Ziekenhuizen maken zich zorgen over besmettingen bij gevaccineerden

Ziekenhuizen maken zich zorgen over mogelijke besmettingen met de deltavariant van het coronavirus bij het personeel. Ondanks de hoge vaccinatiegraad onder het zorgpersoneel, raken er alsnog medewerkers besmet. Bovendien kan een besmetting van bijvoorbeeld een vriend van een medewerker ervoor zorgen dat een personeelslid in quarantaine moet en een gat in het rooster slaan. Het Onze Lieve Vrouw Gasthuis (OLVG) is daarom weer begonnen met het zelf testen van het personeel.

Bij het OLVG is de volledige vaccinatiegraad hoog, zo laat voorzitter Maurice van den Bosch weten aan NH/AT5. Bij verpleegkundigen en artsen zelfs boven de negentig procent.

Volgens Van den Bosch zijn er op dit moment dan ook bijna geen besmettingen onder het personeel. Toch moet hij een deel van het personeelsbestand af en toe missen: "Waar we last van hebben is dat de jongeren allemaal vrienden en vriendinnetjes hebben die positief testen. Zij zijn dan wel verplicht om bij contact zich ook te laten testen. Op de uitslag wachten doe je in quarantaine, en dat betekent minder mensen in het ziekenhuis", legt hij uit.

Het ziekenhuis is daarom weer begonnen met testen van het personeel bij klachten of bij bijvooreeld een positief getest familielid: "Moet je je laten testen, dan kunnen onze eigen mensen zich melden bij onze eigen dienst. Hierdoor is de uitval tot nu toe nog enigszins beperkt", aldus Van den Bosch.

Het Amsterdam UMC herkent dit beeld. Volgens klinisch viroloog van het Amsterdam UMC Matthijs Welkers zijn de ziekenhuismedewerkers die nu positief testen op het coronavirus, vooral jonge mensen die het virus op een feestje hebben opgelopen. "Ook onze zorgmedewerkers hebben gedacht: 'We kunnen weer veilig stappen.' Die delta-golf heeft ook ons toch enigszins verrast," vertelt hij in de Volkskrant.

Dertig procent van Amsterdammers volledig gevaccineerd
Het RIVM liet vandaag weten een 'voorzichtige stabiliatie' van het aantal besmettingen te zien, maar vooralsnog is er in alle leeftijdsgroepen sprake van een stijging van het aantal positieve tests.

Naast de hoge besmettingscijfers is slechts dertig procent van de Amsterdammers volledig gevaccineerd, wat neerkomt op ruim 288.000 inwoners. 28 procent (267.000) is gedeeltelijk gevaccineerd (cijfers dateren van 13 juli). En dat vertaalt zich in klinische opnames, aldus Van den Bosch.

'Zelfde spelregels voor gevaccineerden'
Volgens Welkers is de gedachte dat je na vaccinatie het virus niet meer overdraagt, achterhaald. Voor zowel gevaccineerden als ongevaccineerden zouden dan ook dezelfde spelregels moeten gelden, zoals bijvoorbeeld testen voor een toegangsbewijs en testen bij klachten.

"Wij zien zelfs mensen die al een infectie hebben doorgemaakt, daarna twee keer zijn gevaccineerd en nu tóch weer positief testen", aldus Welkers.

Van den Bosch roept op Twitter op om extra voorzichtig te blijven voor elkaar en de omgeving. Bovendien moet er volgens hem worden ingezet om de vaccinatiegraad bij volwassenen en kwetsbaren omhoog te krijgen.