OS: Veteraan sluit loopbaan af met ťindelijk olympisch worstelgoud

Op de Olympische Spelen in Tokyo zijn weer drie setjes medailles verdeeld in het worstelen. Bij het vrouwen stond er weer één op het spel in de vrije stijl, bij de mannen werden twee gouden medailles vergeven in het Grieks-Romeins worstelen.

Grieks-Romeins -77kg mannen
Vooraf liet Tamas Lorincz weten het na de Spelen voor gezien te houden, dus voor de 34-jarige Hongaar was er nog één kans. Hij won zilver in Londen in 2012, pakte medailles op EK's - waaronder goud in 2006, 2013 en 2014 - en werd twee jaar geleden wereldkampioen.

De missie van Lorincz was olympisch goud en hij begon goed: de Japanner Yabiku Shohei werd verslagen en in een zinderende strijd klopte hij de Iraniër Mohammadali Geraei. Om goud vocht hij tegen de Kirgiziër Akzhol Makhmudov, die de Tunesiër Lamjed Maafi en de Azeri Rafig Huseynov alle kanten op slingerde en ook Karapet Chalyan uit Armenië klopte.

In de finale was Makhmudov sterk, maar Lorincz sterker: hij scoorde door de Kirgiziër naar de grond te halen en wist tot het einde vol te houden, waarmee zijn carrière eindelijk écht bekroond was. Yabiku klopte Geraei in de eerste strijd om brons, Huseynov was Chalyan de baas in een Azerbeidzjaans-Armeens duel om het andere brons.

Grieks-Romeins -97kg mannen
Jarenlang was Artur Aleksanyan de grote man, met goud in Rio als grootste resultaat. De Armeniër won in 2017 de WK-finale nog van Musa Evloev, maar daarna nam de Rus het over: hij klopte Aleksanyan in de halve finales van het WK 2018 en pakte hem in de WK-finale een jaar later. Een gedroomde olympische finale dus en die kwam er in Tokyo.

Evloev begon wat moeizaam tegen de Georgiër Giorgi Melia, kwam op dreef tegen Alex Szoke uit Hongarije en gooide de Pool Tadeusz Michalik in de rondte. Aleksanyan won op zijn beurt van de Kirgiziër Uzur Dzhuzupbekov, de Fin Arvi Savolainen en Mohammadhadi Saravi, waarmee de clash er was. Daarin was het duidelijk: Evloev is de nieuwe koning.

Aleksanyan probeerde alles, maar kreeg totaal geen vat op de Rus, zelfs niet vanuit de 'par terre'-positie, waarbij één worstelaar wegens passiviteit op de buik moet liggen en aangevallen kan worden. Het eerste brons was voor Michalik, die Szoke klopte, terwijl Saravi veel te sterk was voor Savolainen en het tweede brons pakte.

Vrije stijl -68kg vrouwen
Wereldkampioene Tamyrah Mensah was de grote favoriete en moest in ronde één al gelijk de mat op tegen olympisch kampioene Dosho Sara. Dat werd een opmerkelijk simpele opgave, Mensah domineerde haar en deed dat vervolgens ook met Zhou Feng uit China en in iets mindere mate met de Oekraïnse Alla Cherkasova.

De Nigeriaanse veterane Blessing Oborududu kondigde ondertussen aan na de Spelen te stoppen en ging op jacht naar tóch een grote internationale medaille. Ze gooide de Azerbeidzjaanse Elis Manolova alle kanten op en klopte ook Meerum Zhumanazarova uit Kirgizië, waarna ze revanche nam op Soronzonboldyn Battsetseg: de Mongolische gooide haar in Rio uit het toernooi, maar dit keer was Oborududu oppermachtig.

In de finale wist de Nigeriaanse zich kranig te weren, maar Mensah was te sterk en kreeg toch grip op haar. Het was emotioneel goud voor de Amerikaanse, wiens vader jaren geleden overleed op weg terug van een van haar worsteltoernooien. Brons was er voor Cherkasova, die Dosho van een thuismedaille hield, terwijl Zhumanazarova de Mongolische op haar schouders drukte en zo als eerste Kirgizische vrouw ooit een olympische medaille won.