Duizenden meldingen over menstruatiestoornissen na enting coronavaccin

Bijwerkingencentrum Lareb heeft duizenden meldingen gekregen van menstruatiestoornissen na toediening van het coronavaccin. Volgens de instantie is het nog onduidelijk of dit inderdaad door het C19-vaccin is veroorzaakt. Meer hierover bij de Gelderlander.

De bij het Lareb gemelde klachten over menstruatiestoornissen verschillen onderling van aard. Genoemd worden onder andere het uitblijven van de menstruatie, ernstige menstruatie en doorbraakbloedingen (bloeding tusen twee menstruaties in). Maar ook zou het opnieuw gaan menstrueren na de overgang voorkomen. Lareb bekijkt de meldingen van menstruatiestoornissen nader en gaat de gemelde klachten in kaart brengen. Ook internationaal wordt er nader onderzoek naar deze klachten gedaan.

Volgens Lareb komen verschillende menstruatiestoornissen ook zonder COVID-19-vaccinatie erg vaak voor. "Ze kunnen vele oorzaken hebben, zoals een infectie, ziekte of stress. Het is nog niet duidelijk of menstruatiestoornis een bijwerking is van de coronavaccins, maar die mogelijkheid is er wel. Het vaccin stimuleert het immuunsysteem en dit kan mogelijk invloed effect hebben op de hormoonspiegels”, volgens het bijwerkingencentrum.

Menstruatie (Foto-Pixabay)
Menstruatie (Foto-Pixabay)