halen en zo door te stoten naar plek drie.

Na 58 ronden werd Bottas als eerste afgevlagd, voor Verstappen en Perez. Leclerc eindigde op plek vier, voor Hamilton, Gasly, Norris, Sainz, Lance Stroll en Esteban Ocon die als enige geen stop had gemaakt.