OS: Historisch goud voor Cheung op floret; massale choke florettop

Cheung Ka-long versloeg in de finale Daniele Garozzo. Topflorettisten vielen massaal door de mand. Alexander Choupenitch veroverde ten koste van de Japanner Shikine het brons.

Op voorhand leek het olympisch toernooi op floret bij de heren een Amerikaans-Italiaanse strijd te worden. Amerikaanse schermfans, van nature ietwat overmoedig, spraken zowaar al over een sweep. Des te opvallender waren de vroege uitslagen. De Amerikanen Gerek Meinhardt (2 op de wereldranglijst) en Alexander Massialas (5) verloren van respectievelijk Vladislav Mylnikov en de olympische veteraan Peter Joppich, die al de vijfde keer aan de Olympische Spelen meedeed. Nick Itkin (9) kon aanvankelijk Anton Borodachev verslaan, maar in de volgende ronde bleek diens tweelingbroer Kirill Borodachev een maat te groot te zijn. 

Ook voor de Italianen leek het een matige dag te worden. Hoewel Andrea Cassara, eveneens voor de vijfde keer op de Olympische Spelen, en Alessio Foconi, de nummer één van de wereld, goed startten, ging het voor beide heren in de tweede ronde al mis. Foconi werd zowaar met 15-3 afgemaakt door Cheung Ka-long uit Hong Kong. Ondanks deze beschamende nederlaag bleef er hoop voor de Italianen. Daniele Garozzo bleef met moeite overeind tegen Kyosuke Matsuyama om vervolgens in de kwartfinale de Frans topscherm Enzo Lefort in een wild, met rode kaarten gevuld duel te verslaan. Wel hield de Italiaan hier een lichte hamstring blessure aan over.

Halve finale

In de halve finale moest Garozzo, die in 2016 goud won, het opnemen tegen de jonge Takahiro Shikine. Na een spannend begin, waarin het spel heen en weer ging, werd de partij chaotischer. De vele momenten van infighting – chaotische duels op extreem dichte afstand – leken de Italiaan beter te liggen, terwijl de Japanner vooral de schonere punten maakte. In de chaos lukte het Garozzo zelfvertrouwen te kweken en op grote voorsprong te komen. Deze voorsprong bleek onoverbrugbaar voor Shikine. De partij eindigde in 15-9.

In de andere halve finale moest de Tsjech Alexander Choupenitch het opnemen tegen Cheung Ka-long uit Hong Kong. Choupenitch kreeg aanvankelijk geen grip op de steeds maar weer scorende Cheung, die een degelijke voorsprong opbouwde. Desondanks kwam ook de Tsjech uiteindelijk in zijn spel. Zo kon hij weer tot 7-7 gelijk komen. De hoop van Choupenitch werd echter door nieuwe punten van Cheung doorbroken. De Tsjech ging, al dan niet door vermoeidheid, steeds ongecontroleerder spelen. Wilde aanvallen van Choupenitch boden ruimte voor het wapen van Cheung, die de score uiteindelijk uitbouwde tot 15-10.

Medailles

Daarom moesten Takahiro Shikine en Alexander Choupenitch om de bronzen medaille strijden. Het werd een snelle en intensieve partij, waarin Choupenitch al heel snel op een hele grote voorsprong kwam. Shikine had niets in de melk te brokkelen. Pas na een lange tijd scoorde de Japanner een aantal punten, maar de Tsjech denderde rustig door naar een 15-8 winst.

In de finale begon Garozzo voortvarend. Desondanks haakte Cheung al snel aan om er vervolgens zelf overheen te gaan. Tot overmaat van ramp voor Garozzo speelden zijn hamstringklachten weer op. Na enige verzorging ging de finale verder, maar de aangeslagen Garozzo kwam hierna al snel op grote achterstand. Even leek het nog spannend te worden, maar juist op dat moment maakte Cheung het af. Cheungs gouden plak is de eerste olympische schermmedaille ooit voor Hong Kong.