OS: Amerikaan Schauffele wint golfgoud; CT Pan pakt brons na playoff met zeven man

Het olympisch golftoernooi bij de mannen is gewonnen door Xander Schauffele. De Amerikaan was de leider na dag drie. Hij hield zijn zenuwen in de slotfase knap in bedwang. Het zilver was voor de ‘Slowaak’ Rory Sabbatini. Voor brons was een play-off met zeven spelers nodig. Die werd gewonnen door CT Pan.

Schauffele begon de laatste ronde op de Kasumigaseki Country Club als leider, maar de Japanse held Hideki Matsuyama volgde op één slag. De winnaar van The Masters kon op de slotdag echter niet doordrukken. Hij miste op belangrijke momenten korte putts voor par kwam nog echt dichterbij. Ook Rory McIlroy en Paul Casey konden uiteindelijk ook geen druk zetten op de Amerikaan. Dat deed wel een andere Rory, Sabbatini. 

De Zuid-Afrikaan, die getrouwd is met een Slowaakse en sinds 2018 voor dat land uitkomt, noteerde een ronde 61 (-10) en wat was goed voor een olympisch record. Hij kwam op -17 en was lang de leider in het clubhuis. Schauffele had 67 slagen nodig (-4), maar bracht zijn totaal op -18 en won dus op één slag. 

Een kwam een playoff om het brons. Zeven spelers eindigden op -15, onder wie Matsuyama, McIlroy, Morikawa en Casey. Dat kwartet werd aangevuld met CT Pan, Mito Pereira en Sebastian Munoz. Casey en Matsuyama sneuvelden al op de eerste extra hole, McIlroy op de derde. Daarna vielen Munoz en Pereira af. Bleven Morikawa en Pan over. De Amerikaan zag zijn diep plugged in een bunker en verloor daardoor een slag, zodat Pan kon profiteren en het brons opeiste.

Joost Luiten deed niet mee aan het olympisch golftoernooi. Dat lag niet aan Luiten, maar aan NOC*NSF. Luiten staat nu 200e op de wereldranglijst, waar een plek bij de beste 100 nodig was. Sabbatini, die zilver pakte, is de nummer 204 van de wereld en was er dus wel bij. Volgende week is het de beurt aan de vrouwen in Tokio. Anne van Dam zal Nederland vertegenwoordigen, ook zij voldeed niet aan de eis. Door corona zijn diverse wedstrijden uitgevallen, waardoor NOC*NSF een uitzondering maakte. Van Dam is de eerste Nederlandse golfster ooit die voor Nederland uitkomt op de Olympische Spelen.