Google en Facebook verplichten personeel op bedrijfslocaties tot C19-vaccinatie

De Amerikaanse internetbedrijven Google en Facebook hebben een verplichte COVID-19-vaccinatie opgelegd aan werknemers die niet meer thuis gaan of willen werken. "Iedereen die op onze campus komt werken, moet gevaccineerd worden", zegt Google-topman Sundar Pichai woensdag in een blogbericht. Facebook deed een soortgelijke verklaring. De thuiskantoorregeling wordt bij beide bedrijven verlengd tot oktober vanwege de hernieuwde stijging van de coronacijfers.

"We zullen deze regel de komende weken in de Verenigde Staten uitrollen en de komende maanden naar andere regio's", zei Pichai. De bepalingen moeten daarom worden aangepast aan de respectieve coronavoorschriften van de afzonderlijke landen en de beschikbaarheid van vaccins. Google gaf haar medewerkers begin vorig jaar de mogelijkheid om thuis te werken. Het bedrijf heeft de regel nu verlengd tot 18 oktober.

Facebook zal ook "eisen dat iedereen die een van onze locaties in de VS bezoekt, is gevaccineerd tegen COVID-19", zei vice-president Lori Goler. De uitvoering zal afhangen van "lokale voorwaarden en regelgeving". Hoe om te gaan met locaties buiten de VS moet nog worden onderzocht. Facebook is van plan om in september zijn kantoren voor 50% te heropenen. Officieel zou iedereen weer op kantoor kunnen werken in oktober.

Verplichte vaccinatie is geen vorm van discriminatie
Volgens het Amerikaanse federale agentschap EEOC, dat verantwoordelijk is voor de handhaving van antidiscriminatiewetten op de werkplek, kunnen werkgevers van hun werknemers eisen dat ze bewijzen dat ze zijn ingeënt tegen COVID-19. Uitzonderingen om medische of religieuze redenen zijn mogelijk.

Door de verspreiding van de zeer besmettelijke deltavariant van het coronavirus neemt het aantal gevallen in de VS weer toe, recent werden er gemiddeld zo’n 60.000 nieuwe besmettingen per dag gemeld. Tegelijkertijd vertraagt de vaccinatiegraad. Tot op heden is bijna de helft van de totale Amerikaanse bevolking volledig gevaccineerd. Daarom laait de discussie over verplichte vaccinatie op. Dit zal worden "overwogen" voor de meer dan twee miljoen federale werknemers in het land, zei Biden laatst. Werknemers die niet willen of kunnen worden gevaccineerd, zouden zich dan regelmatig moeten laten testen.