OS: Kanoslalommer Savsek bekroont carrière met olympisch goud

Op de Olympische Spelen in Tokyo is ook de eerste medaille in het kanoslalommen vergeven. In de kano bij de mannen, de C1-klasse, stond de eerste finale van de Spelen op het programma op de Kasai Canoe Slalom Course.

Matej Benus, goed voor zilver in Rio, komt uit Slowakije, het enige land op aarde waar van het kanoslalommen élke minuut uit wordt gezonden, inclusief uitgebreide voor- en nabeschouwingen op de nationale TV. Op elke Slowaak staat dan ook een enorme druk en Benus kon het in Tokyo niet aan: hij ging in de finale als tweede de baan op en noteerde uiteindelijk de zesde tijd.

De Brit Adam Burgess noteerde de eerste echt goede tijd, de ervaren Sideris Tasiadis uit Duitsland dook daar net onder. Benjamin Savsek, in zijn loopbaan goed voor onder meer een wereldtitels en veel medailles, was de volgende en de Sloveense veteraan zette een vrijwel foutloze run neer, waarbij hij dik onder Tasiadis door dook.

Vervolgens was Lukas Rohan aan de beurt en de Tsjech was ondanks twee strafseconden voor het raken van een poortje verrassend snel: hij noteerde de tweede tijd. De Spanjaard Ander Elosei en de Australiër Daniel Watkins kwamen er niet aan te pas, de Fransman Martin Thomas - snelste in de kwalificatie - werd vijfde en dus was het goud binnen voor de Sloveen Savsek, voor Rohan en Tasiadis, die in Londen al zilver won.