China pakt speculatie met Bitcoin hard aan

De Chinese overheid neemt drastische maatregelen in de strijd tegen speculatie met Bitcoin en overige cryptocurrency. De People's Bank of China (PBoC) heeft maandag financiële instellingen en betalingsdienstaanbieders verboden zaken te doen met cryptocurrencies. Dit omvat het openen van rekeningen of het verwerken van transacties. De bedrijven moeten de betalingsopties voor cryptocurrency-speculatie onmiddellijk stopzetten.

Bitcoin en overige cryptocurrency zijn langere tijd  al een doorn in het oog van Peking, dat zelf werkt aan een digitale versie van zijn valuta, de yuan. Ze vreest gevaren voor het wereldwijde financiële systeem. In het weekend hadden de Chinese autoriteiten al de sluiting bevolen van serverfarms die worden gebruikt voor de versleuteling en validatie van transacties.

Tot nu toe is ongeveer de helft van de nieuwe Bitcoin wereldwijd gemined in China. "De Chinese overheid trekt duidelijk de stekker uit het binnenlandse mining", zegt analist Timo Emden van Emden Research. "Veel bedrijven zouden naar het buitenland kunnen verhuizen."

Dalende waardes van cryptocurrencies
Tegen de achtergrond van dit nieuws daalde de Bitcoin-prijs tijdelijk met bijna tien procent naar een tweeweeks dieptepunt van $32.085 op maandag. In hun kielzog boekten ook andere cryptovaluta's zoals Ethereum of Ripple procentuele verliezen met dubbele cijfers. De aandelen van Coinbase, Riot, Marathon, Overstock en Silvergate daalden met maximaal acht procent in de pre-market Amerikaanse activiteiten.

De titels van de Duitse Bitcoin Group, die een cryptocurrency-uitwisseling exploiteert, verloren 3,6 procent. De titel van het Amerikaanse softwarebedrijf Microstrategy, dat miljarden in Bitcoin heeft geïnvesteerd, daalde met 7 procent.