Italië: zonder coronapas nergens meer aan het werk vanaf 15 oktober

Italië scherpt de coronamaatregelen verder aan: elke werknemer moet vanaf half oktober een vaccinatie- of testcertificaat overleggen, het zogenaamde "groene paspoort". Wie dit weigert, kan worden geschorst en krijgt geen salaris meer.

Italië gaat alle werknemers in het land verplichten om zich te laten vaccineren of negatieve coronatesten te laten doen als ze aan het  werk gaan. Vanaf 15 oktober zijn alle werknemers in Italië verplicht dit aan te tonen door middel van het "Groene Paspoort". Anders bestaat het risico op sancties. "We breiden de verplichting tot een 'groen paspoort' uit naar alle werknemers, zowel in de publieke als de private sector", zei minister van Volksgezondheid Roberto Speranza.

"We doen dit om twee hoofdredenen: om deze plaatsen veiliger te maken en om onze vaccinatiecampagne te versterken", aldus Speranza. In Italië laat het "Groene Paspoort" zien of de houder is ingeënt tegen Covid-19, of hij de afgelopen 48 uur negatief heeft getest of dat hij onlangs is hersteld van COVID-19. Momenteel moet men de pas al laten zien voor toegang tot restaurants, in bioscopen of sportstadions, op intercity's, bussen en op binnenlandse vluchten.

Op veel plaatsen in Italië is geprotesteerd tegen de verplichte invoering van het coronapaspoort. Volgens berichten in de media riskeren werknemers die hun paspoort niet tonen boetes tot duizend euro. Iedereen die wegblijft van het werk omdat hij het document niet kan voorleggen, kan worden geschorst. In sommige gebieden, zoals scholen, is de "groene pas" al verplicht. Werkgevers die geen controles uitvoeren op de aanwezigheid van de groene pas, riskeren boetes tot 1500 euro. Het nieuwe besluit geldt van 15 oktober tot en met 31 december. De Corona-noodsituatie geldt officieel tot het einde van het jaar in Italië. Het besluit van de regering heeft gevolgen voor "in totaal 23 miljoen arbeiders, het hele menselijke kapitaal van het land", zei minister van Bestuur Renato Brunetta.

De facto vallen alleen gepensioneerden, werklozen en huisvrouwen niet onder de coronapas verplichting. Momenteel is ongeveer 75 procent van de Italianen ouder dan twaalf jaar volledig ingeënt tegen COVID-19. Het kabinet hoopt dat het paspoort de vaccinatiecampagne een verdere impuls zal geven. In Italië is vaccinatie al langere tijd verplicht voor medische beroepen. Volgens de nationale medische vereniging zijn er 728 artsen geschorst omdat ze zich niet hebben laten vaccineren.

Draghi zette het nieuwe decreet door ondanks protesten van de vakbonden en een deel van de rechtse partijen in Italië. In het overleg met de regeringsleider eisten zij tevergeefs dat COVID-19-testen gratis moesten blijven als alternatief voor mensen die zich niet kunnen of willen laten vaccineren. Het kan niet zo zijn dat mensen moeten betalen om naar hun werk te mogen gaan, zeiden ze. Het kabinet van Draghi besloot echter alleen de prijzen van de testen te beperken: volwassenen mogen maximaal 15 euro per coronatest betalen, kinderen 8 euro.

Italië is niet de enige met het verplichte gezondheidspaspoort: in Griekenland moeten alle niet-gevaccineerde werknemers zich sinds 13 september een of twee keer per week op eigen kosten laten testen op COVID-19. In Slovenië werd het gezondheidspaspoort woensdag verplicht voor alle werknemers.

Italië was het eerste land in Europa dat werd getroffen door de coronapandemie; meer dan 130.000 mensen stierven daar in verband met een besmetting met het coronavirus. Vorig jaar beleefde Italië als gevolg van de pandemie de ergste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog.